/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/DOC/ A fost amânată pentru sâmbătă ședința Curții de Apel privind numărul secțiilor de vot în străinătate

missing
11 iunie 2021, ora 22:02

A fost amânată pentru sâmbătă ședința Curții de Apel Chișinău unde se vor examina contestațiile depuse de către partidele politice împotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la numărul secțiilor de vot deschise în afara țării. Ședința a fost amânată după circa zece ore de examinare. 

Astăzi a fost respinsă cererea de recuzarea a completului de judecători de la Curtea de Apel. Solicitarea a fost depusă ieri, 10 iunie, de reprezentanții Platformei DA.

Decizia a fost luată, după ce ședința de ieri a fost amânată. Astfel, cauza în fond a fost examinată în continuare de completul de judecători format din Anatolie Minciună, Ion Muruiană și Ecaterina Palanciuc.

Demersuri împotriva deciziei CEC privind numărul de 146 de secții de vot, care urmează să fie deschise în afara țării pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, au fost depuse de către blocul electoral „Renato Usatîi”, Platforma DA, PAS, AUR, PUN.

Deși Ministerul de Externe a propus să fie deschise 191 de secții de vot pentru diasporă, Comisia Electorală Centrală a adoptat inițial decizia de a deschide în străinătate 139 de secții de votare, însă hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenți electorali și moldovenilor care se află în străinatete. Mai mult, în fața CEC-ului au fost proteste față de această decizie. Ulterior, membrii comisiei s-au întrunit întro altă ședință, unde au hotărât să mai decidă în șapte secții de votare pentru moldovenii din diasporă, astfel numărul ajunge la 146 de secții.

Conform hotărârii CEC din 8 iunie, numărul secțiilor de votare a fost suplinit pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei unități. Totodată, au adăugate două secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.

Ambele hotărâri ale membrilor CEC au fost atacate la Curtea de Apel Chișinău.

În acest timp avocatul poporului a menționat că decizia CEC trebuie să fie revizuită, fiind depusă o cerere de intervenire în proces pentru depunerea concluziilor în acțiunea de contestare a deciziei CEC privind constituirea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În concluzia depusă, Avocatul Poporului recomanda mărirea numărului de secții de votare deschise în afara țării și a celui de buletine de vot, în scopul acoperirii în deplin volum al solicitărilor cetățenilor Republicii Moldova și creării condițiilor optime pentru realizarea dreptului la vot fiecărui cetățean.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram