/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/DOC/ Fostul deputat român Rizea nu va putea participa la anticipate. CSJ a menținut decizia Curții de Apel Chișinău 

14 iunie 2021, ora 11:18

Curtea Supremă de Justiție menține decizia Curții de Apel Chișinău din 7 iunie curent, care a respins contestația liderului Partidului Noi, Vladimir Dachi, și fostului deputat Cristian Rizea împotriva Comisiei Electorale Centrale. Hotărârea Curții de Apel Chișinău a fost atacată după ce magistrații au menținut decizia privind reînregistrarea lui Rizea pe lista electorală a formațiunii Noi.  Decizia CSJ este irevocabilă. 

Astfel, în decizia CSJ se precizează că „luând în considerare cele expuse, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie concluzionează că argumentele invocate în cererea de recurs sunt neîntemeiate”

„Se respinge recursul depus de președintele Partidului Politic „Noi”, Vladimir Dachi, și de către Mihai Cristian, prin intermediul avocatului Corina Stratan și se menține încheierea din 7 iunie 2021 a Curții de Apel Chișinău”, se mai arată în document.

Magistrații de la Curtea de Apel au menționat că „Mihai Cristian Rizea, neavând calitatea de concurent electoral, nu poate contesta acțiunile/inacțiunile Comisiei Electorale Centrale, depunând acțiune în obligare, motiv din care acțiunea depusă de către Mihai Cristian urmează a fi declarată inadmisibilă în temeiul art.207 alin.(1) și alin.(2) lit. e) Cod administrativ, or, reclamantul nu poate revendica încălcarea, prin activitatea administrativă, a unui drept vătămat al său. Or, reclamantul, Mihai Cristian urmează să formuleze pretenții vis-a vis de Consiliului Național (partidul politic care l-a exclus), și nu de Comisia Electorală Centrală”.

Pe 2 iunie 2021, Comisia Electorală Centrală a constatat, în urma recepționării și verificării actelor suplimentare prezentate pe 1 iunie 2021, că candidatul de la poziția nr. 2 din lista candidaților – Mihai Cristian nu deține cetățenia Republicii Moldova, iar buletinul de identitate de pe care a fost prezentată copie, este nevalabil.

Cristian Rizea este condamnat în România la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani. Fostul parlamentar a fost arestat în Republica Moldova la finalul anului trecut după ce i-a fost retrasă cetățenia moldovenească. Ulterior, acesta a fost eliberat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram