/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Liceeni de nota 10. Câțiva absolvenți de liceu din țară au fost scutiți de unele probe la bacalaureat după ce au obținut locuri de frunte la olimpiadele internaționale

missing
19 iunie 2021, ora 21:25

 Liceeni de nota 10. Câțiva absolvenți de liceu din țară au fost scutiți de unele probe la bacalaureat după ce au reușit să cucerească locuri de frunte la olimpiadele internaționale. Totuși, din cauza pandemiei, care a pus pe pauză olimpiadele naționale, în acest an sunt mai puțini elevi care au promovat automat bacalaureatul. Mai norocoși au fost absolvenții care au obținut reușite importante la matematică, aceasta fiind singura disciplină la care au participat elevi din Moldova.

Printre ei se regăsesc și doi elevi de la un liceu privat din Durlești care au lut medalii de argint și bronz la olimpiada internațională de matematică. Care este secretul succesului aflați din reportajul ce urmează. Faceți cunoștință. Valentin Suruceanu este absolventul unui liceu privat din Durlești și deja de opt ani este câștigătorul olimpiadelor naționale de matematică.

Băiatul povestește că și-a descoperit pasiunea pentru cifre și ecuații încă din primii ani de școală când a început să rezolve probleme mai complicate. Anul trecut, Valentin a câștigat medalia de bronz la olimpiada internațională de matematică care s-a desfășurat în format online, astfel că tânărul a fost scutit de examenul de bacalauret la această disciplină.

„Noi, matematicienii am fost puțin mai norocoși în sensul în care olimpiada republicană de matematică de anul trecut s-a desfășurat și s-a organizat și proba de selecție pentru olimpiada internațională. Deja după aceasta s-a instituit starea de urgență și alte olimpiade nu s-au putut organiza. Datorită faptului că proba de baraj s-a organit, noi am avut posibilitatea să participam la olimpiada de matematică în toamna anului trecut”.

Astfel, Valentin, alături de alți doi colegi de-ai săi au avut mai mult timp să se pregătească de celelalte probe ale examenelor maturității, dar și să-și dedice timpul pasiunilor lor. Chiar și așa, Valentin ne-a spus că nu a luptat pentru un loc de frunte la olimpiada internațională ca să fie scutit de bac. El a făcut acest lucru din dragostea pentru această disciplină. La fel, tânărul este de părere că lucrurile trebuie făcute din plăcere și nu pentru a obține anumite beneficii.

„Faptul că am fost eliberat de la un examen și mi s-a redus puțin din stresul pentru pregătirea de celelalte examene a fost ca o remunerare plăcută pentru mine. Chiar dacă nu aș fi beneficiat de această remunerare oricum aș fi participat la olimpiada de matematică pentru că asta este o disciplină care îmi place și care mă atrage”.

Împreună cu Valentin, de examenul de bacalaureat la matematică a fost scutit și Mihai Spinei care a obținut nota 10 din oficiu la această disciplină care s-a transformat în timp, din obiect de studiu, în pasiune. Totuși, băiatul nu are timp să se odihnească și se pregătește intensiv de de olimpida internațională la matematică, care se va desfășura în regim online la sfârșitul lunii iulie.

Iar puținele momente de relaxare și le petrece pe terenul de basket, fiind pasionat de acest tip de sport. Și pentru că participarea la olimpiada internațională presupune multă muncă și dăruire, Mihai spune că examenul de bacalaureat ar fi fost pentru el un antrenament pentru olimpiadă.

„Așa cum mă pregătesc să particip și în acest an la olimpiada internațională cred că nivelul de practică ar fi rămas la fel pentru că trebuie să ne pregătim deja cu jumătate de an înainte de participarea la olimpiade. În afară de matematică și informatică, când reușesc mă ocup cu pictura, este o pasiune de-a mea și cu sportul, cu basketul”.

Chiar dacă este o știință exactă, Mihai ne-a spus că și în matematică este nevoie de multă creativitate. Băiatul ne-a spus problemele complicate se rezolvă cu multă ingeniozitate. Majoritatea problemelor de olimpiade mai dificile trebuie să îți vină o idee foarte specifică care nu este atât de evidentă de la început.

Între timp, băieții se gândesc la viitor și sunt preocupați de alegerea universităților în care să își continue studiile. Mihai cochetează cu inteligența artificială și cel mai probabil va pleca peste hotare pentru a-și urma pasiunea – științele exacte. Iar Valentin ne-a spus că și-ar dori să îmbine matematica cu domeniul social, astfel că că cel mai probabil va alege facultatea de econometrie. Până atunci însă, băieții se pregătesc de olimpiadă, iar nouă nu ne rămâne decât să ne mândrim cu astfel de tineri.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram