/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Ultima oră! Dorel Musteață va asigura funcția de președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii

missing
15 iunie 2021, ora 09:11

Dorel Musteață este noul președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia a fost anunțată în această dimineață în cadrul ședinței CSM și intervine după hotărârea Curții Constituționale de săptămâna trecută, care a declarat neconstituționale Legea nr. 193 din 20 decembrie 2019 pentru modificarea unor acte legislative și Hotărârea Parlamentului nr. 53 din 17 martie 2020 privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Dorel Musteață a mai exercitat funcția de președinte interimar al CSM. În august 2020, acesta risca să-și piardă funcția de membru al CSM, după ce Autoritatea Națională de Integritate a emis un act de constatare în privința lui, care ar fi încălcat regimul juridic al incompatibilităților. El a deținut concomitent funcția de membru al CSM și cea de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției (INJ).

Pe 10 iunie 2021, Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra constituționalității legii care prevede numirea membrilor în Consiliul Superior al Magistraturii. Magistrații Înaltei Curți au admis sesizarea deputaților PAS Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca și au stabilit că legea este neconstituțională.

În sesizare, Litvinenco și Roșca s-au referit la partea ce ține de procedura de selectare de către Legislativ a profesorilor de drept titulari și la o hotărâre a Pegislativului privind numirea unor membri ai CSM.

Astfel, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale Legea nr. 193 din 20 decembrie 2019 pentru modificarea unor acte legislative și Hotărârea Parlamentului nr. 53 din 17 martie 2020 privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Ea a revigorat prevederile Legii nr. 947 din 19 iulie 1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, în redactarea anterioară Legii nr. 193 din 20 decembrie 2019.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram