Banii proveniți din contrabanda cu țigarete la frontiera Republicii Moldova cu România sunt utilizați inclusiv pentru finanțarea unor partide politice. Asta a spus ex-șeful Poliției de Frontieră Radion Vasiloi, în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la „TV8”. 

„Sunt mai multe indicii și bănuieli că acești bani se duc pentru a finanța anumite proiecte politice din Republica Moldova”, a spus fostul șef de la Frontieră. Mai mult, acesta a făcut referire la un raport publicat de autoritățile din România care arată că în lunile ianuarie, februarie și martie curent, ponderea țigaretelor de pe piața neagră, provenite din Republica Moldova, a crescut abrupt cu 12,5% și s-a ridicat la nivelul 21,8%.

„Ultimul raport, care a fost făcut public în luna mai, cu privire la volumul contrabandei de țigări în România, inclusiv și din R. Moldova, arată că din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, ponderea țigaretelor se majorează cu cinci puncte procentuale, până la aproape 60, R. Moldova crește abrupt cu 12,5%”,  a spus Rosian Vasiloi.

Ex-șeful Poliției de Frontieră este de părere că această majorare se datorează faptului că se atestă o relaxare a traficului transfrontalier. „Anul trecut se atestă o diminuare a traficului de țigări, dar e legat de faptul că frontierele au fost închise”, a spus  Rosian Vasiloi.

Datele Poliției de Frontiere ale R. Moldova arată că în 2020, în total, traficul ilicit de țigări a fost de 160 de mii de pachete, cu mult mai puțin decât raportează autoritățile de peste Prut.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!