/FOTO/ Victimele primului val al deportărilor staliniste, comemorate la Chișinău. Au fost depus flori la Monumentul Deținuților Politici

13 iunie 2021, ora 14:47

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, împreună cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, au participat la evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări staliniste din 13 iunie 1941. Oficialii au depus flori la Monumentul Deținuților Politici din Scuarul Gării Feroviare în memoria victimelor deportate.

„Sunt 80 de ani de când zeci de mii de oameni au fost scoși în toiul nopții din case, au fost deposedați de averea agonisită cinstit, au fost batjocoriți si, fără vreun proces de judecată, fără drept la apărare, au fost duși, în condiții inumane, departe de casă. Consecințele acestei epurări politice și sociale le simțim și astăzi. Le simt în fiecare zi supraviețuitorii și membrii familiilor celor deportați. Le simte întreaga societate. Pentru că puterea sovietică i-a smuls de printre noi pe liderii de comunități, pe oamenii inteligenți și pe cei care aveau spirit de antreprenor – pe cei care reprezentau un pericol pentru regimul totalitar”, a spus Președintele Maia Sandu.

Șeful Executivului a amintit cum la 12-13 iunie 1941 au fost ridicați oameni gospodari, intelectuali, activi în societate și deportați, subliniind că aceste evenimente tragice în istoria națiunii noastre trebuie să fie incluse în curriculele de studii, pentru ca istoria să rămână vie și să nu mai aibă șansa de a se repeta:

„Peste o sută de mii de moldoveni, în repetate valuri, au fost ridicați și duși în gulagurile bolșevicilor. Această filă a istoriei noastre trebuie să rămână vie în permanență. Fac un apel către istoricieni: cred că lipsește pe soclul ăsta lista nominală a fiecarui moldovean care a devenit victima NKVD-ului și a terorii bolșevicilor.  Cred că este de datoria noastră și a urmașilor noștri să ducă până la capăt această sarcină, să caute în arhive, să deschidă arhivele încă închise, și să știm exact numele și prenumele celor care a fost ridicat și de ce. O altă acțiune care mi se pare necesară, poate fi dureroasă pentru noi – să aflăm și cine i-a denunțat.”

În context, Aureliu Ciocoi a făcut un apel către societate îndemnând „să aibă curajul de a opune rezistență oricăror administrații care cad în autrocratism și să ne apărăm cu demnitate libertatea și democrația, care sunt elementele absolut necesare pentru un viitor liber și prosper al țării noastre”.

Totodată, în discursul său, șefa statului a menționat că munca istoricilor, a asociațiilor de profil, a rudelor și urmașilor celor care au trecut prin calvarul deportărilor și care pun umărul la descoperirea, descrierea și promovarea informațiilor și mărturiilor despre aceste zile negre din istoria noastră este foarte importantă.

Primul val de deportări a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941.  În primul val de deportări, care a început în noaptea de 12 spre 13 iunie, 32 de mii de persoane au fost exilate, fiind urmat de alte două valuri.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram