ORA 14:05 Curtea de Apel Chișinău s-a pronunțat în dosarul secțiilor de vot deschise în străinătate la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie curent. Magistrații au admis parțial contestațiile și au obligat Comisia Electorală Centrală să-și revizuiască decizia. 

Judecătorii au obligat CEC-ul să-și anuleze hotărârile din 5 iunie și 8 iunie privind deschiderea secțiilor de vot în diasporă. Hotărârea poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție în decurs de o zi.

ORA 13:15 Cererea de recuzare a judecătoarei Veronica Negru a fost respinsă. Magistrații s-au retras din nou în deliberări.

ORA 10:08 Magistrații anunță că a fost depusă o cerere de recuzare de către liderul Platformei DA împotriva judecătoarei Veronica Negru. Cauza a fost ridicată de la examinare.

ORA 09:45 Printre cei prezenți în sala de judecată se numără președintele Platformei DA, Andrei Năstase, Renato Usatîi, liderul blocului politic care-i poartă numele și membrul Partidului Alianța pentru Unirea Românilor, Dorin Chirtoacă.

Acest dosar este examinat deja de șapte zile la Curtea de Apel.

Pe 15 iunie, Curtea Constituțională a declarat că sesizarea privind excepția de neconstituționalitate privind decizia Comisiei Electorale Centrale nr. 4966 din 5 iunie 2021 cu privire la constituirea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 nu întrunește condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond.

Demersuri împotriva deciziei CEC privind numărul de 146 de secții de vot, care urmează să fie deschise în afara țării pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, au fost depuse de către blocul electoral „Renato Usatîi”, Platforma DA, PAS, AUR, PUN și PACE.

Deși Ministerul de Externe a propus să fie deschise 191 de secții de vot pentru diasporă, Comisia Electorală Centrală a adoptat inițial decizia de a deschide în străinătate 139 de secții de votare, însă hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenți electorali și moldovenilor care se află în străinătate. Mai mult, în fața CEC-ului au fost proteste față de această decizie. Ulterior, membrii comisiei s-au întrunit într-o altă ședință, unde au hotărât să mai decidă în șapte secții de votare pentru moldovenii din diasporă, astfel numărul ajunge la 146 de secții.

Conform hotărârii CEC din 8 iunie, numărul secțiilor de votare a fost suplinit pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei unități. Totodată, au adăugate două secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.

Ambele hotărâri ale membrilor CEC au fost atacate la Curtea de Apel Chișinău.

În acest timp avocatul poporului a menționat că decizia CEC trebuie să fie revizuită, fiind depusă o cerere de intervenire în proces pentru depunerea concluziilor în acțiunea de contestare a deciziei CEC privind constituirea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În concluzia depusă, Avocatul Poporului recomanda mărirea numărului de secții de votare deschise în afara țării și a celui de buletine de vot, în scopul acoperirii în deplin volum al solicitărilor cetățenilor Republicii Moldova și creării condițiilor optime pentru realizarea dreptului la vot fiecărui cetățean.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!