/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cine este actualul beneficiar al Hotelului Național, vândut prin offshore-uri de Plahotniuc, Platon și Șor

06 iulie 2021, ora 10:16

Așa cum ne-am obișnuit, în preajma alegerilor, a luat amploare un nou scandal. De această dată, legat de Hotelul Național din centrul Chișinăului, care a fost privatizat în 2006, pe când Igor Dodon se afla la conducerea Ministerului Economiei și avea grijă de proprietatea statului. Recent, funcționarii Primăriei au eliberat autorizație pentru demolarea hotelului, fiind admise grave încălcări, iar viceprimarul Chișinăului, Victor Chironda, care a vorbit public despre asta, a fost demis din funcție. Vă spunem cum s-a plimbat hotelul prin offshor-uri, ajungând pe rând în proprietatea lui Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Ilan Șor, ce interese se ascund la mijloc și cine este actualul beneficiar al Hotelului Național, care vrea să construiască un complex grandios pe teren municipal, fără a plăti zeci de milioane de lei pentru un hectar de pământ în inima capitalei.

Faimoasa clădire a Hotelului Național, care cândva era cartea de vizită a Chișinăului, a ajuns astăzi adăpost pentru oamenii străzii. Clădirea din centrul capitalei stă abandonată mai bine de un deceniu, după ce statul a vândut-o către o companie dubioasă, iar proprietarii care și-au asumat prin  contractul de privatizare să investească acolo zeci de milioane de lei, nu au făcut nimic.

Începând cu anul 2006, Hotelul Național se află în proprietatea companiei „Alfa-Ingineering”. Din august 2020, în calitate de fondator al firmei „Alfa-Engineering”, figurează compania „Vernon Corporation LTD”, înregistrată în Londra, Marea Britanie. Potrivit documentelor consultate de Cutia Neagră, proprietarul în acte al firmei londoneze este ucraineanul Viktor Kanaiev. Tot el figurează în acte ca și fondator al unei companii din Moldova, SRL-ul „Furnizare Energie”. În prezent, firma este al treilea furnizor de energie pe piața din Moldova.

L-am contactat pe administratorul companiei „Furnizare Energie”, Mihail Șeremet, pentru a-l ruga să ne facă legătura cu Viktor Kanaiev. Acesta a refuzat să ne ofere careva date de contact și a declarat că ucraineanul nu mai este proprietar al firmei.

MIHAIL ȘEREMET, administrator „Furnizare Energie”: „Nu vă pot ajuta cu nimic.  Nu am contactele domnului Kanaiev și nu vă pot ajuta. Kanaiev deja nu mai este fondator cu 50%. Nu mă apuc să vă promit că îi transmit ceva sau să-i caut contactele”

Viktor Kanaiev pare însă să nu fie beneficiarul final nici al companiei din Londra, nici al SRL-ului „Furnizare Energie”. Surse bine informate din domeniul energetic, dar și din cel imobiliar susțin că beneficiar al companiilor este deputatul Vladimir Andronachi, omul de încredere al lui Vlad Plahotniuc în perioada guvernării Partidului Democrat. Acest lucru se confirmă și prin mai multe conexiuni descoperite de Cutia Neagră PLUS.

Conexiunile cu Iryna Rolemska

Ucraineanul Viktor Kanaiev a preluat controlul asupra companiei britanice, care deține Hotelul Național, în anul 2018, tot atunci când a fost fondat și SRL-ul „Furnizare Energie”. Anterior însă, acționară a firmei de la Londra, figura ucraineanca Iryna Rolemska.

 

Numele acesteia a devenit cunoscut în R. Moldova în contextul scandalului în jurul Consulatului moldovenesc din orașul Odessa. Imobilele Consulatului, un teren de aproape jumătate de hectar în cea mai scumpă zonă din Odesa, pe celebra plajă Arkadia, și clădirea Consulatului urmau să fie schimbate, în baza unei decizii din februarie 2019 a Guvernului Filip, pe o casă din Odessa cu 4 ari de pământ a cărei proprietară în acte era aceeași Iryna Rolemska. Femeia cumpărase casa cu 90 de mii de euro doar cu o săptămână înainte de decizia Guvernului Filip privind schimbul de imobile.

Afacerea din jurul Consulatului de la Odesa a fost atribuită de opoziție și presă intereselor lui Vladimir Andronachi. Ultimul însă a respins acuzațiile. Pe de altă parte, ex-premierul Pavel Filip a recunoscut public că Andronchi a fost implicat în schema de la Odessa.

PAVEL FILIP, ex-premier: „Am avut o discuție cu ministrul de Externe Țulea și el îmi spunea că cineva l-a telefonat să vorbească, să promoveze în continuare și eu i-a spus categoric să anuleze acea hotărâre de Guvern, pentru că deja era clar ce s-a întâmplat. – Acel cineva este Andronachi? – Da, acel Andronachi care ulterior s-a și supărat pe acest motiv și a părăsit partidul, la două săptămâni după ce a fost aprobată hotărârea”

Un alt detaliu din afacerea cu Hotelul Național care duce spre Andronachi este că înainte de a ajunge în gestiunea firmei din Marea Britanie, legată cu Irina Rolemska, compania „Alfa-Engeneering” s-a aflat un an în proprietatea unui SRL moldovenesc „Anik Imobil”, înregistrat în octombrie 2018. Compania își are adresa juridică în Chișinău, pe str. Alexei Sciusev 89. Pe aceeași adresă și-a avut sediul și compania „Vladecacom”, fondată de Tudor Andronachi, tatăl deputatului. Firma a fost lichidată după ce a fost vizată într-un dosar penal inițiat pentru evaziune fiscală în proporții deosebit de mari.

L-am căutat timp de mai multe zile pe Vladimir Andronachi la sediul Parlamentului și la telefon pentru a-i lua o reacție despre legătura cu Hotelul Național, dar nu l-am putut găsi.

Cum a fost vândut Hotelul Național?

Istoria Hotelului Național de după privatizare este însă mult mai interesantă. La fel ca și în cazul altor bunuri ale statului, vândute în condiții netransparente, acest hotel în ultimii 15 ani s-a plimbat dintr-un offshore în altul, trecând de la Vladimir Plahotniuc, la Veaceslav Platon și apoi la Ilan Șor. Și chiar dacă niciunul dintre acești proprietari ai imobilului nu a investit niciun dolar din cele 33 de milioane prevăzute de contractul de privatizare, statul nu a fost în stare să rezilieze contractul nici prin negocieri directe, nici în instanțele de judecată.

Hotelul a fost vândut de stat cu 2 milioane de dolari, prin concurs investițional, în noiembrie 2006, pe când ministru al Economiei era Igor Dodon. „Alfa-Ingineering”, care a câștigat concursul, fusese fondată cu 3 luni mai devreme de către firma estoniană „Maldone Invest”, fondată și ea la începutul anului 2006. Ministerul Economiei nu a fost deranjat de faptul că „Maldone Invest” era o firmă nou-creată, în comparație cu alți agenți economici care au participat la concurs, unii chiar având business de succes în domeniul hotelier în mai multe state europene. De exemplu, în competiție a fost compania italiană „Immobile RE”, care deținea mai multe hotele ce activau ca franciză a rețelei hoteliere „Radisson”. Nici capitalul social al firmei, de doar 40 de mii de coroane estoniene, echivalentul a 3 mii de euro, nu i-a pus în gardă. Asta chiar dacă contractul de privatizare prevedea investiții în reconstrucția și modernizarea Hotelului Național de 33 de milioane de dolari, făcute până în 2008.

În decurs de doi ani, compania estoniană nu a investit niciun leu în reconstrucția hotelului. Iar la expirarea termenului, „Alfa-Ingineering” a fost transferată în proprietatea offshore-ului olandez „Generashon Financial”, care făcea parte din grupul de companii „OTIV Prime Holding”, controlat de Vladimir Plahotniuc. De altfel, Plahotniuc a fost din start beneficiar al  Hotelul Național. Contractul de privatizare a fost semnat în 2006, din partea firmei-investitor, de Nicolae Curtoglo, o persoană de încredere a fostului oligarh. În 2009, hotelul a fost folosit de postul de televiziune al lui Plahotniuc drept „casă“ pentru participanţii show-ului „Fabrica de staruri”.

În decembrie 2011, Plahotniuc decide însă să se despartă de acest activ și îl vinde lui Veaceslav Platon. Despre asta a povestit în detalii chiar Platon în plângerea penală împotriva lui Plahotniuc, pe care a depus-o în august 2016 la DIICOT, în România. Platon declara că Plahotniuc i-a vândut cu 80 de milioane de dolari, mai multe active, printre care și Hotelul Național.

Contractul de vânzare-cumpărare de părţi sociale a fost încheiat în data de două decembrie 2011, între OTIV Prime Holding BV, în calitate de vânzător (beneficiarul final fiind Vldimir Plahotniuc) şi Yuri Kontievski, în calitate de cumpărător, prin intermedierea subsemnatului. Pentru urgentarea demersurilor, Plahotniuc a pus la dispoziţia cumpărătorului un avion închiriat pentru deplasarea la Amsterdam, acesta din urmă fiind însoţit de domnul Vlad Andronachi din partea OTIV Prime Holding BV”, a scris Platon în plângerea depusă la DIICOT.

Platon a vorbit despre această tranzacție și în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari: „Noi am cumpărat atunci 39% la „Victoriabank”, 28% la Banca de Economii, am cumpărat „ASITO” sub 90%, clădirea Hotelului Național și am cumpărat compania „Viktoria Asigurări”. Desigur că m-am interest cine este proprietarul real, care sunt bazele legale pentru dreptul de proprietate, cum are de gând să rezolve cu ei întrebările. Aceasta a fost parte a negocierilor, pentru că am plătit bani pentru aceste active, bani reali. A fost cea mai mare greșeală din viața mea”.

Hotelul nu s-a reținut însă mult timp nici în proprietatea lui Platon. În 2014, controversatul om de afaceri vinde hotelul cu tot cu firma „Alfa-Ingineering” lui Ilan Șor. Bunul statului a ajuns în posesia offshore-ului din Belize, „Ismida Alliance LTD”, care, potrivit raportului Kroll, a fost implicat în „furtul miliardului”. Veaceslav Platon a declarat că a aflat mai târziu că banii pe care i-a primit de la Șor  pentru hotel au fost luați din Banca de Economii.

În ianuarie 2019, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare, Șor înstrăinează hotelul către companiile conectate la Andronachi, care au jonglat în ultimii doi ani cu fostul bun al statului, transferându-l dintr-o jurisdicție în alta. În mai 2020, înainte de a prelua hotelul,  firma britanică „Vernon Corporation”, conectată la Andronachi, avea datorii de 2,2 milioane de lire sterline, echivalentul a peste 54 de milioane de lei. Pe de altă parte, compania își propune să investească sume enorme pentru demolarea Hotelului Național și construcția unui nou complex grandios.

Pe parcursul anilor, au existat două tentative de a întoarce Hotelul Național în proprietatea statului, dar ambele au eșuat. „Alfa-Engineering” a câștigat de fiecare dată în instanțele de judecată.

Lupta pentru întoarcerea hotelului în proprietatea statului

Prima cerere în judecată pentru a rezilia contractul de vânzare-cumpărare a acțiunilor statului în S.A. „Moldova-Tur”, cea care deține Hotelul Național, a fost depusă în 2010 de Procuratura Generală, din numele Ministerului Economiei. Cererea a fost însă respinsă de Curtea de Apel Economică, iar decizia a fost menținută și de Curtea Supremă de Justiție.

Ba mai mult, instanța de judecată a obligat Agenția Proprietății Publice să prelungească termenul contractului investițional semnat cu „Alfa-Ingineering” cu doi ani din momentul primirii tuturor autorizaţiilor de construire, necesare pentru punerea în aplicare a Programului Investiţional.

A doua tentativă a avut loc șapte ani mai târziu. În noiembrie 2017, premierul Pavel Filip a amintit la o ședință de Guvern de câteva mega-proiecte investiționale care au rămas doar pe hârtie, inclusiv Hotelul Naţional, și a cerut întoarcerea acestuia în proprietatea statului. În ianuarie 2018, Agenţia Proprietăţii Publice a iniţiat un proces împotriva firmei „Alfa-Engineering” , privind rezilierea contractului de vânzare-cumpărare a hotelului, dar din nou l-a pierdut în toate instanțele.

Chiar la începutul acestei luni, pe 2 iunie, Curtea Spremă de Justiție a respins recursul APP. Judecătorii au ajuns la concluzia că „Alfa Engineering” nu este vinovată de faptul că a încălcat condițiile contractului prin care a privatizat Hotelul Național. Vina a fost pasată autorităților care au tergiversat eliberarea actelor necesare pentru reconstrucția hotelului și nu au oferit în gestiunea agentului economic pământul aferent construcțiilor, pentru ca acesta să-și poată dezvolta proiectul.

„Alfa-Engineering a întreprins toate măsurile cerute de legislaţie pentru realizarea proiectului investiţional, însă din cauza obstacolelor şi reţinerii eliberării autorizaţiilor din partea organelor administraţiei publice locale, procesul de punere în aplicare a Programului de Investiţii în termenul stabilit în contract, nu a fost posibil de realizat”, se spune în decizia CSJ din 2 iunie.

Un magistrat a fost de partea APP

Completul de judecată a fost compus din 5 magistrați și condus de Tamara Chișcă-Doneva. Unul dintre judecători, Dumitru Mardari a avut opinie separată, considerând că imobilul trebuie întors în proprietatea statului. Magistratul a fost de părere că agentul economic nu și-a onorat obligațiile investiționale și astfel APP are tot dreptul să rezilieze contractul cu „Alfa-Ingineering”.

„Consider acțiunea înaintată de Agenția Proprietății Publice împotriva ÎCS „Alfa-Engineering” SRL cu privire la rezoluțiunea contractului de vânzare-cumpărare nr. 6 din 21 noiembrie 2006, cu modificările operate prin Acordul Adițional nr. 1 din 28 iulie 2008 și obligarea de a restitui în proprietatea statului a obiectului contractului de vânzare-cumpărare, drept una întemeiată. În opinia mea, Agenția Proprietății Publice deține dreptul de desființare retroactivă a Contractului nr. 6 … și de a pretinde restituirea obiectului contractului de vânzare-cumpărare, din motivul neexecutării de către ÎCS „Alfa-Engineering” SRL a obligațiilor contractuale”, a scris judecătorul CSJ Dumitru Mardari.

Magistratul a pus la baza deciziei sale o scrisoare trimisă de Primăria Chișinău, pe 30 noiembrie 2017, prin care autoritatea locală informa Agenţia Proprietăţii Publice că, în perioada anilor 2008 – 2017, din partea „Alfa-Engineering” nu a parvenit nicio cerere privind obținerea autorizațiilor necesare reconstrucției Hotelului Național. Această scrisoare este o probă concludentă că agentul economic nu a încercat până în 2017  să  facă investiții în Hotelul Național, așa cum obliga contractul de privatizare.

În contextul în care „Alfa-Engineering” SRL a procurat 83,248% din numărul total al acţiunilor statului în SA „Moldova-Tur” în rezultatul concursului investițional, în procesul privatizării proprietății publice și o condiție imperativă determinată prin lege este asumarea de către cumpărător a investițiilor stabilite în contractul de vânzare-cumpărare, contrar opiniei majoritare, apreciez că obligația de efectuare a investițiilor în societatea emitentă a valorilor mobiliare, ține de esența raportului juridic de vânzare-cumpărare şi a condițiilor obligatorii de privatizare a bunurilor proprietate publică… Apreciez că decizia în prezenta cauză este greșită, în realitate soluția impunându-se a fi pronunțată în favoarea Agenția Proprietății Publice”, a scris magistratul Dumitru Mardari.

Scandal după autorizarea demolării

Peste două zile de la decizia CSJ, pe 4 iunie, viceprimarul Ilie Ceban a semnat autorizația de demolare a Hotelului Național, în timp ce viceprimarul de ramură Victor Chironda se afla în concediu. De aici a pornit un mare scandal public în jurul Hotelului Național.

Chironda susține că autorizația de demolare a fost eliberată de Direcția Arhitectură a Primăriei Chișinău cu grave încălcări, fără să existe un Plan Urbanistic de Detaliu al construcției, aprobat de Consiliul Municipal Chișinău. În plus, nu se știe exact ce urmează a fi construit în locul Hotelului Național. În cadrul ședinței Consiliului Urbanistic al Primăriei din 11 martie, „Moldova Tur” a prezentat un proiect cu 3 clădiri, unite între ele prin pasarele. Schița a fost prezentată și la consultările publice din 17 aprilie 2021.

Peste două luni, la consultările publice din 12 iunie, a fost prezentat deja un alt proiect, total diferit de primul, care presupune construcția unor clădiri cu forme rotunde și mult mai înalte. Complexul multifuncțional este compus din trei clădiri cu 22, 23 și 25 de etaje, în care vor fi locuințe, oficii, un centru comercial și un hotel. Complexul va fi construit la o distanță de numai 15 metri de blocurile locative din preajmă.

Ambele schițe au fost proiectate de arhitectul Victor Grozavu, fiul fostului viceprimar al capitalei, Nistor Grozavu.

VICTOR CHIRONDA, viceprimar: „Nu putem să admitem demolarea acestei clădiri fără a avea o confirmare documentală ce va fi construit în loc, care va fi impactul acestei clădiri asupra zonei respective. De asemenea nu cunoaștem care va fi impactul procesului de demolare pentru clădirile din preajmă. Este un pas care nu este pe deplin argumentat care nu are nici acoperire juridică. Nu știm dacă în genere este permisă demolarea acestui hotel conform obligațiilor contractuale pe care și le-a luat proprietarul. .. Din proiectul care a fost prezentat pentru discuții publice este faptul că clădirea viitoare va fi de vreo 4 ori mai mare decât este acum clădirea hotelului, se vor ocupa terenuri care nu aparțin proprietarului, va fi mult mai înaltă și nu se respectă normativele de parcare. La 120 de mii de metri pătrați construiți sunt doar 400 de locuri de parcare, dintre care o parte sunt în stradă. Vă dați seama care va fi impactul demolării asupra zonei și impactul viitoarei clădiri construite acolo, încărcătura din trafic și intensitatea populației”.

Primăria va pierde 1 ha de teren, evaluat cadastral la 33 milioane lei

Compania „Alfa-Ingineering” își propune să construiască abuziv și pe terenul adiacent Hotelului Național, care nu îi aparține și care se află acum în gestiunea „Moldova-Tur” doar cu drept de superficie. Proprietar al terenului este Primăria Chișinău. A existat și un proces de judecată care a vizat acest teren, dar de această dată, proprietarii Hotelului Național au pierdut în instanță.

Pe 16 ianuarie 2019, tot în preajma alegerilor parlamentare, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat o decizie care prevedea comasarea mai multor loturi de teren din jurul Hotelului Național și formarea a două terenuri de 72 și 45 de ari care să fie transmise în arendă pentru 5 ani companiei „Moldova Tur”, pentru reconstruirea hotelului.

În următoarea lună, Oficiul Teritorial Chisinău al Cancelariei de Stat a cerut în judecată anularea deciziei CMC, pentru că au fost încălcate mai multe prevederi legale. Un teren de 3 ari care a fost comasat prin decizia CMC se afla de fapt în proprietatea statului și fără acordul Agenției Proprietății Publice nu putea fi trecut în gestiunea autorității locale și dat în arendă proprietarilor hotelului. Un alt teren de 9 ari era liber de construcţii şi format ca bun imobil separat și potrivit legii urma să fie dat în arendă doar în urma unei licitaţii, la care să participe toți doritorii, fără favorizarea proprietarilor hotelului.

În septembrie anul trecut, Curtea Supremă de Justiție a pus punct acestui litigiu. „Moldova Tur” a pierdut procesul, iar Primăria Chișinău a fost obligată să anuleze decizia prin care a dat în arendă peste un hectar de teren beneficiarilor Hotelului Național.

Potrivit actelor cadastrale, cele două terenuri au fost estimate la 33 de milioane de lei, dar valoarea de piață este mai mare, fiind vorba de un hectar de pământ în inima capitalei.

Dacă nu au putut obține terenul prin contract de arendă, beneficiarii Hotelului Național au pus mâna pe el prin drept de superficie, adică Primăria i l-a dat în folosință. Astfel, viitorul complex multifuncțional urmează să fie ridicat pe teren municipal.

Reprezentanții Partidului Schimbării au sesizat recent autoritățile în cazul Hotelului Național și au cerut aplicarea unei interdicții pe clădire și teren.

SERGIU TOFILAT, membru Partidul Schimbării: „În 2014, Ilan Șor a cumpărat acest hotel cu bani furați din miliard. Deci, Procuratura trebuie să confiște acest hotel în contul achitării miliardului furat. Primăria nu are dreptul să demoleze hotelul fără acordul Guvernului și Procuraturii. Noi o să facem o adresare la Procuratură pentru că ei trebuie să pună arest pe această clădire”.

Constructori, despre pericolul demolării hotelului

Miercuri, la Pretura sectorului Centru au fost organizate discuții publice pe tema demolării Hotelului Național. La tribună a vorbit și Albert Cebotareov, fost șef de șantier, care a monitorizat tot procesul de construcție a Hotelului Național. Acesta a oferit mai multe detalii tehnice ce vizează clădirea și a atenționat că imobilul va fi greu de demolat.

ALBERT CEBOTAREOV, responsabil de construcția Hotelului Național: „Unele elemente cântăreau 6 tone și jumătate. Aici nu sunt coloane. Trebuia să le ridicăm, dar așa macarale încă nu erau în Moldova cu 40 de ani în urmă. Am turnat 1200 metri cubi de beton. Atunci, în Chișinău au fost oprite toate construcțiile pentru că beton la uzină nu era în așa cantități. Mi-au fost date indicații să-i învăț pe parcursul a două luni pe macaragii să  ridice elementele cu două macarale. Două luni am învățat cum să ridicăm elemente de 12 tone. Eu am vorbit despre faptul că hotelul  nu poate fi demolat”.

Un raport de expertiză, realizat în 2007 la cererea  „Moldova-Tur”, a arătat că Hotelul Național nu ar trebui demolat. Construcțiile din beton erau  în stare bună, pot rezista zeci de ani și imobilul poate fi renovat.

Un arhitect cu experiență a scos în evidență o altă încălcare admisă de Direcția Arhitectură a Primăriei.  Nu există un proiect de demolare, care în mod normal trebuia să fie prezentat de „Moldova Tur” în momentul în care a cerut autorizație de la Primărie, iar Direcția Arhitectură le-a aprobat cererea.

VASILE EREMCIUC, arhitect: „Pentru prima dată în istoria R. Moldova și a Europei s-au folosit elemente de construcție sub formă de „H” prefabricate, montate sincronic cu două macarale că sunt foarte grele, din beton. Acum vă dați seama, când vorbim despre demolare , cum s-ar putea de dezmembrat acest hotel de sus în jos în condițiile cum au fost montate. ..  Pentru un proiect de demolare trebuie neapărat să fie organizat  proiect de execuție a lucrărilor de demolare care trebuie să fie expertizat , verificat conform legislației, și numai în baza acelui  document, potrivit legii, poate fi eliberată autorizația de demolare”.

Apărarea intereselor imobiliare

Reprezentanții companiei „Alfa-Ingineering”, care dețin Hotelul Național nu au fost prezenți la discuțiile publice de miercuri, dar în sală au venit organizat mai mulți bărbați care s-au prezentat ca simpli locuitori ai Chișinăului sau specialiști în domeniul construcțiilor. Toți au optat la unison pentru demolarea hotelului. La tribună, aceștia au negat că ar reprezenta interesele „Alfa-Ingineering”.

Alexandru vs Victor Chironda: „ – Când s-a găsit un om care vrea să investească, dacă aveți întrebări ce vizează parcarea, havuzul, spune-i: tinere, construiește mai multe parcări. Eu cred că acest om nu se va da la o parte.

– Noi am încercat să ajungem la acest om și nu este clar cine-i. Iată două săptămâni vorbim, sunt proceduri oficiale  și nu este clar cine-i beneficiarul. Eu am întrebat dacă cunoașteți beneficiarul, dacă aveți contactele.

– Eu nu-l știu, dar acest om care se ocupă cu asta este bravo”.

La tribună a vorbit și Serghei Tafratov, fondatorul companiei de construcții „Promilton Group”, care s-a prezentat ca simplu locuitor al orașului.  În 2018, firma sa a fost selectată de Ministerul de Interne pentru construcția apartamentelor de serviciu pentru angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Pe atunci, la conducerea MAI se afla democratul Alexandru Jizdan.

SERGHEI TAFRATOV: „Avem în centrul Chișinăului o clădire care de 15 ani stă inutilă. De ce stă, cum a fost transmisă din mână în mână asta pe noi nu ne privește. Sunt organe competente. Nu ne-am strâns aici în calitate de procurori și judecători. Noi avem o clădire inutilă care nu mai poate fi folosită cu statut de hotel”

Și-a expus opinia și Denis Lungu, reprezentantul unei companii care se ocupă de demolarea imobilelor. Firma a realizat lucrările la clădirea Filarmonicii Naționale, distrusă de incendiu, dar și la blocul din Otaci, care s-a prăbușit în 2019.

DENIS LUNGU: „Noi vă asigurăm că la momentul de față se poate de executat lucrarea de demolare. Nu este ușor, nimeni nu a spus că e simplu, dar se poate de demolat. Într-un termen de 3-4 luni de zile se poate de demolat clădirea. – Dvs ați fost însărcinați cu aceste lucrări? – Mă expun ca un specialist în domeniul demolării”.

Provocatorii Partidului Șor la discuțiile publice despre Hotelul Național

La ședință a venit organizat și un grup de femei, care au provocat un scandal în sală și i-au criticat pe cei care se opun demolării Hotelului Național. Principalul argument a fost că la hotel se adună boschetarii și este periculos să mergi pe alături.

„E foarte strașnic. Aceasta nu este clădire. Acesta este castelul lui Dracula. Acolo nu este posibil să treci. Mi-e jale de dvs că ați construit. Oamenii au construit piramide și ele stau, dar construcția voastră se ruinează. Eu nu mint. Eu merg pe alături și văd. Eu nu vă cred pe dvs că veți face mâine curat, iar poimâne eu voi trece pe alături și mă vor ucide”.

Cea mai vocală dintre femei, care a avut un comportament provocator este angajată a Partidului Șor. Fotografia ei se află chiar pe site-ul formațiunii politice la categoria unde sunt informații despre Oficiul teritorial al Partidului Șor din sectorul Botanica al capitalei.  Femeia participă activ și la protestele organizate de Partidul Șor.

Deși nu exista încă nicio decizie a Primăriei cu privire la demolarea Hotelului Național, primarul Chișinăului Ion Ceban anticipase decizia încă în vara anului trecut.

ION CEBAN, primar Chișinău: „Dacă vorbim despre Hotelul Național, astăzi este autorizația pentru demolarea clădirii. Ea trebuie să fie în paralel cu proiectul clădirii noi, pe care încă nu l-am văzut. Pentru demolare este autorizație și se află la Direcția Arhitectură. Cred că vorbim de această toamnă. Nu știu dacă vor reuși, pentru că există un șir de proceduri pe care trebuie să le facă. Dacă vor reuși, vor face, dacă nu, deja la anul viitor”.

După inițierea scandalului din jurul Hotelului Național, viceprimarul Victor Chironda l-a acuzat pe Ceban că ar fi interesat în demolarea clădirii.

VICTOR CHIRONDA, viceprimar: „Domnul primar insistă să schimbe focusul problemei de la ilegalitățile făcute de arhitectul-șef Svetlana Dogotaru și colegii săi în procesul de autorizare a demolării Hotelului Național către mine și demisia mea. Este vizibil că că Ceban este personal interesat în demolarea acestei clădiri și acoperă cu prețul propriei imagini o ilegalitate promovată intens de cei care au influență asupra sa. De asemenea, prin retragerea atribuțiilor mele de semnare a actelor permisive dl. primar confirmă că eu sunt incomod anume din acest motiv – mă opun intereselor lui și ale colegilor săi în domeniul construcțiilor din oraș”.

Demisia viceprimarului Victor Chironda

În replică, Ion Ceban l-a acuzat pe adjunctul său că nu-și îndeplinește corespunzător atribuțiile de serviciu și i-a cerut demisia. Vineri, consilierii municipali s-au întrunit în ședință și  l-au demis pe Victor Chironda din funcția de viceprimar.

ION CEBAN, viceprimar: „Hotelul Național a fost și rămâne o fumigenă pentru a acoperi multe dintre incațiunile și responsabilitățile care trebuiau să fie realizate… Victor eu cred că bărbătește era să-ți dai demisia fără a teține cu dinții de această funcție. …Solicit să susțineți demisia domnului viceprimar din funcție”.

De la apariția scandalului în jurul demolării Hotelului Național, nici  reprezentanții societății pe acțiuni „Moldova Tur”, nici administratorul companiei „Alfa-Engeneering”, care deține hotelul în proprietate, nu au venit cu reacții. Reporterul Cutiei Negre a sunat la numărul de telefon mobil indicat în autorizația Primăriei privind demolarea Hotelului Național, ca fiind al reprezentantului „Moldova Tur”. Femeia care a răspuns a refuzat să ofere comentarii:

– Eu sunt gata să răspund la toate întrebările dvs, dar să fie în scris, într-o solicitare oficială către administrația „Moldova Tur” și trimiteți pe poșta electronica.

– Săptămâna trecută colegii mei de la știri deja s-au adresat la dvs și așa și nu ați trimis răspunsurile.

– Faceți materialul, indicând că nu v-am oferit niciun comentariu. Până când faceți așa.

– Dar de ce, dacă eu v-am găsit?

– Ulterior vă vom da comentarii și veți face trimitere la ele. Am o rugăminte. Nu mai sunați la acest număr de telefon. Este telefonul companiei, sunați acolo unde au sunat colegii dvs. Acesta este număr personal și vă rog să nu deranjați”.

Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De activitatea lor sunt legate cele mai mari așteptări privind reformarea justiției. Un scandal recent arată, însă, că evaluările lor pot avea lacune. Ce secrete ascunde Comisia Pre-vetting? Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie numele mai multor membri ai secretariatului Comisiei, ținute în mare secret. Printre ei sunt ofițeri CNA, exponenți din societatea civilă, avocați și chiar angajați ai Parlamentului.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova este ostatica de decenii a Centralei electrice de la Cuciurgan. MGRES, controlată de gigantul energetic rusesc RAE EES și oameni din anturajul lui Vladimir Putin, plasați sub sancțiuni internaționale, nu este doar instrument de șantaj împotriva Chișinăului. O investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS de la TV8, împreună cu redacția Zelenîi List din Ucraina, a scos la iveală grave probleme de mediu provocate de activitatea termocentralei: inundații, poluarea excesivă a aerului și apei, intoxicarea solului mai multor sate ucrainene, ceea ce a determinat o explozie de cazuri de îmbolnăvire de cancer.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.

/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani

investigații

/VIDEO/ Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! Imobile și mașini de lux, cumpărate de Vlad Andronachi cu banii sustrași din BEM

18 martie 2024, ora 08:10

Investigația pe care v-o propunem astăzi nu este doar despre corupție, dar și despre lipsa de bun simț a unor foști demnitari de stat - deputați și miniștri. Istoria își are începutul în furtul miliardului și descrie circulația a 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii exact cu o zi înainte de introducerea administrării speciale. Vă spunem cum foștii deputați Vladimir Andronachi și Constantin Botnari și ex-ministrul Vasile Botnari, devenit ulterior șef al SIS, au cheltuit banii sustrași din BEM pe mașini unice în Moldova, imobile, tratamente cosmetice în una dintre cele mai prestigioase clinici din Elveția, pentru studiile copiilor la universități prestigioase din Europa și pur și simplu pentru shopping în cel mai luxos centru comercial din Londra. 

Povestea a început de la fostul conac Râșcanu-Derojinschi din centrul Chișinăului, cumpărat pe bănuți de la stat, printr-o schemă sofisticată. Compania „Universal Proiect”, afiliată fostului deputat democrat Vladimir Adronachi a inițiat reconstrucția acestui edificiu. 

Pe 24 noiembrie 2014, Consiliul de Administrare al Băncii de Economii, condus pe atunci de Ilan Șor, a decis să investească 119 milioane de lei într-un nou sediu al băncii, la parterul unui hotel ce urma să fie construit în curtea clădirii-monument. Banca a bătut palma cu firma lui Andronachi la distanță de zece zile după ce Guvernul aprobase acordarea garanțiilor de stat pentru salvarea celor trei bănci implicate în furtul miliardului. 

Cotractul de investiții a fost scris în defavoarea BEM-ului. Banca s-a obligat să-i transfere firmei lui Andronachi un avans de 60% din sumă, deși hotelul se afla încă la faza de proiectare. La două zile de la semnarea contractului, președintele interimar al BEM, Viorel Bîrcă, aproba deja transferul primei rate din avans de 32,8 milioane de lei către „Universal Proiect”. Exact a doua zi, Banca Națională a introdus administrare specială la BEM.

Banii BEM, transferați firmei „Sermastra Sales”, controlată de Andronachi

Banii încasați de „Universal Proiect” au fost convertiți în valută și scoși din țară. Un milion de dolari și aproape 800 de mii de euro au fost transferați către compania britanică „Sirmastra Sales”, controlată tot de Vladimir Andronachi. Firma avea deschis un cont la o bancă din Letonia, implicată în furtul miliardului și în Laundromat.

De la „Sirmastra Sales” banii au fost pulverizați către alte companii afiliate lui Andronachi, declara anterior șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin:

Banii au fost urmăriți prin probe concrete. Rulaje bancare, documente din poșta electornică, calculatoare, telefoane ridicate în cursul perchezițiilor, demonstrează cum au circulat banii și demonstrează că acești bani au fost spălați prin mai multe companii offshore, stabilite în jurisdicții cum ar fi Belize, Marea Britanie, Cipru și altele. Majoritatea fondurilor care au fost transferate din Banca de Economii au fost trimise către o companie care se cheamă „Black Sea Holding SA” a cărei beneficiar efectiv, în proporție de 75% era Nadejda Andronachi”.

După ce s-au învârtit într-un carusel de firme, o parte din banii sustrași din Banca de Economii s-au întors în R. Moldova. 

În iulie 2015, „Universal Proiect” a reziliat contractul semnat cu BEM, dar i-a restituit băncii doar 6,8 milioane de lei. Restul sumei avansului a fost calculat drept penalități în favoarea companiei lui Andronachi.

11 milioane de lei din banii scoși din BEM s-au întors în Moldova direct pe conturile unor companii afiliate lui Vladimir Andronachi. Firmele au folosit banii pentru achiziția unor imobile și mașini de lux.

5,8 milioane de lei din banii BEM, cheltuiți pentru trei mașini  

La 11 mai 2015, compania „Individual Auto”, administrată de Anatolie Blonschi, omul de încredere al lui Vlad Andronachi, a primit pe cont 300 de mii de euro de la offshore-ul  „Webwest Alliance” controlat de proaspătul deputat democrat. La rândul ei, firma primise banii de la off-shorul soției lui Andronachi „Black Sea Holding SA”. Transferurile au avut la bază contracte fictive de împrumut.  

Anatolie Blonschi a convertit toți banii în lei și i-a direcționat către doi dealeri auto din Chișinău de la care a cumpărat 3 mașini de lux: un „Porche Cayenne” și două suv-uri de marca „Land Rover”. Bolizii au costat 5,8 milioane de lei.

L-am luat la întrebări pe Anatolie Blonschi pe coridoarele Judecătoriei Buiucani, după una dintre ședințele din dosarul penal în care este judecat pentru spălare de bani, împreună cu Vlad Andronachi.

Reporter TV8: - Dl Blonschi, ne spuneți câteva detalii despre achizițiile pe care le-ați făcut prin „Individual Auto”?

Anatolie Blonschi: -  Nu ofer niciun comentariu.

Reporter TV8: - Mașinile erau pentru activitatea companiei sau personal pentru domnul Andronachi?

„BMW X5” din Rusia, cumpărat prin aceeași firmă „Individual Auto”

Interceptări ale discuțiilor telefonice ale lui Andronachi, ajunse acum doi ani în posesia Cutiei Negre, demonstrează că deputatul și-a cumpărat în aceeași perioadă și alte mașini, dar din afara țării. A folosit tot compania „Individual Auto”.

De exemplu, în septembrie 2015, Andronachi a pus ochiul pe un „BMW X5 M” scos la vânzare de un dealer auto din Sankt Petersburg. Asemenea mașini nu existau la acel moment în Chișinău. Andronachi văzuse mașina pe internet și a sunat la magazinul din Rusia să afle detalii.

V. Andronachi: – Cum poate fi rezervată mașina?

Consultant salon auto: -  Vlad, dvs de unde sunați, din Belarus?

V. Andronachi: - Din R. Moldova.

Cosultant salon auto: - Chiar? Din Moldova încă nu ne-a sunat nimeni.

V. Andronachi: - Mașina are tot habitaclul alb sau nu?

Consultant auto: - Da, un alb foarte frumos. Un habitaclu luxos. Eu acuș vă fotografiez și vă trimit. E o mașină foarte luxoasă.

V. Andronachi: - Bine, aștept.

Ulterior, Andronachi a coordonat procesul de import al BMW-ului din Rusia. Interceptările atestă că fostul deputat avea omul său de legătură la Serviciul Vamal, care îl ajuta să perfecteze actele pentru mașini.

V. Andronachi: - Mașina este în Sankt Peterspurg „MX5”. Are 1000 km la bord. Ea are dotări de 8,5 milioane de ruble, dar noi o cumpărăm cu șapte (n.r. milioane de ruble). O să primim și TVA pentru dânsa până la Anul Nou încă vreo 16 mii de euro. 

Valeriu: - Cumpărătorul cine este?

V. Andronachi: – Tu o plătești de pe „Individual Auto”, dar o aduci pentru „Diplomat”.

Valeriu: - Eu fac legătura cu persoana ceea care atunci am vorbit la Vamă, cu juristul cela, cu Andrian. Vorbesc cu dânsul.

V. Andronachi: – Spune-i să hotărască întrebarea așa cum te rog eu, că altfel nu o să fie posibil. Bine? Eu am zis că 100 de mii pentru mașina asta e bun preț. Din Germania nu o iei mai ieftin.

Peste câteva săptămâni, mașina cumpărată din Rusia a ajuns la Chișinău. Fiind plecat din țară în acel moment, Andronachi își suna amicii să-i întrebe detalii, arzând de nerăbdare să ajungă la volanul noului său BMW.

Dorel: - Am mers numai ce cu mașina ta.  

V. Andronachi: - Și?

Dorel: – Vadimka nu poate vorbi, ca să înțelegi, numai umblă și se linge pe bot.

V. Andronachi: – Dar e rigidă? Ții minte, acela alb nu era rigid ?

Dorel: – Nu era. Eu tot îi spun lui Vadim că pentru Vlad o să fie cam rigidă, dar el zice că anvelopele sunt „runflat” și trebuie să fie umflate piatră. Am pus-o în parcare, chiar pe mijloc. 

V. Andronachi: - E primul „MX5” în oraș.  Îți dai seama?  

Discuția nr.2

V. Andronachi: - Ce faci?

Dorel: – Iaca am fost și ți-am spălat mașina și merg în ea. Merge moale, merge bine mașina. Presiunea în roți încă nu am dat-o.  

V. Andronachi: – Îți place cum merge, da? Iată între Cayen-ul cela al meu și acesta?

Dorel:  – Merge un pic mai dur, se simte, dar mașina e mai manevrabilă, frate.

V. Andronachi: - Îi pun anvelope de iarnă deodată. Eu ies din iarnă cu dânsa și o dăm și gata.

Dorel:  – E frumos salonul ăsta. E alb, frate. Trebuie să o spălăm numai la spălătorie la „Veranda”. Acolo băieții spală bine, știi? Ce-i cu tine?  Aici trebuie să te îmbraci în haine noi ca să te urci în mașina asta. Tu când vii, azi?

V. Andronachi: – Da, la ora zece și jumătate. Eu nu am răbdare. Voi umblați și vă plimbați cu mașina mea.

În aceeași perioadă, Vladimir Andronachi i-a cumpărat o mașină nouă și unei femei. Așa reiese dintr-o altă discuție telefonică.

V. Andronachi: - A venit mașina ta nouă.

Femeie: – Chiar?

V. Andronachi: - Da. Poate treci pe la Vadim, la parcare și te uiți la mașină.

Discuție nr.2

Femeie: - E tare mașina. Eu acum fac un cerc cu dânsa. Ea este fără numere. Eu pot să mă duc cu ea?

V. Andronachi: – Nu. Ea e fără „Casco”, fără nimic. Luni eu voi face „Casco”. Ea ție îți place?

Femeie: – Tare îmi place. Eu aș fi vrut neagră, dar...

V. Andronachi: - Ție îți merge albă.

Femeie: – Culoarea e frumoasă, un alb imaculat, ca la „Porche”.

V. Andronachi: – Da, nu este alb de ăsta ieftin.  

Nici autoturismul de marca „Porche”, nici BMW-ul cumpărat din Rusia, pomenite în interceptări, nu s-au regăsit în declarațiile de avere depuse de Vladimir Andronachi din funcția de deputat. În 2015, acesta declara doar o mașină de marca „Land Rover” luată în comodat. 

Vladimir Andronachi a refuzat să vorbească cu reporterul Cutiei Negre.

Imobile industriale - 4,6 milioane de lei

Pe lângă mașinile de lux, Andronachi și-a cumpărat și imobile cu banii scoși din Banca de Economii. La 12 martie 2015, o altă companie administrată de Anatolie Blonschi „Impecabil Grup”,  a primit pe cont 300 de mii de euro de la offshore-ul soției lui Andronachi. Toți banii au fost direcționați spre procurarea unor imobile pe șoseaua Balcani din Chișinău.

Cu 4,6 milioane de lei, „Impecabil Grup” a cumpărat un hectar și jumătate de teren și mai multe clădiri de la Întreprinderea de Arendă Baza de Transport Auto Nr. 1. Întreprinderea se afla în proces de lichidare și a scos activele la vânzare.

Imobilele cumpărate de „Impecabil Grup”, situate pe șoseaua Balcani 1, au fost vândute peste 5 zile 

Familia Andronachi desfășura afaceri pe această adresă cu mult înainte să pună mâna pe clădiri și teren. Potrivit unei decizii judecătorești, încă în anul 2012, la adresa șoseaua Balcani 1 activa compania „Vladecacom”, cofondator al căreia în acte era Tudor Andronachi, tatăl fostului deputat democrat. Firma a fost învinuită de evaziune fiscală de peste 4 milioane de lei. Judecătoria Buiucani a decis amendarea și lichidarea companiei „Vladecacom”.

Administratorul special al Bazei Auto, aflată în proces de lichidare, ne-a dezvăluit că imobilele de pe șos. Balcani 1 nu au fost vândute la o licitație, dar prin negocieri directe cu firma controlată de Andronachi.

Victor Lupea, lichidatorul întreprinderii: - A fost adunarea fondatorilor întreprinderii care a decis cum trebuie să vândă și la ce preț. S-au prezentat la adunare ofertele și au fost examinate, aprobate.

Reporter TV8: - Dar cine a selectat companiile invitate să propună oferte?

Victor Lupea: - Au fost mai multe anunțuri că se examinează posibilitatea de vânzare, cum de vândut și așa mai departe. Au fost desfășurate mai multe adunări ale fondatorilor, cu publicarea anunțurilor în Monitorul Oficial.

Reporter TV8: - Vă amintiți, au fost atunci mai multe oferte? Mai multe companii s-au arătat interesate de aceste imobile sau doar „Impecabil Grup”?

Victor Lupea: - Au fost două oferte. Ulterior una, să spunem așa, nu a fost luată în considerație și s-a vândut la „Impecabil”.

Reporter TV8: - Se știa că această companie are legătură cu deputatul Vladimir Andronachi?

Victor Lupea: - Nu!

Clădire cumpărată de la firma partenerului de afaceri

La 20 august 2015, în aceeași zi în care a cumpărat imobilele de la Baza Auto, compania „Impecabil Grup” a mai achiziționat o clădire de pe același teren de la SRL „Transfactor”, cu un milion de lei. Firma l-a avut printre fondatori pe avocatul Ruslan Berlinschi, un alt apropiat de-al lui Andronachi. 

sursa foto:zdg.md

Potrivit unei încheieri judecătorești, în anul 2007, Berlinschi a fost învinuit în cadrul unui dosar penal, iar procurorii aplicase sechestru pe bunurile acestuia, inclusiv 40% din capitalul social al firmei „Transfactor”. Instanța l-a achitat ulterior pe Berlinschi în acel dosar.

Ruslan Berlinschi este un vechi partener de afaceri cu Vladimir Andronachi și a fost protagonistul unei investigații la Cutia Neagră PLUS. În 2021, chiar înainte ca procurorii să descindă cu percheziții, Andronachi i-a transmis lui Berlinschi pachetele de acțiuni pe care le avea în diverse companii. Astfel, firmele au scăpat de sechestre.

Ruslan Berlinschi a fost avocatul Bazei de Transport Auto Nr.1 în mai multe litigii pe care întreprinderea le-a avut cu statul, pentru a obține dreptul de proprietate asupra imobilelor din șoseaua Balcani 1.

În prezent, Berlinschi este proprietarul a 19 ari de teren și o clădire - foste active ale Bazei Auto Nr.1, situate pe aceeași adresă șos. Balcani 1. Aici sunt înregistrate mai multe companii gestionate de avocat. La fața locului nu am găsit oficii ale firmelor. Câțiva muncitori ne-au declarat că nu-l cunosc pe Ruslan Berlinschi și nici de companiile acestuia nu au auzit.

L-am sunat pe Ruslan Berlinschi pentru reacție. Acesta  ne-a promis că revine mai târziu, dar nu ne-a mai contactat.

„Impecabil Grup” nu a fost mult timp proprietara imobilelor din șoseaua Balcani 1. Peste cinci zile de la achiziție, le-a vândut unui alt agent economic.  Anatolie Blonschi a refuzat să comenteze aceste tranzacții.

Andronachi, în căutare de apartament

În septembrie 2015, ex-deputatul Vladimir Andronachi căuta să-și cumpere un apartament de peste 200 de metri pătrați în centrul Chișinăului. Asta am aflat din aceleași interceptări ajunse în posesia Cutiei Negre.

Fostul deputat l-a sunat pe un agent imobiliar să-l întrebe ce oferte de apartamente are.

V. Andronachi: - Ceva apartamente bune în Centru, mari, 200 m2, este ceva în vânzare, dar în case bune?

Ion: - Facem așa, eu toate le fotografiez, îți scriu metrii și ți le trimit pe „Viber”.

V. Andronachi: -  Și prețurile.

Ion: - Gata, ne-am înțeles!

Ulterior, agentul imobiliar l-a sunat pe Andronachi să-i prezinte câteva oferte bune.

Ion: - Palatul Republicii, știi unde-i? Vizavi este casa ceea nouă.

V. Andronachi: - Aceea tărcată, urâtă?

Ion: - „Zolotoi dom” îi zice.

V. Andronachi: - Nu, nu-mi place.

Ion: - Acolo putem să luăm la un preț foarte interesant.

V. Andronachi: - Dar ce este acolo?

Ion: - Sunt apartamente bune, dar sunt mici, câte 126 de metri. Dar putem să luăm două, le unim și tocmai bine. Prețul de start este 800 de euro.

V. Andronachi: - Nu, nu-mi place. Iată care era ideea mea: de pildă vreo 150 de mii să dau pe 200 de metri bunișori, în Centru. Azi, crede-mă pe mine, eu sunt sigur că mulți ca și mine nu sunt, care sunt gata să cumpere așa metraj. E cam greu în țară. Mie îmi trebuie 200 de metri buni unde să-mi fac reparație și să-mi trăiesc viața ca lumea.

Ion: - Am înțeles.

Discuția nr.2

Ion: - „Coliseum”! Am fost acum într-un apartament, pur și simplu am rămas șocat, dar pozitiv. Are 200 de metri și 100 de metri terasa. Dar e așa, în pădure, se vede tot orașul în larg. E foarte înteresant. Liftul se ridică numai pe etajul ăsta și numai la apartamentul ăsta. Când vii, trebuie să mergi să-l vezi și apoi vorbim.

V. Andronachi: - Dar e cu reparație?

Ion : - Nu! E fără, așa cum trebuie. Eu doar am înțeles mesajul tău. Eu doar nu-ți propun toate prostiile. De ce să te deranjez?

V. Andronachi: - Și câți bani vrea?

Ion: - Prețul este 300 de mii pentru 300 de metri.. Dar eu ți-am spus că totul e discutabil.

Studii la „Cambridge” și tratament în Elveția din banii BEM

Din banii scoși din Banca de Economii de firma afiliată lui Andronachi nu s-a înfruptat doar fostul deputat democrat. Zeci de mii de euro au fost cheltuite pentru luxul familiilor altor demnitari de stat apropiați de Vladimir Plahotniuc. De exemplu, familia lui Vasile Botnari, care era pe atunci  ministru al Transporturilor, iar ulterior a ajuns director SIS, a beneficiat de peste 60 de mii de euro din banii BEM-ului.

La 12 decembrie 2014, după ce a primit pe conturi banii de la BEM, compania „Sirmastra Sales” a transferat aproape 14 mii de lire sterline, echivalentul a 330 de mii de lei, către Colegiul de Arte și Științe din cadrul Universității Cambridge din Marea Britanie. Transferul avea mențiunea „pentru studenta Anastasia Botnari”, fiica lui Vasile Botnari.

Vasile Botnari cu fiica sa Anastasia sursa foto:Facebook.com

Într-un interviu oferit în aceeași perioadă unei reviste dedicate părinților, Natalia Botnari, soția demnitarului, se lăuda că fiica lor a obținut o bursă la un colegiu din Marea Britanie și vrea să devină designer de interior. 

La finele anului 2014 și offshore-ul Nadejdei Andronachi a transferat peste 24 de mii de euro la contul Nataliei Botnari, deschis la o bancă din Letonia, cu precizarea „contract de chirie”. Iar în vara anului 2015, același offshore transferă alte trei mii de euro către o agenție imobiliară din Londra, cu mențiunea „chirie Botnari”. 

În septembrie 2015, offshore-ul virează către Clinica „La Prairie” din Elveția 19 500 de franci, echivalentul a peste 300 de mii de lei pentru „pacientul Botnari”. 

Clinique „La Paririe”; sursa foto: luxewellnessclub.com 

 

Această clinică este amplasată într-o locație exclusivistă, în munții elvețieni și oferă programe personalizate de diagnostic, proceduri de frumusețe și revitalizare. În această locație de lux și-a întremat sănătatea Natalia Botnari, iar offshore-ul lui Andronachi a plătit pentru serviciile clinicii elvețiene.

I-am întrebat pe soții Andronachi în ce condiții au făcut transferurile de zeci de mii de euro către familia lui Vasile Bontari, dar ambii au evitat să răspundă.

Reporter TV8: - Dna Andronachi, vreau să vă întreb despre transferurile care s-au făcut către familia Botnari.

Nadejda Andronachi: - Nu comentez.

Reporter TV8: - I-ați împrumutat banii familiei Botnari? Sunteți prieteni? În ce condiții firmele dvs au făcut transferuri către Natalia Botnari?

Nadejda Andronachi: - Eu nu răspund la întrebări. Mă iertați!

L-am sunat și pe Vasile Botnari pentru comentarii la subiect, dar acesta avea telefonul închis. La un alt număr, pe care îl avea anterior fostul șef de la SIS, a răspuns o femeie care ne-a declarat că numărul nu-i mai aparține lui Botnari.

Shopping la Londra

Zeci de mii de euro a primit pe contul său din Letonia și Vladimir Andronachi de la offshore-ul soției sale. Banii au fost cheltuiți la shopping de soții Andronachi, susțin oamenii legii.   

Șefa Procuraturii Anticorupție a declarat anterior că au fost și alte persoane din anturajul lui Plahotniuc, care au făcut shopping la Londra din banii Băncii de Economii.

Veronica Dragalin: „La 13 martie 2015, compania „Sirmastra”, care a primit banii de la Banca de Economii, a trimis 9000 de euro către o altă companie fondată în Belize. Patru zile mai târziu, soția persoanei apropiate lui Vladmir Andronachi și Vladimir Plahotniuc a folosit mai mult de 3000 de euro din această sumă la cumpărături la magazine de lux în Londra: 900 de euro la magazinul „Nike”, peste 1000 de euro la magazinul „Harrods”, unul dintre cele mai luxoase magazine din lume și multe alte cumpărături în Londra.

Cutia Neagră a aflat că cele 9000 de euro au fost cheltuite de Victoria Botnari, soția fostului deputat democrat Constantin Botnari, cunoscut drept purtătorul de borsetă al lui Plahotniuc.

Și fiica fostului parlamentar, Laurenția Botnari, care și-a făcut studiile în Marea Britanie, a primit pentru cheltuieli personale câteva mii de dolari de la offshore-ul Nadejdei Andronachi.

Familia lui Constantin Botnari s-a stabilit la Londra în anul 2019, după ce democrații au pierdut guvernarea. Fostul deputat este cercetat penal și anunțat în căutare de Interpol.

Avionul lui Plahotniuc

De la companiile lui Vladimir Andronachi s-au făcut transferuri și către offshore-urile controlate de Vladimir Plahotniuc, susțin procurorii. Aproape jumătate de milion de dolari au fost utilizați pentru achiziția unui avion. Banii au fost adăugați la alte 21 de milioane de dolari scoși din BEM prin intermediul unei firme afiliate lui Ilan Șor. Astăzi avionul cumpărat de Plahotniuc este înregistrat în Federația Rusă și se află în proprietate privată.

La 5 decembrie 2014, „Sirmastra Sales” a transferat  444 de mii de dolari din banii veniți de la „Universal Proiect” către o companie britanică, pe un cont bancar deschis în Letonia. De acolo, banii au migrat prin alte trei firme, conectate la Vladimir Plahotniuc și au ajuns pe contul unei companii din Cipru – „Seppota Services”.

Același offshore a primit încă 21 de milioane de dolari scoși din Banca de Economii prin intermediul firmei „Dracard”, afiliată lui Ilan Șor. „Seppota Services” a virat mai apoi banii către compania „Embraer”, pentru achiziția unui avion de model „Legacy 650”.

Avionul cumpărat pentru gruparea lui Plahotniuc face parte din categoria business și poate transporta la bord 14 pasageri. Pentru confortul acestora, avionul e dotat cu o mini-bucătărie, are un mic birou și o canapea, iar o parte dintre fotolii pot fi transformate în loc de dormit. Pasagerii au acces la telefon și internet prin satelit.

Interceptările făcute în septembrie 2015 demonstrează că la Chișinău exista un avion privat zborurile căruia erau coordonate de Vladimir Andronachi.

Elena: - Vlad, bună ziua!

V.Andronachi: - Bună ziua!

Elena: - Am vrut să întreb. Alexandru a întrebat deja despre zbor. El mai are o întrebare. Unde este acum avionul dvs?

V.Andronachi: - Eu acuș aflu și revin cu un sunet.

Discuție nr.2

Persoana X: - Bună ziua, Vlad! Vă ascult.

V. Andronachi: - Voiam să întreb unde se află acum avionul. Un client vrea să vadă.

Persoana X: - În Chișinău. 

V. Andronachi: - Dar ce orar are acum?

Persoana X: - Deocamdată nu avem nimic hotărât.

V. Andronachi: - Doar Kîrghistan?

Persoana X: - Deocamdată nu am discutat despre acest zbor.

Tot în 2015,  presa a scris că avionul lui Plahotniuc l-a adus la Chișinău pe președintele Kîrgistanului. Acesta a avut o întâlnire secretă cu oligarhul.

Avionul este acum la Moscova, în proprietate privată

Potrivit datelor consultate de reporterul Cutiei Negre pe site-uri specializate, avionul cumpărat de Plahotniuc a fost înregistrat în decembrie 2014, dar oficial se afla în flota unei companii din Austria.

Peste 5 luni, aeronava a ajuns la o companie offshore din Insulele Bermude, gestionată de cetățeni ruși, unde s-a reținut timp de 8 ani. O perioadă scurtă, s-a aflat în flota unei companii din Kazahstan.

În ianuarie 2024 avionul cumpărat din banii BEM-ului a fost înregistrat în Federația Rusă, în proprietate privată. Aeronava efectuează zboruri în fiecare zi. De la începutul lunii martie, a circulat de la Moscova spre Dubai și Cairo.

Holdingul din Rusia care a încasat bani din BEM și afacerea lui Andronachi cu cărbune

Familia Andronachi a avut și alte companii în paradisuri fiscale, nu doar cele despre care am pomenit mai sus, prin care au trecut banii obținuți din Banca de Economii. Unele aveau denumiri practic similare, pentru a încurca mai bine ițele. Firmele au fost folosite și în alte afaceri, de exemplu, export de cărbune de la companii rusești acuzate de extracții ilegale din Donbas.

În iunie 2015, firma britanică „Sirmastra Sales” a transferat 400 de mii de dolari din banii primiți de la „Universal Proiect” companiei „Black Sea Holding LP” din Belize. Offshore-ul are o denumire similară cu cealaltă companie a familiei Andronachi - „Black Sea Holding SA”, care a încasat majoritatea banilor scoși din BEM.

100 de mii de euro au fost trimise la o altă companie „Manos Aliance” stabilită în Marea Britanie a cărei beneficiar efectiv este Nadejda Andronachi”, a declarat anterior șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

„Manos Alliance” a fost fondată în 2010 și lichidată în anul 2017. Prin această firmă britanică, dar și prin offshore-ul din Belize „Webwest Alliance”, Vladimir Andronachi a făcut afaceri cu cărbune importat din Federația Rusă.

Potrivit datelor publicate pe un site specializat, care oferă statistici privind exporturile de cărbune, „Manos Alliance” a cumpărat din Rusia aproape 200 de mii de tone de cărbune. Iar „Webwest Allinace” a achiziționat aproape 140 de mii de tone de cărbune. 

Partenerul principal în tranzacții a fost un grup de companii cu denumire aproape identică - „Угольные Технологии”. Numele acestor firme rusești au fost vizate într-un scandal în Ucraina legat de extragerea ilegală a cărbunelui de pe teritoriul necontrolat de autoritățile ucrainene din Donbas.

La holdingul rusesc „Угольные Технологии” au ajuns și o parte din banii sustrași din Banca de Economii. În iunie 2015, offshore-ul „Black Sea Holding LP” a transferat 300 de mii de dolari către „Угольные Технологии”.

Toate aceste detalii despre modul în care Vladimir Andronachi și oamenii din anturajul său au cheltuit cele 26 de milioane de lei sustrase din Banca de Economii sunt examinate într-un dosar penal judecat cu ușile închise.

/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram