Companiile petroliere care au scumpit carburanții începând cu ziua de luni, 14 iunie, s-au văzut nevoite să revină la prețurile vechi. Acest lucru s-a întâmplat în urma solicitării Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, care le-a amenințat chiar cu retragerea licenței, în caz de nesupunere. Ieri, instituția a anunțat că agenții economici nu mai pot majora produsele, pentru că este ilegal deja, în condițiile în care există o metodologie care stabilește plafonul. Documentul ar urma să intre în vigoare pe 1 iulie, iar până atunci prețurile nu pot fi majorate. Una dintre companiile PECO a declarat că va fi nevoită să-și sisteze activitatea.

Unii oameni spun că prețurile în creștere la carburanți le taie din venituri, pentru că cheltuiesc mult mai mult ca să se deplaseze spre serviciu.

De luni, când a fost adoptată o nouă metodologie de formare a prețurilor la carburanți, cel puțin trei companii peco au majorat prețurile la unele produse. Astăzi, la benzinăriile pe care le au în gestiune, prețurile fuseseră date înapoi, fiind ca până la scumpire.

Am reușit să discutăm la acest subiect cu reprezentanta uneia dintre rețelele de benzinării din țară. Potrivit Arianei Dermenji, după introducerea noii metodologii de calcul a prețurilor la combustibil, compania în care activează ar putea să-și sisteze activitatea.

Într-un comunicat de presă, publicat ieri, pe pagina Agenției, se anunța că petroliștii care au operat majorări, în perioada 14-16 iunie, sunt obligați să le anuleze, pentru că sunt ilegale. Revenirea la prețurile inițiale trebuia să fie făcută până aseară, la miezul nopții. În caz contrar, licențele companiilor urmau să fie suspendate.

În ultimele șase luni, în Republica Moldova au avut loc cel puțin 8 valuri de scumpiri ale benzinei și motorinei, ceea ce reprezintă o creștere a prețurilor de aproximativ cu 30 la sută. În context, Parlamentul a decis ca preţurile la carburanţi să fie, din nou, plafonate.caz

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!