/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/DOC/ Hotărârea motivată în dosarul lui Ilan Șor, tăinuită 4 ani. Ce probe au adunat procurorii și ce au declarat martorii

missing
06 iunie 2021, ora 19:31

„În perioada 7 iulie – 30 noiembrie  se așteaptă precipitații bănești abundente. Grămada de bani te așteaptă”.

 Așa suna un spot publicitar lansat de Banca de Economii în iulie 2014. Peste câteva luni, în noiembrie, mai multe firme gestionate de Ilan Șor într-adevăr au luat o grămadă de bani de la BEM. Companiile au prejudiciat banca cu 5,2 miliarde de lei, spun oamenii legii. La 5 ani de la condamnarea lui Ilan Sor de către Judecătoria Buiucani, Cutia Neagră a intrat în posesia hotărârii de judecată motivată, ținută în mare secret până în prezent. Vă dezvăluim, în premieră, ce probe au prezentat procurorii și cum judecătorul de caz le-a neglijat, aplicându-i o sentință mult prea blândă lui Ilan Șor.

Magistratul Judecătoriei Chișinău, Andrei Niculcea, care l-a condamnat pe Ilan Șor la 7 ani și 6 luni de închisoare, deși procurorul a cerut 19 ani de detenție pentru escrocherie și spălare de bani, a considerat că Șor într-adevăr a sustras banii, dar nu pentru el, ci pentru Platon și Filat. La adoptarea acestei decizii, magistratul a ignorat aproape în întregime probele și extrasele bancare prezentate de procurori, bazându-se în special pe declarațiile lui Șor și a martorilor aduși de acesta în instanță.

Pe cele 103 pagini ale sentinței motivate este descris tot caruselul tranzacțiilor fictive care au permis furtul de proporții de la BEM. Sunt enumerate probele acumulate de procurori și înregistrate declarațiile martorilor – oameni de încredere ai lui Șor, reprezentanți ai Băncii Naționale și foști angajați ai băncilor devalizate.

9 firme conectate la Ilan Șor

Anchetatorii au stabilit că din „grupul Șor” au făcut parte 9 companii înregistrate în R. Moldova. Patru dintre ele au luat credite enorme de la Banca de Economii în noiembrie 2014. Iar celelalte 5 firme s-au împrumutat de la Banca Socială și Unibank, banii fiind întorși ulterior din creditele acordate de BEM.

A fost stabilită și legătura lui Ilan Șor cu alte 11 companii înregistrate în diferite state, care au participat la tranzacții. Acestea aveau conturi deschise în bănci din Letonia, care erau accesate de pe computer, chiar din oficiul de pe strada Tighina 12, unde își avea adresa juridică principala companie a familiei Șor – SRL „Dufremol” și unde este astăzi sediul Partidului Șor.

Cea mai veche companie din grupul Șor, implicată în operațiunile bancare, este „Caritas Group”, fondată în octombrie 2012. Proprietar în acte figurează Andrei Nirăuța, un tânăr care se afla la evidența medicului narcolog, fiind consumator de droguri. Acesta habar nu avea despre frauda bancară. Și-a pus semnătura pe documentele firmei în schimbul unor sume de bani pe care le primea regulat. L-am întâlnit pe Andrei la judecătorie, dar a refuzat să ne ofere un interviu.

Potrivit datelelor din sentința Judecătoriei Chișinău de condamnare a lui Ilan Șor, pe parcursul lunii noiembrie 2014, „Caritas Group” a luat de la BEM credite ce depășesc în sumă un miliard de lei. Într-o singură zi, pe 21 noiembrie 2014, au fost semnate chiar două contracte de creditare: unul de 19,6 milioane euro și altul de 24,7 milioane de dolari.

În aprilie 2013, oamenii lui Șor mai înregistrează o firmă  „Voximar-Com”, tot pe numele unui consumator de droguri, Sergiu Istrati. „Voximar-Com” a împrumutat de la BEM un alt miliard de lei. Primul credit i-a fost oferit pe 5 noiembrie 2014 – în valoare de 5,9 milioane de dolari, iar în următoarea zi a mai încasat alte 2,7 milioane de euro. Au urmat și alte împrumuturi pe parcursul lunii.

Alte două firme implicate în schemă au fost înregistrate în aceeași zi, pe 14 iunie 2013, tot pe numele unor persoane interpuse, două femei care au fost plătite pentru a-și pune semnăturile pe acte. SRL „Provolirom” a luat de la BEM credite ce depășesc un miliard de lei. Doar într-o singură zi, pe 10 noiembrie 2014, i-au fost  acordate peste 20 de milioane de dolari, 9 milioane de euro și 375 de milioane de lei.

Aproximativ 900 de milioane de lei a împrumutat de la BEM și firma fictivă  „Dracard”. Cel mai mare credit, de 34 de milioane de euro, l-a primit pe 24 noiembrie 2014. Tatiana Dolghina, proprietara din acte a companiei „Dracard”, a fost singura care a acceptat să vorbească cu echipa Cutiei Negre și ne-a povestit cum a fost implicată în schemă. Un oarecare Alexandru Boiarschi, pe care îl cunoștea mai demult, i-a propus câte 100 de dolari pe lună, dacă acceptă să semneze niște acte. A avut încredere și nu s-a gândit atunci la consecințe.

TATIANA DOLGHINA, fondatoare SRL „Dracard”: „Ne-am implicat în asta prin intermediul lui Alexandru Boiarschi, care căuta pentru lucru oameni așa ca noi. Ne plătea câte 100 de dolari pe lună doar ca să mergem și să semnăm documente. Nu știam despre ce era vorba în acte, cine le-a pregătit, doar puneam semnături. Veneau după mine, mă luau, mă aduceau. Totul era deschis că nici nu m-am gândit că poate fi ilegal”.

Femeia susține că a fost amenințată după ce a aflat de frauda în care a fost implicată și i s-a cerut să nu dezvăluie nimic autorităților.

TATIANA DOLGHINA: „Îmi amenințau familia, că mă vor duce acolo unde nimeni nu mă va găsi, dacă vom dezvălui unde am fost, careva nume. Ne avertizau că este inutil să ne adresăm la Poliție, că peste tot sunt oamenii lor și la Procuratură și mai rău vom face. Tot acest timp, șapte ani, am trăit cu frică”.

Interpușii, condamnați la 6 ani de detenție de prima instanță

Trei fondatori de firme, care au luat credite de miliarde de la BEM au ajuns pe banca acuzaților, fiind învinuiți de spălare de bani. Dosarul a fost judecat în procedură simplificată, deoarece inculpații și-au recuoscut vina. Miercuri, două iunie, la Judecătoria sectorului Buiucani a fost pronunțată sentința. Toți au primit câte șase ani de închisoare cu executare și urmau a fi arestați imediat.

Procurorul a cerut în instanță pentru cei 3 inculpați câte 4 ani de închisoare cu suspendarea condiționată a pedepsei, dar completul de judecată a decis să aplice o pedeapsă mult mai severă. Pe de altă parte, Ilan Șor, cel care a gestionat de fapt firmele implicate în schemă și care a transferat miliardele în offshor-uri a fost condamnat în 2017 de judecătorul Niculcea la 7 ani de detenție și eliberat sub control judiciar până va fi o decizie finală în dosar.

ILAN ȘOR: „S-a produs un act de cinism de nivel înalt. Directorilor companiilor, despre care am recunoscut în 2016 și mai devreme că sunt firmele mele, le-au dictat sentința. În momentul plecării noastre din bancă, toate creditele au fost întoarse de aceste companii. În a treia zi după ce a fost instituită administrarea specială, în baza unor decizii ilegale, la indicația Băncii Naționale, au restabilit aceste credite la balanța băncii”.

Deși în sentința de condamnare a lui Ilan Șor este menționată suma de 5,2 miliarde de lei, în rapoartele Kroll, prezentate anterior, se spune că firmele „grupului Șor”, au extras, în 2014, circa 15 miliarde de lei din cele trei bănci devalizate: Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.

Mărturiile foștilor membri ai Consiliului de Administrare BEM

Foștii membri ai Consiliului de administrare al Băncii de Economii, care au depus mărturii în instanță în dosarul lui Șor au explicat cum a fost posibil ca firme fără activitate economică, să obțină credite fabuloase.

STANISLAV BUDZA, membru al Consiliului de Administrare BEM în perioada octombrie 2013-noiembrie 2014:

Acordarea creditelor s-a decis la ședințele Consiliului de Administrare al BEM în temeiul procedurii standarde și documentației necesare. Până la acordarea creditelor, au existat discuții cu Ilan Șor, pentru a primi un profit maxim aferent acordării acestor credite. Documentele prezentate erau conform legislației, doar că sumele erau destul de mari. Pentru a aproba creditele, am fost convins de președintele Consiliului Ilan Șor. M-a rugat să susțin proiectele și să votez pozitiv pentru acordarea creditelor enunțate conform ordiniii de zi a ședinței. În convorbirea privată avută cu Ilan Șor mi-a spus că beneficiarii finali ai acestor credite urmau să fie Vladimir Filat și Veaceslav Platon”.

La dosarele de creditare au fost prezentate acte care demonstrau că toate cele 4 firme au gajul necesar pentru a acoperi împrumuturile. Creditele au fost garantate cu plasamente interbancare – contracte semnate cu 3 bănci din Federația Rusă (Alef-Bank, Interprombank, Gazprombank), care s-au dovedit a fi fictive. În 2016, autoritățile au primit scrisori de la cele 3 bănci rusești prin care erau informate că nu a fost semnat niciun contract de gaj cu firmele din grupul Șor.

Caruselul tranzacțiilor în offshor-uri

Cele 5,2 miliarde de lei acordate de Banca de Economii pentru firmele din „grupul Șor” au ajuns în final pe conturile unor companii înregistrate în diferite state. Banii au circulat dintr-o firmă în alta, fiind achitate, fictiv desigur, diverse bunuri și servicii. Legătura lor cu Ilan Șor a fost dovedită, după ce anchetatorii au primit informații despre adresele IP utilizate la efectuarea transferurilor bancare.

Serviciul de Combatere a Spălării Banilor din Letonia a furnizat autorităților de la Chișinău informații despre adresele IP de pe care au fost accesate conturile bancare ale firmelor implicate în fraudă. 11 companii au folosit conturi deschise în instituții bancare din Riga, iar IP-urile utilizate la efectuarea transferurilor aparțineau abonatului „Dufremol” SRL, renumita companie a lui Ilan Șor care gestiona magazinele duty-free, cu adresa pe str. Tighina 12. De pe un singur IP au fost accesate de 1728 de ori conturile companiilor offshore, ceea ce dovedește că firmele erau gestionate chiar din centrul Chișinăului.

În majoritatea cazurilor, banii din creditele acordate de BEM erau transferați chiar în acceași zi către firme din străinătate. La transferuri se indicau destinații fictive, de cele mai multe ori – plăți pentru materiale de construcție. Sume mari s-au dus fictiv pentru echipamente de comunicație. De exemplu,  un credit oferit firmei „Provolirom” a fost convertit în 29 de milioane de euro, transferați apoi companiei NORD L.P. ca „avans pentru computere”. Aceeași firmă, a primit în aceeași zi, un alt transfer de 20 de milioane de dolari ca „avans pentru îmbrăcăminte”. Oamenii legii au stabilit că nicio companie din grupul Șor nu a importat niciodată vreun bun în R. Moldova.

Ilan Șor a fost acuzat că a folosit creditele BEM în interes personal, pentru achiziționarea unor bunuri și prestarea unor servicii. În listă sunt plăți de sute de mii de euro pentru mobilă, produse cosmetice, rezervări turistice în Maldive, curse charter în Austria, plăți pentru bagaje în Singapore și telefonie mobilă în Emiratele Arabe Unite. În motivarea magistratului, nu se pomenește nimic despre banii cheltuiți de Șor pentru călătorii și achizițiile făcute în scop personal.

Companiile creditate de Banca Socială și Unibank

În sentința motivată pe dosarul Șor sunt descrise amănunțit și tranzacțiile efectuate de alte 5 companii atribuite lui Ilan Șor, care au luat credite de la Banca Socială și Unibank. După ce au circulat prin offshore-uri, banii s-au întors în R. Moldova, împrumuturile fiind acoperite din banii Băncii de Economii.

În dosar se vorbește despre credite de 1,2 miliarde de lei acordate de Banca Socială și Unibank firmelor „Contrade”, „Molint Grup”, „Alutus Com”, „Starad Grup” și „Apropo Com”.

Companiile au fost atribuite „grupului Șor” deoarece sistemul client-bancă a fost instalat pe aceeași adresă Tighina 12. Firmele aveau conturi bancare gestionate de aceleași persoane, iar în dosarele juridice era indicat acealași număr de contact.

Câțiva angajați ai lui Ilan Șor au depus mărturii în instanță. Contabila firmei „Dufremol” a povestit cum a luat, la cererea lui Ilan Șor, semnăturile digitale pentru mai multe firme cliente ale Băncii Sociale, iar un alt martor, contabila unei firme de consulanță,  a recunoscut că a ridicat parolele firmelor pentru serviciul „client banking”, tot la cererea lui Șor.

ALEXANDR PETROV, angajat al lui Ilan Șor: „Inițial, mi-a fost încredințat să primesc de la Banca Socială semnăturile digitale. Ulterior, ca persoană de încredere, am primit indicații pentru efectuarea trasferurilor bănești, scopul cărora nu le cunoșteam. Actele confirmative la transferuri uneori lipseau, fiind doar indicații verbale. În alte cazuri existau anumite contracte care confirmau tranzacțiile. În condițiile în care nu erau actele confirmative, efectuam transferurile bancare la indicațiile lui Ilan Șor”.

Cum s-a apărat Ilan Șor?

În instanța de judecată, Ilan Șor a recunoscut că a înregistrat fictiv mai multe companii pentru a putea dezvolta schema de creditare de la BEM, dar a pasat toată vina pe fostul premier Vlad Filat și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Șor s-a plâns că este victimă, nu a fost beneficiarul banilor sustrași din bănci și cei doi l-au indus în eroare că vor întoarce creditele. Instanța de judecată l-a crezut pe cuvânt pe Șor și a ignorat probele procurorilor care indicau asupra faptului ca fostul banker a beneficiat personal de bani.

În instanță, Ilan Șor a repetat acuzațiile expuse în denunțurile împotriva lui Filat și Platon. A insistat că a acționat în baza unei scheme primite de la Platon. În perioada octombrie-noiembrie 2014, Ilan Șor a înregistrat mai multe firme în zone offshore prin intermediul cărora au fost recreditate companiile care luase anterior credite de la BEM, Banca Socială și Unibank. Banii din noile credite erau transferați în final diferitor firme offshore a căror rechizite le primea de la Platon. Cu toate acestea, nici Platon, nici Filat nu au fost audiați în proces.

Avocații lui Șor au declarat în instanță că acesta nu și-a dat seama că participă la un furt.

„Ilan Șor nu a conștietizat atunci că creditarea lui Veaceslav Platon prin utilizarea societăților comerciale create de el constituie o schemă de sustragere bine planificată, care îi asigură lui Platon dobândirea ilicită a banilor, fără a cădea în cercul suspecților, atât timp cât de jure contractarea creditelor s-a realizat prin companiile ce îi aparțin. Banii obținuți din credite au fost însușiți de Platon ca efect al traseului acestora pe contul companiilor sale. Ilan Șor nu a urmărit scopul de sustragere a mijloacelor financiare din BEM, ci scopul utilizării temporare pentru a obține beneficii patrimoniale pentru BEM. Avea intenția de a restitui banii în rezultatul rambursării de către Platon a creditelor acordate lui și a dobânzilor aferente”, au argumentat apărătorii.

În instanță, avocații au contestat și suma de bani care îi este atribuită lui Ilan Șor, ca fiind furată din BEM prin intermediul firmelor sale. Din cele 5,2 miliarde de lei, ar râmâne nejustificate doar 1,4 miliarde, spun apărătorii. În condițiile în care 2,6 miliarde lei s-au întors in sistemul bancar prin stingerea creditelor obținute anterior, a căror beneficiari au fost Platon si Filat, iar alte 1,3 miliarde lei figurează în dosarele lor în care au fost pronunțate sentințe de condamnare pentru escrocherie și spălare de bani.

Pe de altă parte, Platon declară că nu a luat bani din sistemul bancar. Recent, în cadrul rejudecării dosarului, procurorii au cerut chiar achitarea totală a lui Platon.

VEACESLAV PLATON: „Eu nu am furat acești bani. Eu am prezentat toate dovezile și le-am publicat. Dar vă este greu să le priviți. Vă este greu să intrați în esența lor. Am spus și repet. Cercetările au confirmat acest lucru. Beneficiari ai banilor au fost Șor și Plahotniuc”.

Argumentele judecătorului penntru recalificarea faptelor

Deși procurorul a cerut 19 ani de detenție pentru cumul de infracțiuni, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, judecătorul Adrei Niculcea i-a dictat o pedeapsă de 7 ani și șase luni de închisoare. Asta deoarece i-au fost recalificate faptele în baza altui articol din Codul Penal: „Cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere”.

Potrivit sentinței motivate, care a ajuns în posesia Cutiei Negre, judecătorul a decis că nu există componenta infracțiuniii de escrocherie, întrucât a lipsit intenția directă a lui Ilan Șor de a sustrage banii din BEM.

Acuzarea nu a prezentat nicio probă pertinentă, concludentă și verosimilă ce ar demonstra escrocheria comisă de către Ilan Șor, or de către partea apărării au fost prezentate probe și argumente suficiente care demonstrează contrariul situației. Acuzarea nu a demonstrat că inculpatul a urmărit scopul sustragerii mijlocelor financiare din BEM. În instannță s-a stabilit că a avut scopul utilizării temporare a acestor credite pentru a obține beneficii patrimoniale”, se spune în sentință.

Ilan Șor a comis o înșelăciune pentru că a comunicat informații false membrilor Consiliului de Administrare al BEM, despre faptul că firmele ce au solicitat credite sunt prospere și banca va avea de câștigat din dobânzi. Iar abuzul de încredere s-a manifestat prin faptul că membrii Consiliului aveau încredere în Ilan Șor ca președinte al Consiliului, care și-a pus sematura pe acordarea creditelor, a motivat judecătorul Andrei Niculcea.

Magistratul a precizat că Ilan Șor a comis faptele în noiembrie 2014 și pedeapsa trebuie să fie în conformitate cu legea ce exista la momentul săvârșirii faptelor. Până la modificările operate în Codul Penal în 2016, cauzarea de daune materiale prin înşelăciune sau abuz de încredere era sancționată cu amendă sau închisoare de până la 3 ani. Judecătorul a considerat echitabilă aplicarea pedepsei de 3 ani pe acest articol.

Totodată, Ilan Șor a fost găsit vinovat de comiterea infracțiunii de spălare de bani, fiindu-i stabilită o pedeapsă de 6 ani de detenție. Prin cumul parțial al pedepselor, sentința finală dictată de magistrat a fost 7 ani si 6 luni de închisoare în penitenciar de tip seminchis, dar cu punerea în aplicare a pedepsei abia la rămânerea definitivă a sentinței, fără arest preventiv. Măsuri de asigurare în dosar nu au fost aplicate.

Cine este judecătorul Andrei Niculcea?

Andrei Niculcea este judecătorul care l-a condamnat în primă instanță și pe Vlad Filat, luând în calcul probe prezentate de procurori, care au fost ulterior recunoscute ca false de instanța de apel. Tot el, i-a aplicat o pedeapsă doar cu amendă fostului director SIS, Vasile Botnari  în dosarul de extrădare a celor 7 profesori turci. Iar peste câteva săptămâni, președintele Ior Dodon a semnat decretul prin care Niculcea a fost numit în funcție de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

O investigație realizată de „Rise Moldova” a arătat că la câteva luni de la pronunțarea sentinței în dosarul Șor, concubina magistratului și-a deschis un salon de frumusețe pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău, controlat direct de Șor. Femeia a zburat ulterior spre capitalele modei, la Paris și Milano, împreună cu sora vitregă a lui Șor.

După fuga lui Ilan Șor din R. Moldova, judecătorul Niculcea a avut mai multe călătorii în Israel, unde s-a vehiculat că se ascunde Șor. Magistratul a motivat că a a fost în Israel pentru mama sa, care urma să facă acolo o operație.

Jurnaliștii au stabilit că judecătorul Andrei Niculcea locuiește într-o casă de lux din localitatea Stăuceni și conduce o mașină de marca „Mercedes” cu un preț de piață de aproximativ 70 de mii de euro. Niculce a negat că ar locui în acea casă, afirmând că este imobilul fostei sale concubine, iar mașina spune că îi aparține tatălui său.

Din 2018, dosarul Sor se află pe masa judecătorilor Curții de Apel Cahul. Timp de 3 ani și jumătate, în dosar au avut loc doar vreo 15 ședințe, iar peste 60 au fost amânate.

Șor este gata să întoarcă banii BEM-ului

Ilan Șor a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după ce democrații au pierdut guvernarea și a fost anunțat în căutare internațională. Recent, acesta și-a anunțat intenția de a reveni în țară pentru a participa la alegerile parlamentare și a declarat că este gata să plătească și cele 5,2 miliarde de lei pe care autoritățile pretind că le-ar fi sustras din sistemul bancar. Dar neagă în continuare faptul că a furat bani de la BEM.

ILAN ȘOR: „Eu am ieșit cu această propunere public cu un singur scop, pentru ca noi să ne putem așeza rapid la masa de negocieri și să ajungem la un consens. Eu am convins acționarii să facă acest pas, să cumpere creditele de la stat, să pună banii în buget și ulterior să-i recupereze singuri, pentru că voi nu ați putut face asta în șapte ani. Eu voi face așa ca acționarii să întoarcă acești bani, iar pe urmă să-i recupereze de la acești netrebnici. Vom întoarce totul, până la ultimul bănuț”.

Dar până vor fi întorși banii în buget, interpușii lui Șor vor continua să lupte singuri pentru a scăpa de închisoare.

TATIANA DOLGHINA: „Dacă Șor a recunoscut că acestea sunt firmele lui. Am o întrebare. De ce noi am rămas fără protecție? Noi singuri ne luptăm pentru libertate”.

 

 

 

 

 

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
Oamenii care s-au afișat alături de Șor la Moscova, la mâna procurorilor? Munteanu: „Să plătească pentru această obrăznicie”
Oamenii care s-au afișat alături de Șor la Moscova, la mâna procurorilor? Munteanu: „Să plătească pentru această obrăznicie”
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/VIDEO/ Dosarul „Kuliok”: Ședințele vor avea loc fără Igor Dodon, până la alegerile prezidențiale
/VIDEO/ Dosarul „Kuliok”: Ședințele vor avea loc fără Igor Dodon, până la alegerile prezidențiale

Oficial, de astăzi, Gigafactory Berlin produce maşini electrice Tesla

missing
FOTO: Reuters
22 martie 2022, ora 18:32

Fabrica Gigafactory Berlin, cunoscută şi drept Gigafactory 4, a început producția în masă de vehicule electrice marca Tesla. Astăzi a avut loc o ceremonie solemnă în acest sens, cu participarea lui Elon Musk și a cancelarului german Olaf Scholz.

Primele 30 de mașini au fost predate unor clienţi norocoşi chiar în holul fabricii, deși restul maşinilor de producţie vor începe să fie livrate din aprilie 2023 abia. 

Află mai multe curiozităţi din articolul complet de pe AutoBlog.MD

Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/PROMO/ Tragedia de pe terenul de fotbal. Anual, bolile de inimă iau viața a mii de moldoveni
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram