Secretarul general al Comisiei Electorale Centrale (CEC), Maxim Lebedinschi, susține că se încearcă intimidarea sa, iar declarațiile actorilor politici în adresa sa reprezintă niște „atacuri publice” care sunt contrare statutului membrilor Comisiei.
Într-un comentariu oferit pentr tv8.md, Lebedinschi spune că însuși Litvinenco a fost cel care anterior a declarat că asupra CEC „este o presiune”, asta după ce deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a scris că „examinează posibilitatea depunerii plângerii penale pe numele lui Maxim Lebedinschi”.
„Dumnealui mă amenință în mod direct și este o ingerință necorespunzătoare în independența mea cât și a întregii Comisii. Aceste atacuri publice sunt presiuni care sunt contrare statulului membrilor CEC și contrare prevederilor legii în care se indică în mod expres: Comisia este independentă în acțiunile sale. Litvinenco este una din persoanele care anterior spune că asupra CEC se face presiune. Ceea ce face dumnealui la moment este o presiune care este contrară prevederilor legii”, a declarat secretarul general al CEC, Maxim Legedinschi.
Totodată, funcționarul vine cu un apel către politicieni și îi îndeamnă să se abțină de la ingerințe în activitatea Comisiei. Mai mult ca atât, Lebedinschi îi îndeamnă pe cei care sunt nemulțumiți de decizia CEC să o contexte în instanță.
„Vin cu un îndemn față de toți politicienii, să păstreze emoțiile pentru ei, să ne lase pe noi în pace, să ne lase să ne facem activitatea noastră, reieșind din prevederile legii. Dacă cineva nu este mulțumit de hotărârea noatră sau consideră contrar prevederilor legii, în termenul pevăzut și în procedura prevărută are dreotul să o conteste în instanța de judecată. În rest apreciez stric ca o presiune asupra mea, ca să mă determine să acționez contrar prevederilor legii, parvenită din partea concurenților electorali care au interes subiectiv în acest proces”, a punctat Maxim Lebedinschi.
Precizăm că, după mai bine de două ore de dezbateri, CEC a adoptat astăzi decizia privind numărul secțiilor de votare pentru diasporă. Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie vor fi deschise 139 secții de votare, așa cum a fost la alegerile prezidențiale din 2020, asta în condițiile în care Ministerul de Externe a propus deschiderea a 190 de secții.
Ulterior, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că va contesta această hotărâre în instanța de judecată. Deputatul Sergiu Litvinenco a scris într-o postare pe o rețea socială că „examinează posibilitatea depunerii unei plângeri penale pe numele secretarului general al CEC, Maxim Lebedinschi”.