/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Cu ochii pe alegerile din Moldova. Ambasadorul UE în Moldova, pledează pentru deschiderea mai multor secții de vot în străinătate

12 iunie 2021, ora 21:07

Și în acest an, Uniunea Europeană va fi cu ochii pe Republica Moldova în perioada alegerilor parlamentare anticipate. Cel puțin asta declară șeful delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, care susține că va avea misiunea de observator nu doar în ziua scrutinului, dar și pe perioada întregii campanii electorale și speră că alegerile se vor desfășura liber, corect și transparent. Totodată, diplomatul a declarat că autoritățile ar trebui să deschidă mai multe secții de votare peste hotare, astfel încât să fie asigurat dreptul la vot tuturor cetățenilor.

Într-un interviu pentru TV8, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că va avea misiunea de observator a alegerilor parlamentare anticipate și că va monitoriza desfășurarea scrutinului nu doar în ziua de 11 iulie, dar și întreaga campanie electorală, inclusiv în perioada de după alegeri. Acesta susține că o va face pentru a se asigura că scrutinul are loc în mod corect, liber și transparent și că doar cetățenii vor fi capabili să influențeze rezultatele votării.

Ei sunt stăpâni în țară. Ei trebuie să-și aleagă un Parlament nou, în care vor avea încredere și care va fi în stare să susțină reforme cerute și așteptate de către oameni, care trebuie să aducă viață mai bună pentru cetățeni.

Totodată, diplomatul a dat de înțeles că autoritățile ar trebui să deschidă mai multe secții de votare peste hotarele țării, astfel încât și moldovenii din diasporă să aibă acces la vot.

La alegerile prezidențiale mii de cetățeni nu au putut vota. Este important ca structurile de stat, care sunt responsabile de procesul electoral să creeze această posibilitate pentru ei. Noi auzim că bani sunt pentru asta.

Cât despre acuzațiile recente venite din partea Rusiei, potrivit cărora, Uniunea Europeană și SUA s-ar implica în campania electorală, Peter Michalko a respins aceste acuzații.

Nu este nici o implicare din partea mea sau altor parteneri de dezvoltare. Întotdeauna am participat ca observatori și acum o să particip ca observator la procesul electoral.

Peter Michalko a fost numit șef al Delegației UE la Chișinău, în luna mai 2017, astfel înclouindu-l pe Pirkka Tapiola, numit șef al Delegației UE în R. Moldova în anul 2013. Mandatul lui Peter Michalko în funcția de ambasador al UE în Moldova expiră însă în august. Astfel că în presă deja au apărut informații precum că un diplomat leton, Jānis Mažeiks va prelua funcția de șef al Delegației Uniunii Europene la Chișinău. Atunci, însă, biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe a refuzat să comenteze informația și a declarat că anunțul va fi realizat la momentul oportun. Delagație UE la Chișinău, la fel, a evitat să comenteze subiectul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram