Pandemia, care a început în 2020, a demonstrat că escapadele acasă, în Republica Moldova, sunt uimitoare și te ajută să-și petreci timpul liber destul de distractiv. Și această vara este o ocazie bună de a redescoperi Republica Moldova, care are locații fascinante. Conacul lui Zamfirache Ralii sau complexul istorico-arhitectural Manuc Bey sunt două destinații care pot fi viitate chiar în acest weekend. Nu se află departe de Chișinău și sunt o soluție bună de „a evada” din oraș. 

Prima locație pe care ți-o recomandăm se află la doar 57 de kilometri de Chișinău. Este vorba de Conacul lui Zamfirache Ralii de la Dolna, o fostă reședință boierească de la începutul secolului al XIX-lea, construită de bogatul boier grec Zamfirache Ralli, în satul Dolna. Locația a intrat în istorie pentru faptul că aici și-a petrecut timpul cunoscutul poet rus Alexandr Pușkin, care era prieten cu Ion Ralli, fiul lui Zamfirache.

Conacul Mierii este o o altă locație pe care o puteți vizita. Se află în localitatea Micleușeni, raionul Strășeni, unde familia Ciolacu și-a transformat gospodăria într-un adevărat muzeu al apiculturii. Casa înconjurată de o grădină minunată și numeroși stupi creează atmosfera unui regat al mierii.

Foto: Facebook

Pe lista călătoriilor de acasă, trebuie să includeți și complexul istorico-arhitectural Manuc Bey, care se află la Hîncești și include următoarele edificii: Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Clădirea contesei, Castelul de vânătoare, Turnul de veghe.

Conacul reprezintă doar o mică parte din fosta moșie, având suprafața de circa 10 ha, procurată de controversata personalitate istorică de origine armeană Manuc-Emanuel Mârzaian cu 300 mii de lei de la Ioniță Iamandi în aprilie 1816. Cum noul stăpân al moșiei moare subit în vara lui 1817, la vârsta de numai 48 de ani, cel mai probabil, el nu reușește să construiască niciun edificiu, toate clădirile din perimetrul actual al Complexului (cu excepția Casei Iamandi), fiind ridicate de urmașii săi. Astfel, în afară de Casa Iamandi, până în zilele noastre s-a păstrat clădirea impunătoare a Palatului, construit în perioada anilor 1858-1861, Turnul de Pază, Casa Vechilului și Castelul de Vânătoare.


Cea de-a patra destinație care trebuie vizitată se află în nordul țării. Este vorba de „Suta de Movile”, care este amplasată pe o arie protejată din apropierea Prutului,  între satele Braniște și Avrămeni.  Potrivit informațiilor, în realitate, numărul acestora este mult mai mare, fiecare având înălțimi diferite, 15-30 m. „O sută de movile” face parte din rezervația științifică „Pădurea Domnească“ si din lista zonelor ocrotite.

Foto: moldova.mea

Dacă ai chef de o escapadă mai departe de Chișinău, poți alege grota de la Duruitoarea Veche din raionul Rîșcani. Destinația este cunoscută ca o aşezare străveche din epoca de piatră, care este constituită din trei încăperi cu lungimea totală de 49 de m, lăţimea de 5-9 m și se află deasupra satului Duruitoarea, la o înălțime de 33 de metri.

Foto; NordNews

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!