/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/DOC/ Atacurile asupra jurnaliștilor din Republica Moldova, în creștere. 68 de cazuri, înregistrate în 2020

missing
08 iunie 2021, ora 16:46

Și în 2020 jurnaliștii au continuat să fie ținta atacurilor. Potrivit unui studiu, anul trecut, în Republica Moldova au fost înregistrate 68 de atacuri sau amenințări împotriva colaboratorilor instituțiilor mass-media, majoritatea, adică 49, fiind atacuri și amenințări non-fizice și/sau cibernetice, inclusiv campanii de discreditare, difuzarea calomniilor în raport cu mass-media sau cu angajații din mass-media, obstrucționarea ilegală a activității jurnalistice sau lipsa accesului la informație, hărțuire, intimidare, exercitarea presiunii, amenințări cu violența, atacuri pe rețelele sociale. Astfel, în 2020 au fost înregistrate mai multe cazuri decât în ultimii trei ani – în 2017 au fost semnalate 33 de atacuri, în 2018 – 64 de cazuri, în 2019 – 62 de cazuri.

Datele au fost reflectate în studiul realizat de Fundația internațională „Justice for Journalists” („Justiție pentru Jurnaliști”) cu sediul la Londra, Marea Britanie, a lansat Raportul privind atacurile asupra angajaților din mass-media în spațiul post-sovietic în anul 2020. Raportul include date și informații relevante despre atacurile fizice și non-fizice asupra colaboratorilor instituțiilor media din 12 țări din fostul spațiu sovietic, cu excepția Statelor Baltice. Partenerul Fundației „Justiție pentru jurnaliști” în Republica Moldova este Asociația Presei Independente (API).

În raport se mai precizează că „în trei din cele cinci cazuri de atacuri fizice asupra angajaților din mass-media în 2020 este vorba despre atacuri fizice și amenințări pentru viața, libertatea și sănătatea jurnaliștilor care au reflectat acțiunile de protest. Patru atacuri fizice au fost comise de colaboratorii Serviciului de Protecție și Pază de Stat, polițiști și militarii ruși dislocați în regiunea transnistreană”.

„Sursa principală a atacurilor/amenințărilor non-fizice în raport cu angajații din mass-media au fost reprezentanții autorităților (82 la sută din cazuri), inclusiv politicieni, deputați ai Parlamentului, Președintele Republicii Moldova Igor Dodon (până la 15 noiembrie 2020), alte persoane cu funcții publice la nivel central și local/regional. Acuzațiile de calomnie, ultragiere și prejudiciu adus reputației sunt cele mai răspândite tipuri de atacuri juridice asupra jurnaliștilor și angajaților din mass-media în Moldova”, se arată în studiu, potrivit API.

În anul 2020, conform analizei, atacurilor/amenințărilor au fost supuși colaboratorii sau redacțiile a 22 de instituții media, dar și ONG-urile de media. Cele mai multe atacuri au fost înregistrate în raport cu postul de televiziune TV8 (13 cazuri), publicația „Ziarul de Gardă” (11 cazuri), postul de televiziune PRO TV Chișinău (8 cazuri) și portalul regional Nordnews.md (5 cazuri).

Metodologia de analiză, elaborată de Fundația „Justiție pentru Jurnaliști”, include trei tipuri principale de atacuri împotriva lucrătorilor media (care sunt divizate, la rândul lor, în subcategorii):

  • atacuri fizice și amenințări pentru viață, libertate și sănătate;
  • atacuri și amenințări de natură non-fizică și/sau cibernetice;
  • atacuri cu aplicarea unor mecanisme juridice și/sau economice.

În 2020, Fundația a instituit o categorie nouă – atacuri hibrid, pentru a reflecta cu mai multă exactitate atacurile combinate în raport cu angajații din mass-media.

Vedeți moi jos analiza publicată de API:

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram