Curtea Supremă de Justiție menține decizia Curții de Apel Chișinău din 7 iunie curent, care a respins contestația liderului Partidului Noi, Vladimir Dachi, și fostului deputat Cristian Rizea împotriva Comisiei Electorale Centrale. Hotărârea Curții de Apel Chișinău a fost atacată după ce magistrații au menținut decizia privind reînregistrarea lui Rizea pe lista electorală a formațiunii Noi.  Decizia CSJ este irevocabilă. 

Astfel, în decizia CSJ se precizează că „luând în considerare cele expuse, Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie concluzionează că argumentele invocate în cererea de recurs sunt neîntemeiate”

„Se respinge recursul depus de președintele Partidului Politic „Noi”, Vladimir Dachi, și de către Mihai Cristian, prin intermediul avocatului Corina Stratan și se menține încheierea din 7 iunie 2021 a Curții de Apel Chișinău”, se mai arată în document.

Magistrații de la Curtea de Apel au menționat că „Mihai Cristian Rizea, neavând calitatea de concurent electoral, nu poate contesta acțiunile/inacțiunile Comisiei Electorale Centrale, depunând acțiune în obligare, motiv din care acțiunea depusă de către Mihai Cristian urmează a fi declarată inadmisibilă în temeiul art.207 alin.(1) și alin.(2) lit. e) Cod administrativ, or, reclamantul nu poate revendica încălcarea, prin activitatea administrativă, a unui drept vătămat al său. Or, reclamantul, Mihai Cristian urmează să formuleze pretenții vis-a vis de Consiliului Național (partidul politic care l-a exclus), și nu de Comisia Electorală Centrală”.

Pe 2 iunie 2021, Comisia Electorală Centrală a constatat, în urma recepționării și verificării actelor suplimentare prezentate pe 1 iunie 2021, că candidatul de la poziția nr. 2 din lista candidaților – Mihai Cristian nu deține cetățenia Republicii Moldova, iar buletinul de identitate de pe care a fost prezentată copie, este nevalabil.

Cristian Rizea este condamnat în România la 4 ani și 8 luni de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani. Fostul parlamentar a fost arestat în Republica Moldova la finalul anului trecut după ce i-a fost retrasă cetățenia moldovenească. Ulterior, acesta a fost eliberat.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!