/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/DOC/ Înalta Curte se va expune asupra constituționalității unor prevederi din Codul electoral, în legătură cu secțiile de vot din stânga Nistrului

missing
14 iunie 2021, ora 17:50

Înalta Curte urmează să se expună asupra constituționalității unor prevederi din Codul electoral, după ce Platforma DA a depus o cerere în judecată împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire numărul secțiilor de vot din stânga Nistrului deschise la alegerile reparlamentare anticipate din iulie. 

Cauza a ajuns până la Curtea Supremă de Justiție, iar magistrații au amânat examinarea acesteia, până când Curtea Constituțională nu se va expune asupra unor articole din Codul electoral. Pe 14 iunie curent, CSJ a emis o încheiere în acest sens.

„Se admite cererea depusă de Platforma Demnitate și Adevăr… cu privire la sesizarea Curții Constituționale a Republicii Moldova privind exercitarea controlului constituționalității unor prevederi din Codul electoral…

„Se remite Curții Constituționale sesizarea depusă de Platforma Demnitate și Adevăr… în vederea examinării constituționalității unor prevederi din Codul electoral…

Se amână examinarea cauzei în ordine de recurs, până la pronunțarea Curții Constituționale asupra excepției de neconstituționalitate”, se arată în încheiere.

Pe 10 iunie curent, Platforma DA a anunțat că se va adresa CSJ-ului, după ce Curtea de Apel a declarat inadmisibilă cererea prin care formațiunea a contestat decizia CEC privind majorarea numărului secțiilor de votare în regiunea transnistreană, inclusiv în zone necontrolate de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă, Platforma DA spune că va cere sancțiuni disciplinare pentru judecătorii care au examinat cauza.

Cu privire la acest subiect, Misiunea de Observare a Promo-LEX spune că deși la alegerile pentru funcția de Președinte din 2020 au votat mai puțini alegători din regiunea Transnistreană decât la parlamentarele din 2019, pentru scrutinul din 11 iulie 2021 au fost organizate cu două secții de vot.

În context, Promo-LEX atrage atenția asupra faptului că, 2 SV au fost create în orașul Bender și 1 SV în satul Corjova, în condițiile în care autoritățile statului nu au un control efectiv asupra acestor localități, existând astfel riscuri semnificative (exprimate inclusiv de Serviciul de Securitate și Informații și Biroul Politici de Reintegrare) pentru securitatea procesului electoral și a participaților la acesta.

Menționăm că CEC a decis deschiderea a 44 de secții de votare la alegerile anticipate pentru locuritorii dn stânga Nistrului

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram