/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

/VIDEO/ Moldova riscă să devină țara satelor depopulate. Peste 150 de sate riscă să dispară de pe hartă

missing
08 iunie 2021, ora 22:13

Moldova riscă să devină țara satelor depopulate ori și mai rău – țară fără sate. Comuna Odaia din raionul Șoldănești se numără printre satele frumoase de altădată. Acum câțiva ani, acolo mai locuiau câteva familii. Astăzi însă, Odaia a ajuns un sat fantomă. Nu este singurul din care oamenii pleacă fără să privească înapoi. La nici 60 de km de Capitală, în Garbatovca, Orhei, își duc traiul doar 23 de oameni.

Cei pe care am reușit să-i întâlnim, ne-au spus că viața le este foarte grea, deoarece nu au un drum de acces spre localitate. Potrivit unor experți în domeniu, situația satelor din Republica Moldova devine tot mai alarmantă de la o zi la alta, iar cea mai mare problemă este că oamenii nu mai vor să trăiască în satele fără infrastructură.

Autoritățile locale confirmă că, acum câțiva ani, în Odaia, Șoldănești locuiau cinci oameni, iar o familie era venită chiar din Chișinău. Acum, însă, aici am întâlnit doar câțiva căței. Primarul comunei Alcedar, Serghei Gorilă, ne-a spus că satul Odaia este pustiu deja de trei ani.

În comuna Garbatovca din raionul Orhei, aflat la 55 km de Capitală, situația nu este mai bună. La moment, aici locuiesc doar 23 de oameni. Localnicii spun că oamenii au pleat în căutarea unui trai mai bun. Sătenii rămași ne-au mărturisit că nu au nici macăr un magazin alimentar.

Totuși, principala problemă a localității este lipsa unui drum de acces și, respectiv, a transportului public. Din această cauză, sătenii sunt nevoiți să meargă pe jos până în satele vecine. Iar în caz de urgență, drumul este așa de rău, încât nici o ambulanță nu poate ajunge la ei.

Femeia spune că doar în perioada electorală sunt vizitați de funcționari care vin cu promisiuni, însă până acum nu s-a făcut nimic din cele promise.  Această femeie spune că, pe timpuri, în comuna Garbatovca erau mulți oamenii, era și o fermă de vaci, iar oamenii aveau locuri de muncă. Acum, însă, au rămas uitați de autorități.

Femeia spune că în localitate nici măcar o ambulanță nu poate ajunge, pentru că nu au drum. Am mers la primarul comunei Pelivan să întrebăm despre soarta acestui sat. Edilul ne-a spus că localitatea avea 60 de locuitori, dar în ultima vreme au rămas doar 23.

Primarul spune că urmează să asigure locuitorii cu lumină stradală și alte condiții. Potrivit expertului în probleme de populație și demografie, Valeriu Sainsus, situația satelor din Republica Moldova este tot mai alarmantă de la o zi la alta. Raioanele cele mai afectate de migrație sunt cele din nordul țării, mai susține expertul.

Potrivit ultimului recensământ, realizat în 2014, în următorii 23 de ani de după destrămarea fostei URSS, de pe teritoriul Republicii Moldova au dispărut circa 300 de sate. Potrivit statisticilor de ultimă oră, în prezent, alte peste 150 de sate riscă să dispară de pe harta Moldovei, deoarece au rămas, practic, fără niciun locuitor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram