/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 843: Baza aeriană Morozovsk, atacată cu 70 de drone ucrainene. Rusia simulează atacuri

/DOC/ Hotărârea motivată în dosarul lui Ilan Șor, tăinuită 4 ani. Ce probe au adunat procurorii și ce au declarat martorii

missing
06 iunie 2021, ora 19:31

„În perioada 7 iulie – 30 noiembrie  se așteaptă precipitații bănești abundente. Grămada de bani te așteaptă”.

 Așa suna un spot publicitar lansat de Banca de Economii în iulie 2014. Peste câteva luni, în noiembrie, mai multe firme gestionate de Ilan Șor într-adevăr au luat o grămadă de bani de la BEM. Companiile au prejudiciat banca cu 5,2 miliarde de lei, spun oamenii legii. La 5 ani de la condamnarea lui Ilan Sor de către Judecătoria Buiucani, Cutia Neagră a intrat în posesia hotărârii de judecată motivată, ținută în mare secret până în prezent. Vă dezvăluim, în premieră, ce probe au prezentat procurorii și cum judecătorul de caz le-a neglijat, aplicându-i o sentință mult prea blândă lui Ilan Șor.

Magistratul Judecătoriei Chișinău, Andrei Niculcea, care l-a condamnat pe Ilan Șor la 7 ani și 6 luni de închisoare, deși procurorul a cerut 19 ani de detenție pentru escrocherie și spălare de bani, a considerat că Șor într-adevăr a sustras banii, dar nu pentru el, ci pentru Platon și Filat. La adoptarea acestei decizii, magistratul a ignorat aproape în întregime probele și extrasele bancare prezentate de procurori, bazându-se în special pe declarațiile lui Șor și a martorilor aduși de acesta în instanță.

Pe cele 103 pagini ale sentinței motivate este descris tot caruselul tranzacțiilor fictive care au permis furtul de proporții de la BEM. Sunt enumerate probele acumulate de procurori și înregistrate declarațiile martorilor – oameni de încredere ai lui Șor, reprezentanți ai Băncii Naționale și foști angajați ai băncilor devalizate.

9 firme conectate la Ilan Șor

Anchetatorii au stabilit că din „grupul Șor” au făcut parte 9 companii înregistrate în R. Moldova. Patru dintre ele au luat credite enorme de la Banca de Economii în noiembrie 2014. Iar celelalte 5 firme s-au împrumutat de la Banca Socială și Unibank, banii fiind întorși ulterior din creditele acordate de BEM.

A fost stabilită și legătura lui Ilan Șor cu alte 11 companii înregistrate în diferite state, care au participat la tranzacții. Acestea aveau conturi deschise în bănci din Letonia, care erau accesate de pe computer, chiar din oficiul de pe strada Tighina 12, unde își avea adresa juridică principala companie a familiei Șor – SRL „Dufremol” și unde este astăzi sediul Partidului Șor.

Cea mai veche companie din grupul Șor, implicată în operațiunile bancare, este „Caritas Group”, fondată în octombrie 2012. Proprietar în acte figurează Andrei Nirăuța, un tânăr care se afla la evidența medicului narcolog, fiind consumator de droguri. Acesta habar nu avea despre frauda bancară. Și-a pus semnătura pe documentele firmei în schimbul unor sume de bani pe care le primea regulat. L-am întâlnit pe Andrei la judecătorie, dar a refuzat să ne ofere un interviu.

Potrivit datelelor din sentința Judecătoriei Chișinău de condamnare a lui Ilan Șor, pe parcursul lunii noiembrie 2014, „Caritas Group” a luat de la BEM credite ce depășesc în sumă un miliard de lei. Într-o singură zi, pe 21 noiembrie 2014, au fost semnate chiar două contracte de creditare: unul de 19,6 milioane euro și altul de 24,7 milioane de dolari.

În aprilie 2013, oamenii lui Șor mai înregistrează o firmă  „Voximar-Com”, tot pe numele unui consumator de droguri, Sergiu Istrati. „Voximar-Com” a împrumutat de la BEM un alt miliard de lei. Primul credit i-a fost oferit pe 5 noiembrie 2014 – în valoare de 5,9 milioane de dolari, iar în următoarea zi a mai încasat alte 2,7 milioane de euro. Au urmat și alte împrumuturi pe parcursul lunii.

Alte două firme implicate în schemă au fost înregistrate în aceeași zi, pe 14 iunie 2013, tot pe numele unor persoane interpuse, două femei care au fost plătite pentru a-și pune semnăturile pe acte. SRL „Provolirom” a luat de la BEM credite ce depășesc un miliard de lei. Doar într-o singură zi, pe 10 noiembrie 2014, i-au fost  acordate peste 20 de milioane de dolari, 9 milioane de euro și 375 de milioane de lei.

Aproximativ 900 de milioane de lei a împrumutat de la BEM și firma fictivă  „Dracard”. Cel mai mare credit, de 34 de milioane de euro, l-a primit pe 24 noiembrie 2014. Tatiana Dolghina, proprietara din acte a companiei „Dracard”, a fost singura care a acceptat să vorbească cu echipa Cutiei Negre și ne-a povestit cum a fost implicată în schemă. Un oarecare Alexandru Boiarschi, pe care îl cunoștea mai demult, i-a propus câte 100 de dolari pe lună, dacă acceptă să semneze niște acte. A avut încredere și nu s-a gândit atunci la consecințe.

TATIANA DOLGHINA, fondatoare SRL „Dracard”: „Ne-am implicat în asta prin intermediul lui Alexandru Boiarschi, care căuta pentru lucru oameni așa ca noi. Ne plătea câte 100 de dolari pe lună doar ca să mergem și să semnăm documente. Nu știam despre ce era vorba în acte, cine le-a pregătit, doar puneam semnături. Veneau după mine, mă luau, mă aduceau. Totul era deschis că nici nu m-am gândit că poate fi ilegal”.

Femeia susține că a fost amenințată după ce a aflat de frauda în care a fost implicată și i s-a cerut să nu dezvăluie nimic autorităților.

TATIANA DOLGHINA: „Îmi amenințau familia, că mă vor duce acolo unde nimeni nu mă va găsi, dacă vom dezvălui unde am fost, careva nume. Ne avertizau că este inutil să ne adresăm la Poliție, că peste tot sunt oamenii lor și la Procuratură și mai rău vom face. Tot acest timp, șapte ani, am trăit cu frică”.

Interpușii, condamnați la 6 ani de detenție de prima instanță

Trei fondatori de firme, care au luat credite de miliarde de la BEM au ajuns pe banca acuzaților, fiind învinuiți de spălare de bani. Dosarul a fost judecat în procedură simplificată, deoarece inculpații și-au recuoscut vina. Miercuri, două iunie, la Judecătoria sectorului Buiucani a fost pronunțată sentința. Toți au primit câte șase ani de închisoare cu executare și urmau a fi arestați imediat.

Procurorul a cerut în instanță pentru cei 3 inculpați câte 4 ani de închisoare cu suspendarea condiționată a pedepsei, dar completul de judecată a decis să aplice o pedeapsă mult mai severă. Pe de altă parte, Ilan Șor, cel care a gestionat de fapt firmele implicate în schemă și care a transferat miliardele în offshor-uri a fost condamnat în 2017 de judecătorul Niculcea la 7 ani de detenție și eliberat sub control judiciar până va fi o decizie finală în dosar.

ILAN ȘOR: „S-a produs un act de cinism de nivel înalt. Directorilor companiilor, despre care am recunoscut în 2016 și mai devreme că sunt firmele mele, le-au dictat sentința. În momentul plecării noastre din bancă, toate creditele au fost întoarse de aceste companii. În a treia zi după ce a fost instituită administrarea specială, în baza unor decizii ilegale, la indicația Băncii Naționale, au restabilit aceste credite la balanța băncii”.

Deși în sentința de condamnare a lui Ilan Șor este menționată suma de 5,2 miliarde de lei, în rapoartele Kroll, prezentate anterior, se spune că firmele „grupului Șor”, au extras, în 2014, circa 15 miliarde de lei din cele trei bănci devalizate: Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.

Mărturiile foștilor membri ai Consiliului de Administrare BEM

Foștii membri ai Consiliului de administrare al Băncii de Economii, care au depus mărturii în instanță în dosarul lui Șor au explicat cum a fost posibil ca firme fără activitate economică, să obțină credite fabuloase.

STANISLAV BUDZA, membru al Consiliului de Administrare BEM în perioada octombrie 2013-noiembrie 2014:

Acordarea creditelor s-a decis la ședințele Consiliului de Administrare al BEM în temeiul procedurii standarde și documentației necesare. Până la acordarea creditelor, au existat discuții cu Ilan Șor, pentru a primi un profit maxim aferent acordării acestor credite. Documentele prezentate erau conform legislației, doar că sumele erau destul de mari. Pentru a aproba creditele, am fost convins de președintele Consiliului Ilan Șor. M-a rugat să susțin proiectele și să votez pozitiv pentru acordarea creditelor enunțate conform ordiniii de zi a ședinței. În convorbirea privată avută cu Ilan Șor mi-a spus că beneficiarii finali ai acestor credite urmau să fie Vladimir Filat și Veaceslav Platon”.

La dosarele de creditare au fost prezentate acte care demonstrau că toate cele 4 firme au gajul necesar pentru a acoperi împrumuturile. Creditele au fost garantate cu plasamente interbancare – contracte semnate cu 3 bănci din Federația Rusă (Alef-Bank, Interprombank, Gazprombank), care s-au dovedit a fi fictive. În 2016, autoritățile au primit scrisori de la cele 3 bănci rusești prin care erau informate că nu a fost semnat niciun contract de gaj cu firmele din grupul Șor.

Caruselul tranzacțiilor în offshor-uri

Cele 5,2 miliarde de lei acordate de Banca de Economii pentru firmele din „grupul Șor” au ajuns în final pe conturile unor companii înregistrate în diferite state. Banii au circulat dintr-o firmă în alta, fiind achitate, fictiv desigur, diverse bunuri și servicii. Legătura lor cu Ilan Șor a fost dovedită, după ce anchetatorii au primit informații despre adresele IP utilizate la efectuarea transferurilor bancare.

Serviciul de Combatere a Spălării Banilor din Letonia a furnizat autorităților de la Chișinău informații despre adresele IP de pe care au fost accesate conturile bancare ale firmelor implicate în fraudă. 11 companii au folosit conturi deschise în instituții bancare din Riga, iar IP-urile utilizate la efectuarea transferurilor aparțineau abonatului „Dufremol” SRL, renumita companie a lui Ilan Șor care gestiona magazinele duty-free, cu adresa pe str. Tighina 12. De pe un singur IP au fost accesate de 1728 de ori conturile companiilor offshore, ceea ce dovedește că firmele erau gestionate chiar din centrul Chișinăului.

În majoritatea cazurilor, banii din creditele acordate de BEM erau transferați chiar în acceași zi către firme din străinătate. La transferuri se indicau destinații fictive, de cele mai multe ori – plăți pentru materiale de construcție. Sume mari s-au dus fictiv pentru echipamente de comunicație. De exemplu,  un credit oferit firmei „Provolirom” a fost convertit în 29 de milioane de euro, transferați apoi companiei NORD L.P. ca „avans pentru computere”. Aceeași firmă, a primit în aceeași zi, un alt transfer de 20 de milioane de dolari ca „avans pentru îmbrăcăminte”. Oamenii legii au stabilit că nicio companie din grupul Șor nu a importat niciodată vreun bun în R. Moldova.

Ilan Șor a fost acuzat că a folosit creditele BEM în interes personal, pentru achiziționarea unor bunuri și prestarea unor servicii. În listă sunt plăți de sute de mii de euro pentru mobilă, produse cosmetice, rezervări turistice în Maldive, curse charter în Austria, plăți pentru bagaje în Singapore și telefonie mobilă în Emiratele Arabe Unite. În motivarea magistratului, nu se pomenește nimic despre banii cheltuiți de Șor pentru călătorii și achizițiile făcute în scop personal.

Companiile creditate de Banca Socială și Unibank

În sentința motivată pe dosarul Șor sunt descrise amănunțit și tranzacțiile efectuate de alte 5 companii atribuite lui Ilan Șor, care au luat credite de la Banca Socială și Unibank. După ce au circulat prin offshore-uri, banii s-au întors în R. Moldova, împrumuturile fiind acoperite din banii Băncii de Economii.

În dosar se vorbește despre credite de 1,2 miliarde de lei acordate de Banca Socială și Unibank firmelor „Contrade”, „Molint Grup”, „Alutus Com”, „Starad Grup” și „Apropo Com”.

Companiile au fost atribuite „grupului Șor” deoarece sistemul client-bancă a fost instalat pe aceeași adresă Tighina 12. Firmele aveau conturi bancare gestionate de aceleași persoane, iar în dosarele juridice era indicat acealași număr de contact.

Câțiva angajați ai lui Ilan Șor au depus mărturii în instanță. Contabila firmei „Dufremol” a povestit cum a luat, la cererea lui Ilan Șor, semnăturile digitale pentru mai multe firme cliente ale Băncii Sociale, iar un alt martor, contabila unei firme de consulanță,  a recunoscut că a ridicat parolele firmelor pentru serviciul „client banking”, tot la cererea lui Șor.

ALEXANDR PETROV, angajat al lui Ilan Șor: „Inițial, mi-a fost încredințat să primesc de la Banca Socială semnăturile digitale. Ulterior, ca persoană de încredere, am primit indicații pentru efectuarea trasferurilor bănești, scopul cărora nu le cunoșteam. Actele confirmative la transferuri uneori lipseau, fiind doar indicații verbale. În alte cazuri existau anumite contracte care confirmau tranzacțiile. În condițiile în care nu erau actele confirmative, efectuam transferurile bancare la indicațiile lui Ilan Șor”.

Cum s-a apărat Ilan Șor?

În instanța de judecată, Ilan Șor a recunoscut că a înregistrat fictiv mai multe companii pentru a putea dezvolta schema de creditare de la BEM, dar a pasat toată vina pe fostul premier Vlad Filat și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Șor s-a plâns că este victimă, nu a fost beneficiarul banilor sustrași din bănci și cei doi l-au indus în eroare că vor întoarce creditele. Instanța de judecată l-a crezut pe cuvânt pe Șor și a ignorat probele procurorilor care indicau asupra faptului ca fostul banker a beneficiat personal de bani.

În instanță, Ilan Șor a repetat acuzațiile expuse în denunțurile împotriva lui Filat și Platon. A insistat că a acționat în baza unei scheme primite de la Platon. În perioada octombrie-noiembrie 2014, Ilan Șor a înregistrat mai multe firme în zone offshore prin intermediul cărora au fost recreditate companiile care luase anterior credite de la BEM, Banca Socială și Unibank. Banii din noile credite erau transferați în final diferitor firme offshore a căror rechizite le primea de la Platon. Cu toate acestea, nici Platon, nici Filat nu au fost audiați în proces.

Avocații lui Șor au declarat în instanță că acesta nu și-a dat seama că participă la un furt.

„Ilan Șor nu a conștietizat atunci că creditarea lui Veaceslav Platon prin utilizarea societăților comerciale create de el constituie o schemă de sustragere bine planificată, care îi asigură lui Platon dobândirea ilicită a banilor, fără a cădea în cercul suspecților, atât timp cât de jure contractarea creditelor s-a realizat prin companiile ce îi aparțin. Banii obținuți din credite au fost însușiți de Platon ca efect al traseului acestora pe contul companiilor sale. Ilan Șor nu a urmărit scopul de sustragere a mijloacelor financiare din BEM, ci scopul utilizării temporare pentru a obține beneficii patrimoniale pentru BEM. Avea intenția de a restitui banii în rezultatul rambursării de către Platon a creditelor acordate lui și a dobânzilor aferente”, au argumentat apărătorii.

În instanță, avocații au contestat și suma de bani care îi este atribuită lui Ilan Șor, ca fiind furată din BEM prin intermediul firmelor sale. Din cele 5,2 miliarde de lei, ar râmâne nejustificate doar 1,4 miliarde, spun apărătorii. În condițiile în care 2,6 miliarde lei s-au întors in sistemul bancar prin stingerea creditelor obținute anterior, a căror beneficiari au fost Platon si Filat, iar alte 1,3 miliarde lei figurează în dosarele lor în care au fost pronunțate sentințe de condamnare pentru escrocherie și spălare de bani.

Pe de altă parte, Platon declară că nu a luat bani din sistemul bancar. Recent, în cadrul rejudecării dosarului, procurorii au cerut chiar achitarea totală a lui Platon.

VEACESLAV PLATON: „Eu nu am furat acești bani. Eu am prezentat toate dovezile și le-am publicat. Dar vă este greu să le priviți. Vă este greu să intrați în esența lor. Am spus și repet. Cercetările au confirmat acest lucru. Beneficiari ai banilor au fost Șor și Plahotniuc”.

Argumentele judecătorului penntru recalificarea faptelor

Deși procurorul a cerut 19 ani de detenție pentru cumul de infracțiuni, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, judecătorul Adrei Niculcea i-a dictat o pedeapsă de 7 ani și șase luni de închisoare. Asta deoarece i-au fost recalificate faptele în baza altui articol din Codul Penal: „Cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere”.

Potrivit sentinței motivate, care a ajuns în posesia Cutiei Negre, judecătorul a decis că nu există componenta infracțiuniii de escrocherie, întrucât a lipsit intenția directă a lui Ilan Șor de a sustrage banii din BEM.

Acuzarea nu a prezentat nicio probă pertinentă, concludentă și verosimilă ce ar demonstra escrocheria comisă de către Ilan Șor, or de către partea apărării au fost prezentate probe și argumente suficiente care demonstrează contrariul situației. Acuzarea nu a demonstrat că inculpatul a urmărit scopul sustragerii mijlocelor financiare din BEM. În instannță s-a stabilit că a avut scopul utilizării temporare a acestor credite pentru a obține beneficii patrimoniale”, se spune în sentință.

Ilan Șor a comis o înșelăciune pentru că a comunicat informații false membrilor Consiliului de Administrare al BEM, despre faptul că firmele ce au solicitat credite sunt prospere și banca va avea de câștigat din dobânzi. Iar abuzul de încredere s-a manifestat prin faptul că membrii Consiliului aveau încredere în Ilan Șor ca președinte al Consiliului, care și-a pus sematura pe acordarea creditelor, a motivat judecătorul Andrei Niculcea.

Magistratul a precizat că Ilan Șor a comis faptele în noiembrie 2014 și pedeapsa trebuie să fie în conformitate cu legea ce exista la momentul săvârșirii faptelor. Până la modificările operate în Codul Penal în 2016, cauzarea de daune materiale prin înşelăciune sau abuz de încredere era sancționată cu amendă sau închisoare de până la 3 ani. Judecătorul a considerat echitabilă aplicarea pedepsei de 3 ani pe acest articol.

Totodată, Ilan Șor a fost găsit vinovat de comiterea infracțiunii de spălare de bani, fiindu-i stabilită o pedeapsă de 6 ani de detenție. Prin cumul parțial al pedepselor, sentința finală dictată de magistrat a fost 7 ani si 6 luni de închisoare în penitenciar de tip seminchis, dar cu punerea în aplicare a pedepsei abia la rămânerea definitivă a sentinței, fără arest preventiv. Măsuri de asigurare în dosar nu au fost aplicate.

Cine este judecătorul Andrei Niculcea?

Andrei Niculcea este judecătorul care l-a condamnat în primă instanță și pe Vlad Filat, luând în calcul probe prezentate de procurori, care au fost ulterior recunoscute ca false de instanța de apel. Tot el, i-a aplicat o pedeapsă doar cu amendă fostului director SIS, Vasile Botnari  în dosarul de extrădare a celor 7 profesori turci. Iar peste câteva săptămâni, președintele Ior Dodon a semnat decretul prin care Niculcea a fost numit în funcție de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

O investigație realizată de „Rise Moldova” a arătat că la câteva luni de la pronunțarea sentinței în dosarul Șor, concubina magistratului și-a deschis un salon de frumusețe pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău, controlat direct de Șor. Femeia a zburat ulterior spre capitalele modei, la Paris și Milano, împreună cu sora vitregă a lui Șor.

După fuga lui Ilan Șor din R. Moldova, judecătorul Niculcea a avut mai multe călătorii în Israel, unde s-a vehiculat că se ascunde Șor. Magistratul a motivat că a a fost în Israel pentru mama sa, care urma să facă acolo o operație.

Jurnaliștii au stabilit că judecătorul Andrei Niculcea locuiește într-o casă de lux din localitatea Stăuceni și conduce o mașină de marca „Mercedes” cu un preț de piață de aproximativ 70 de mii de euro. Niculce a negat că ar locui în acea casă, afirmând că este imobilul fostei sale concubine, iar mașina spune că îi aparține tatălui său.

Din 2018, dosarul Sor se află pe masa judecătorilor Curții de Apel Cahul. Timp de 3 ani și jumătate, în dosar au avut loc doar vreo 15 ședințe, iar peste 60 au fost amânate.

Șor este gata să întoarcă banii BEM-ului

Ilan Șor a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după ce democrații au pierdut guvernarea și a fost anunțat în căutare internațională. Recent, acesta și-a anunțat intenția de a reveni în țară pentru a participa la alegerile parlamentare și a declarat că este gata să plătească și cele 5,2 miliarde de lei pe care autoritățile pretind că le-ar fi sustras din sistemul bancar. Dar neagă în continuare faptul că a furat bani de la BEM.

ILAN ȘOR: „Eu am ieșit cu această propunere public cu un singur scop, pentru ca noi să ne putem așeza rapid la masa de negocieri și să ajungem la un consens. Eu am convins acționarii să facă acest pas, să cumpere creditele de la stat, să pună banii în buget și ulterior să-i recupereze singuri, pentru că voi nu ați putut face asta în șapte ani. Eu voi face așa ca acționarii să întoarcă acești bani, iar pe urmă să-i recupereze de la acești netrebnici. Vom întoarce totul, până la ultimul bănuț”.

Dar până vor fi întorși banii în buget, interpușii lui Șor vor continua să lupte singuri pentru a scăpa de închisoare.

TATIANA DOLGHINA: „Dacă Șor a recunoscut că acestea sunt firmele lui. Am o întrebare. De ce noi am rămas fără protecție? Noi singuri ne luptăm pentru libertate”.

 

 

 

 

 

INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?

/VIDEO/ O femeie, grațiată în 2021, acuzată de un moldovean că nu și-a onorat promisiunile pentru munca în Germania. „Eu nu fac angajări”
/VIDEO/ O femeie, grațiată în 2021, acuzată de un moldovean că nu și-a onorat promisiunile pentru munca în Germania. „Eu nu fac angajări”
/VIDEO/ Enigma finanțării Marșului familiei tradiționale. Novac: „Nu e organizator nimeni”. Participant: „Am venit la circ”
/VIDEO/ Enigma finanțării Marșului familiei tradiționale. Novac: „Nu e organizator nimeni”. Participant: „Am venit la circ”
/VIDEO/ Marșul familiei tradiționale sau Drumul crucii? Momentul în care oamenii sărută icoane în fața Circului
/VIDEO/ Marșul familiei tradiționale sau Drumul crucii? Momentul în care oamenii sărută icoane în fața Circului
/FOTO/ Situație de urgență lângă un aeroport din Siberia. Un avion cu pasageri s-a rupt de la jumătate, în timpul aterizării forțate
/FOTO/ Situație de urgență lângă un aeroport din Siberia. Un avion cu pasageri s-a rupt de la jumătate, în timpul aterizării forțate
/VIDEO/ Marș cu preoți și icoane, contra manifestației LGBT+. Igor Dodon: „Sunt pentru familiile tradiționale”
/VIDEO/ Marș cu preoți și icoane, contra manifestației LGBT+. Igor Dodon: „Sunt pentru familiile tradiționale”

Oficial, de astăzi, Gigafactory Berlin produce maşini electrice Tesla

missing
FOTO: Reuters
22 martie 2022, ora 18:32

Fabrica Gigafactory Berlin, cunoscută şi drept Gigafactory 4, a început producția în masă de vehicule electrice marca Tesla. Astăzi a avut loc o ceremonie solemnă în acest sens, cu participarea lui Elon Musk și a cancelarului german Olaf Scholz.

Primele 30 de mașini au fost predate unor clienţi norocoşi chiar în holul fabricii, deși restul maşinilor de producţie vor începe să fie livrate din aprilie 2023 abia. 

Află mai multe curiozităţi din articolul complet de pe AutoBlog.MD

Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.

/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/VIDEO/ Unde ne putem lua adio de la Arcadie Spoială. Mesajul emoționant al fratelui: „O imensă durere mi-a sfâșiat sufletul”
/VIDEO/ Unde ne putem lua adio de la Arcadie Spoială. Mesajul emoționant al fratelui: „O imensă durere mi-a sfâșiat sufletul”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram