/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Șapte cazuri de îmbolnăviri cu Lyme, boală provocată de înțepăturile căpușelor, înregistrate de la începutul anului

missing
17 iunie 2021, ora 23:18

Specialiștii anunță că, în perioada ianuarie – mai 2021, au fost înregistrate șapte cazuri de îmbolnăviri cu Lyme, boală provocată de înțepăturilor de căpușă. Cel mai frecvent boala este depistată în Chişinău, Bălți, Orhei, Strășeni, fiind condiționată în mare măsură de adresabilitatea înaltă a populației acestor teritorii după asistență medicală, conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. 

„Înțepăturile căpușelor ce pot fi infectate cu diferiți agenți patogeni, are loc molipsirea populației cu maladii grave, precum boala Lyme, encefalita de căpuşă, febra hemoragică Crimeea Congo, febra Q etc. Căpușele, hrănindu-se cu sângele purtătorilor de bacterii, virusuri (mamifere, reptile, păsări) sustrag și agenții cauzali  ai acestor boli, fiind transmiși ulterior oamenilor care  nimeresc în mediul lor de viață. Menționăm că în momentul muşcăturii căpușa secretă salivă ce conţine substanţe biologic active anestezice, ce face ca înțepătura să fie indoloră şi practic, rămâne neobservată”, precizează ANSP.

Potrivit specialiștilor, semnul cel mai evident și frecvent al bolii Lyme este „eritemul migrator”, o leziune cutanată ce apare la 60-80%  persoane agresate de căpușe. Acesta se manifestă inițial ca o pată de culoare roșie care se extinde. Pe măsură ce crește, pata poate rămâne de culoare roșie sau mai palidă în centru, cu cercuri roșii concentrice, alternând cu cercuri de piele sănătoasă. „Adesea, eritemul migrator este însoțit de alte manifestări acute ce apar la 03-32 de zile de la înțepătura căpușei: astenie, febră, cefalee, artralgii (dureri ale articulațiilor), mialgii (dureri musculare) – semne clinice de boală, ce necesită adresare urgentă la medic, care va prescrie investigații respective de laborator pentru diagnostic și tratament corect”, au adăugat aceștia.

Boala Lyme este considerată cea mai frecventă boală zoonotică cu transmitere vectorială pentru Republica Moldova, în 2019 fiind înregistrate 211 cazuri, 2020 – 56.

În aceste condiții, ANSP vine cu mai multe recomandări utile pentru îndepărtarea căpuşei: 

  1. Spălați-vă bine pe mâni cu apă și săpun. Pregătiți o pensetă cu vârful ascuțit,  tinctură de iod 3-5% sau alcool etilic 70%.
  2. Cu pensetă se apucă căpușa cât mai aproape de capul acesteia. Printr-o mișcare delicată, dar fermă se extrage căpușa din piele.
  3. Locul mușcăturii se spală cu apă curată cu săpun și se prelucrează cu tinctură de iod 3-5% sau alcool etilic 70%.

„Menționăm că nu orice mușcătură de căpușă se soldează cu apariția semnelor de boală. Nu este necesară prezentarea căpușei spre cercetare în laborator. Este adecvat și rațional de a supraveghea starea de sănătate a persoanei mușcate de căpușe, iar la apariția semnelor de boală, posibil asociate cu mușcătura de căpușe, cum ar fi eritemul migrator, febra moderată, slăbiciuni, dureri în articulaţii şi muşchi, inflamaţia nodulilor limfatici regionali, este necesară adresarea precoce la medic”, au adăugat specialiștii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram