/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

/VIDEO/ În pofida greutăților, a decis să-și crească cei șase nepoți. O femeie din Strășeni are un mare vis - să aibă o fântână în ogradă

missing
16 iunie 2021, ora 18:47

Șase copii din Strășeni riscau să ajungă la un centru de plasament, după ce tatăl lor a ajuns după gratii, mama a devenit victima adicției, iar ei au rămas singuri, într-o casă rece și neîngrijită. Din fericire, au fost salvați. Bunica lor a decis să-i crească de una singură, în pofida temerilor și incertitudinilor exprimate de autorități. Femeia a reparat locuința, așa cum a putut ea mai bine, a cumpărat mobilă și hăinuțe pentru copii și s-a apucat să-i educe. Nu îi este, însă, deloc ușor. Acum, femeia se confruntă cu o mulțime de dificultăți și lipsuri, întrucât nu au o baie în casă și nici măcar apă la robinet, așa că toată ziua, copiii se țin de adus apă de la izvor. Astfel, dorința cea mai mare a femeii este cât se poate de simplă – să aibă o fântână în ogradă.

Acum trei luni, acești copii aproape că uitase cum e să zâmbești. Atunci, tatăl lor a ajuns după gratii din cauza violenței în familie, iar mama a început să consume băuturi alcoolice, așa că rar se mai făcea văzută pe acasă. În aceste condiții, cei șase copii, din Codreanca, Strășeni, au început să cerșească prin sat.

Copiii ne-au povestit că, deseori, pe lângă frigul din casă, erau nevoiți să îndure și foamea. Chiar și în aceste condiții, ei își doreau să rămână împreună și împărțeau la șase chiar și ultima coajă de pâine.

Bunica Pavlina, așa cum o numesc copiii, își făcea griji mari că aceștia riscă să ajungă la un centru de plasament și să fie despărțiți, așa că din salariul mic pe care îl primea la fabrică, a amenajat cât de cât casa în care trăiau și le-a promis nepoților că Paștele îl vor sărbători în locuința renovată. Așa a și fost.

Întrucât acum are o responsabilitate de șase ori mai mare, femeia a fost nevoită să lase serviciul și să petreacă tot timpul alături de copii. Așa că acum familia numeroasă trăiește doar din ajutorul social de puțin peste 6000 de lei, dar încetul cu încetul, fac rai cu ceea ce au.

Chiar dacă cele șapte suflete se înghesuie doar pe aceste patru paturi mici, de care cu greu au făcut rost, oricum spun că sunt mai fericiți, pentru că sunt alături unul de altul.

Totuși, lipsurile și dificultățile financiare cu care se confruntă nu pot fi trecute cu vederea. De exemplu, din cauza că nu au apă, toată ziua copiii se țin de cărat apă de la izvor, iar asta înseamnă că de fiecare dată trebuie să aducă cel puțin câte 10 litri. Recunosc că le este greu să ducă buteliile, dar altă ieșire nu au, cel puțin deocamdată.

Un alt lucru de care ar avea nevoie este o plasă din metal, cu care ar putea fi îngrădită curtea casei, astfel ca cei mici să fie permanent sub supravegherea bunicii. Deși sunt lucruri de primă necesitate, dn păcate, suma de 45 de mii de lei, cât ar costa plasa respectivă, dar si o fântână, este o avere întreagă pentru femeia care îngrijește de cei șase copii. În prezent, minorii se află și sub monitorizarea organizației CCF – Moldova, Copil Comunitate Familie, care își orientează eforturile pentru crearea condițiilor demne de trai pentru aceștia. Mai multe detalii, dar și cum puteți ajuta această familie, puteți găsi pe site-ul ccfmoldova.org.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram