La 9 iunie 2021 Curtea Supremă de Justiție a examinat câteva cereri de revizuire în contextul executării hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului în cauza Ojog și alții v. Republica Moldova, respingând cererea de revizuire a reclamanților, după ce despăgubirea pentru prejudiciul material acordată de CtEDO le-a fost achitată în totalitate.

Potrivit unui comunicat de presă al Agentului Guvernamental, în rezultatul mai multor negocieri, Guvernul Republicii Moldova a luat decizia să semneze un contract de tranzacție cu S.A. „Gemeni” prin care ultima se obliga să achite Guvernului 2,12 milioane de euro și o parte substanțială a dobânzii de întârziere în schimbul retragerii cererii de revizuire prin care se solicita revenirea la situația din 2005. De asemenea, Guvernul se obliga să-i cedeze S.A. „Gemeni” acțiunile reclamanților care i-ar fi revenit după achitarea acelei sume.

Respectivul contract de tranzacție a fost semnat la 5 mai 2021. S.A. „Gemeni” a achitat Guvernului Republicii Moldova sumele prevăzute în contract la 26 mai 2021, Guvernul transferându-le reclamanților trei ore mai târziu. Despre acest fapt a fost notificată Curtea Supremă de Justiție, ea fiind informată despre renunțarea Guvernului la cererea sa de revizuire din moment ce hotărârea CtEDO a fost executată de către Guvern în totalitate, în modul prevăzut în hotărâre.

La 9 iunie 2021 Curtea Supremă de Justiție a pronunțat o încheiere prin care a luat act de faptul că Guvernul și-a onorat în totalitate obligația de executare a hotărârii CtEDO în cauza Ojog și alții v. Republica Moldova, respingând astfel celelalte cereri de revizuire, deoarece drepturile reclamanților au fost restabilite.

Amintim că, în februarie 2020, statul a fost condamnat de CEDO și a obligat Republica Moldova să achite reclamanților din dosarul „Gemenii” în jur 3,6 milioane de euro. Atunci, procurorul general a anunțat că, pe acest caz, va fi pornită o procedură penală pentru investigarea dosarului. La finele lunii februarie, ministrul Finanțelor a semnat un ordin prin care a dispus blocarea conturile instanțelor de judecată până când Parlamentul va face rectificări la Legea Bugetului de Stat pentru 2020, pentru ca cele 3,6 milioane să fie tăiate din bugetul destinat justiției.

La 20 iulie 2005, Curtea Supremă de Justiție a admis o cerere de revizuire, casând deciziile irevocabile de mai sus, și a trimis cauza la rejudecare în fond. Prin ulterioarele decizii ale Curții Supreme de Justiție din 14 decembrie 2006 și 25 ianuarie 2007 a fost anulată lichidarea S.A. „Gemeni” și, respectiv, partajarea patrimoniului acesteia. Toate aceste decizii au stat la baza adresării reclamanților la CtEDO.

Prin hotărârea sa definitivă din 13 decembrie 2011, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că avusese loc o încălcare a drepturilor reclamanților la un proces echitabil din cauza casării unei hotărâri irevocabile în favoarea acestora, contrar garanțiilor oferite de Articolul 6 § 1 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (în continuare „Convenția”), precum și a dreptului lor de proprietate, garantat de prevederile Articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție. Deoarece chestiunea cu privire la acordarea despăgubirii pentru prejudiciul provocat, în special cel material, nu era pregătită pentru soluționare, aceasta a fost rezervată pentru o procedură ulterioară. CtEDO a hotărât că fusese încălcat principiul certitudinii juridice din cauza casării unor hotărâri irevocabile în favoarea reclamanților (și a altor două persoane), care – în cadrul procedurii de lichidare a companiei – din acționari minoritari cu 41,85% din acțiunile lor deținute în S.A. „Gemeni” deveniseră proprietari a mai mult de două treimi din imobilele întregului complex de clădiri, în rezultatul unor proceduri judiciare despre care ceilalți acționari, aparent, nu cunoscuseră. În acea hotărâre nu sunt explicate și alte circumstanțe care au determinat instanțele naționale să adopte încheierea din 20 iulie 2005, unele dintre acestea regăsindu-se abia în hotărârea Curții din 18 februarie 2020, prin care au fost acordate despăgubiri pentru prejudiciul moral și material. Astfel, CtEDO a obligat Guvernul Republicii Moldova, inter alia, fie să le restituie aproximativ o treime din imobilele care le reveniseră reclamanților după lichidarea S.A. „Gemeni” (libere de orice grevări), fie să le achite 2,12 milioane de euro. În schimb, reclamanții trebuiau să-i transmită Guvernului acțiunile deținute actualmente de către aceștia în cadrul S.A. „Gemeni”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!