Decizia Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea în diaspora a celor 139 de secții de votare pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie nu a fost coordonată cu Ministerul Afacerilor de Externe, care a propus 190. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru Europa Liberă de secretarul general al Ministeruli Afacerilor Externe de la Chișinău, Eugen Revenco, cel care coordonează deschiderea secțiilor de votare în străinătate la scrutinul parlamentar. 

„Unul din obiectivele diplomației moldovenești este protejarea și asigurarea drepturilor cetățenilor noștri de peste hotare. Dreptul de a alege este un drept fundamental și organizarea exercitării acestui drept ține nemijlocit de competența Ministerului Afacerilor Externe. De aceea înainte de a propune o listă, geografia distribuției, noi am luat în calcul, după ce am consultat fiecare ambasadă moldovenească, atât numărul oficial al moldovenilor care se află într-un stat, cât și un număr neoficial pe care îl putem deduce, am ținut cont de faptul câtă lume a votat la alegerile precedente, care au avut loc doar o jumătate de an în urmă și este cel mai clar indicator despre potențialul de vot într-o regiune sau alta”, a declarat Revenco.

Potrivit lui Eugen Revenco, din start, discuțiile dintre Ministerul de Externe și Comisia Electorală Centrală au fost purtate în jurul la două liste de secții de votare.

„Una propusă de Ministerul de Externe și una propusă pe data de 4 iunie de către președintele Comisiei Electorale Centrale. Prima era cu 190, a doua – cu 162. 162 au fost propuse de CEC. Cum s-a ajuns la lista de 139, noi nu cunoaștem, noi nu am participat la asemenea discuții”, a menționat secretarul Ministerului de Externe.

Secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe a mai subliniat că speră că Comisia Electorală Centrală își va revedea decizia pentru a diminua, astfel, din tensiuni.

„Noi sperăm că Comisia Electorală Centrală își va revedea decizia și ar putea să intervină cu modificări în care să țină cont de situațiile obiective și să diminueze din tensiuni”, a mai spus Revenco.

Amintim că sâmbătă, 5 iunie, CEC a aprobat deschiderea a 130 de secții de votare în străinătate, tot atâtea câte au fost la alegerile prezidențiale din 2020, asta în condițiile în care Ministerul de Externe a propus deschiderea a 190 de secții. Decizia a provocat o serie de nemulțumiri, astăzi fiind programat un protest la Comisia Electorală Centrală. PAS a anunțat că va contesta în instanță decizia privind deschiderea celor 139 de secții de votare, iar Blocul Politici „Renato Usatîi” a contestat-o deja la Curtea de Apel Chișinău.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!