/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ ANSP: Peste jumătate din fântânile din țară au apă de calitate proastră

missing
20 iunie 2021, ora 21:08

Peste jumătate din fântânile din țară au apă de calitate proastă. Sunt concluziile triste la care au ajuns specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică care au analizat calitatea apei din mai multe raioane ale țării. Cea mai gravă situație este în localitățile din centrul țării. Epidemiologii bat alarma și spun că apeductele ar fi aproape de gunoiși, iar lipsa sistemelor de canalizare ar agrava și mai mult lucrurile. Mai norocoși sunt însă moldovenii de la orașe care consumă apă din râuri care este filtrată.

În satul Lăpușna din raionul Hâncești, cinci din cele șapte probe prelevate din fântâni, de către specialiștii ANSP, nu corespund normelor. Asta înseamnă că aproape toți localnicii beau apă de calitate proastă. De cealaltă parte, oamenii recunosc că apa pe care o consumă nu este tocmai bună de băut. Aceasta nu este limpede și lasă depuneri pe fundul vasului. Astfel, sătenii spun că sunt nevoiți să fiarbă apa înainte de a o folosi.

În satul Bălceana, din același raion, situația e și mai gravă. Potrivit raportului ANSP, toate probele de apă care au fost analizate nu corespund parametrilor microbiologici.

Autoritățile locale recunosc că satul se confruntă cu grave probleme privind aprovizionarea cu apă și spun că încearcă să găsească soluții pentru a îmbunătăți situația.

Probele la apă sunt foarte rele. S-au luat unele măsuri imediate. Cum am aflat că la noi fântânile nu sunt conforme, nu corespund cerințelor sanitare, am făcut un contract cu Centrul de Sănătate Publică, imediat au venit specialiștii în teritoriu. S-au dezinfectat toate fântânile.

Ponderea probelor de apă neconforme de exemplu în orașul Hâncești a constituit 67,3 %, în satul Cărpineni – 30,7%, în satul Lăpușna- 71,4%, în satele Onești, Stolniceni, Rusca, Ciuciuleni a fost 100% deci, practic toate probele de apă prelevate și investigate la parametri microbilogici au fost neconforme.

Responsabilii din cadrul Agenției Naționale de Sănătate Publică susțin că problema calității apei este una comună pentru majoritatea localităților. Cea mai gravă situație se înregistrează în raioanele de centru ale țării, iar de vină ar fi poluarea, lipsa sistemelor de canalizare și gunoiștile neautorizate din apropierea apeductelor. Cinci procente din sursele subeterane, sondele arteziene nu au corespuns după parametri microbilogici în timp ce 55 la sută din fântâni de asemenea, nu au corespuns după acești indicatori. Situația cea mai agravantă se întâlnește în raioanele: Ștefan Vodă, Anenii Noi, UTA Găgăuzia, Hâncești,Căușeni,Glodeni, în care în apele subterane s-au depistat concentrații sporite de flor.

Specialiștii bat alarma și spun că apa de calitate proastă afectează grav sănătatea omului. Aceasta poate cauza disfuncții intestinale, probleme cu sistemul osos în special la copii sau probleme cu dantura. Mai norocoși sunt moldovenii care locuiesc la orașe. Datorită faptului că apa vine din râuri și este purificată, aceasta este de o calitate mai bună. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram