Ministerul de Externe de la Chișinău anunță că cetățenii Republicii Moldova, care dețin un certificat de vaccinare, în special pe durata perioadei estivale, pot călători în Ucraina fără obligația izolării sau testării. Conform unei note, autoritățile de la Chișinău și Kyiv au convenit recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de imunizare anti-Covid-19, emise de către autoritățile competente din Republica Moldova și Ucraina.

Astfel, cetățenii Republicii Moldova pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând unul din următoarele documente:

  • certificatul național care confirmă administrarea completă a vaccinurilor incluse în lista Organizației Mondiale a Sănătății, eliberat în limba engleză sau care conține traducerea în limba engleză a acestuia;
  • rezultatul negativ al testării covid-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat;
  • rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului SARS-CoV-2, efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat.

Precizăm că aceste documente nu sunt necesare pentru copiii cu vârsta până la 12 ani.

De asemenea, rămâne obligatorie dispunerea de polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19.

Ucraina este cea de-a doua țară cu care Republica Moldova a convenit în plan bilateral, prin schimb de note, recunoaștere reciprocă a certificatelor naționale de vaccinare.

Demersuri similare prin canale diplomatice au fost înaintate ministerelor afacerilor externe ale României, Turciei, Cehiei, Greciei, Poloniei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei. Au anunțat despre recunoașterea unilaterală a certificatelor de vaccinare eliberate de autoritățile Republicii Moldova, care sunt conforme cu standardele Organizației Mondiale a Sănătății următoarele țări: Bulgaria și Regatul Spaniei.

Datele de pe site-ul vaccinare.gov.md arată că, de la începutul campanie de vaccinare, în Republica Moldova au fost administrate 512 205 doze de vaccin împotriva COVID-19. Astfel, peste 130 de mii de persoane s-au imunizat și cu cea de-a doua doză de ser.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!