Decizia de astăzi, 17 iunie, a Curții de Apel Chișinău, care a obligat Comisia Electorală Centrală să-și revizuiască hotărârea privind numărului de 146 de secții de votare în afara țării, a fost unul dintre subiectele discutate în această seară în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.
Invitatul emisiunii Teodor Cîrnaț, doctorul în drept, a declarat că „hotărârea Curții de Apel este una curajoasă, dar cam tardivă, obiectivă, în favoare cetățeanului. Mă refer la cetățenii de la mii de kilometri vor ave posibilitatea să-și realizeze dreptul suveran”.
Referindu-se la prevederea din Codul electoral în care se arată că secțiile de votare se deschid cu 35 de zile înainte de alegeri, iar până la anticipatele din 11 iulie au rămas 24 de zile, Teodor Cîrnaț a explicat că „există această prevedere ca secțiile de votare atât în Republica Moldova, cât și în străinătate nu mai târziu de 35 de zile. Aceasta se face în condiții ordinare, când nu sunt excepții. Secțiile de votare din Republica Moldova trebuie deschide cu 35 de zile, pentru că aici se lucrează mult. Se verifică listele. În schimb, secțiile de votare din străinătate lucrează o singură zi – în ziua alegerilor”.
Totodată, invitatul emisiunii a menționat că nu este în interesul CEC să atace decizia Curții de Apel de astăzi, 17 iunie.
„Cred că nu vor merge la acest procedeu, dar au tot dreptul. Având argumentele că sunt alegeri parlamentare anticipate și decizia Curții de Apel se poate de modifica anexa, vor adopta o decizie privind schimbarea numărului secțiilor de vot de la 146 la 191”, a adăugat Teodor Cîrnaț în platoul TV8.
Socialistul Adrian Lebedischi a menționat că nu este mirat de hotărârea Curții de Apel: „susținem că trebuie să fie numărul necesar de secții astfel încât cetățenii să poată vota atât pe teritoriul țării, cât și în străinătate”.
Reprezentantul Platformei DA, Vasile Năstase, referindu-se la acest subiect a spus că „noi sperăm că s-a pus în acest caz. În ceea ce privești votul cetățenilor din străinătate, avem Constituția, care garantează dreptul de a vota. De aici trebuie să pornim, nu de la bani, nu de la 35 de zile”.
Precizăm că astăzi, 17 iunie, un complet de judecători de la Curtea de Apel a obligat CEC să-și revizuiască decizia privind numărul secțiilor de vot din străinătate. „Noi urmează să ne întrunim în ședință să elaborăm un plan de acțiuni al CEC-ului în această situație”, a declarat președintele CEC pentru tv8.md, precizând că cel mai probabil instituția va veni vineri cu o reacție, după hotărârea Curții de Apel Chișinău.
Deși Ministerul de Externe a propus să fie deschise 191 de secții de vot pentru diasporă, Comisia Electorală Centrală a adoptat inițial decizia de a deschide în străinătate 139 de secții de votare, însă hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenți electorali și moldovenilor care se află în străinătate. Mai mult, în fața CEC-ului au fost proteste față de această decizie. Ulterior, membrii comisiei s-au întrunit într-o altă ședință, unde au hotărât să mai decidă în șapte secții de votare pentru moldovenii din diasporă, astfel numărul ajunge la 146 de secții.
Conform hotărârii CEC din 8 iunie, numărul secțiilor de votare a fost suplinit pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei unități. Totodată, au adăugate două secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.
Ambele hotărâri ale membrilor CEC au fost atacate la Curtea de Apel Chișinău.
Urmăriți mai jos emisiunea „Politica Nataliei Morari”: