/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Reacția premierului Ciocoi la decizia CEC: „Guvernul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile”

missing
07 iunie 2021, ora 12:33

Premierul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi se arată nedumerit de decizia Comisiei Electorale Centrale de a nu lua în considerare recomandările misiunilor diplomatice privind organizarea secțiilor de votare în străinătate, pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Ciocoi menționează că Guvernul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din diaspora, dacă numărul lor ar fi mai mare.

„Regretăm că, în contextul pandemic COVID-19, nu s-a ținut cont de faptul că deschiderea mai multor secții de votare ar fi permis o asigurare mult mai eficientă a măsurilor de protecție și distanțare socială”, se menționează într-un comunicat al Guvernului.

Prim – ministrul interimar al țării îndeamnă CEC să își revadă decizia din 5 iunie 2021.

„Pornind de la faptul că CEC are competențele depline de a decide autonom asupra secțiilor de votare din străinătate, încurajam CEC să-și revadă decizia din 5 iunie 2021, având în vedere recomandările formulate de colegii noștri din cadrul MAEIE, în mod special în cazul țărilor unde s-au format cozi și s-au consumat toate cele 5000 de buletine de vot, chiar și înaintea orei închiderii secților de vot”, mai spune Ciocoi.

După mai bine de două ore de dezbateri aprige, Comisia Electorală Centrală (CEC) a adoptat în data de 5 iunie decizia privind numărul secțiilor de votare pentru diaspora. Astfel, pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie vor fi deschise 139 secții de votare, tot atâtea câte au fost la alegerile prezidențiale din 2020, asta în condițiile în care Ministerul de Externe a propus deschiderea a 190 de secții.

În cadrul ședinței, s-a propus ca alternativă deschiderea a 162 de secții de votare, însă propunerea nu a fost acceptată. Secretarul general al CEC, Maxim Lebedinschi a explicat că trebuie păstrat numărul de 139 de secții de votare așa cum a fost la alegerile prezidențiale.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram