/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Victor Chironda anunță că va contesta autorizația de demolare a Hotelului Național și va sesiza repetat CNA

missing
21 iunie 2021, ora 10:40

Viceprimarul municipiului Chișinău, Victor Chironda anunță că va contesta autorizația de demolare a Hotelului Național. De asemenea, Chironda susține că va depune un demers repetat la Centrul Național Anticorupție, prin care va cere examinarea legalității acțiunilor fubncționarilor Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare.

Potrivit viceprimarului Capitalei, autorizația de demolare a clădirii a fost emisă cu o dată din urmă, mai exact 4 iunie.

„În pofida sesizărilor mele privind încălcările de procedură și depășirea atribuțiilor de serviciu din partea executorilor, constat că Autorizația de desființare a hotelului Național totuși a fost emisă. De parcă nu erau suficiente neconformități în acest proces, funcționarii de la direcția arhitectură eu înregistrat autorizația în baza de date cu o dată din urmă (04 iunie) deși marți, 15 iunie, vicedirectorul direcției mi-a confirmat că dosarul se afla pe masa doamnei Dogotaru”, a scris Victor Chironda pe Facebook.

„Exact așa, cu dată din urmă, a fost întocmit și actul prin care mi s-a constatat lipsa de la serviciu pe 31 mai. Se pare că asta e o practică normală la funcționarii din primărie.

De asemenea, îmi pare rău să constat că primarul Ion Ceban nu a luat nici o măsură pentru suspendarea procesului de autorizare a demolării până la clarificarea situației”, a adăugat Chironda.

 

 

Demolarea hotelului Național, aflat de ani buni în paragină, a devenit mărul discordiei între funcționarii Primăriei Chișinău. După ce arhitecta – șefă a municipiului a permis, prin semnătură, demontarea construcției, viceprimarul Victor Chironda a cerut suspendarea acesteia din funcție și inițierea unei anchete de serviciu, pentru că nu ar fi elaborat documentele de urbanism necesare. Potrivit lui Victor Chironda, în timp ce se afla în concediu, viceprimarul Ilie Ceban a semnat autorizația de demolare a Hotelului Național, lucru pe care el a refuzat anterior să-l facă. Chironda a precizat că este împotriva autorizației de demolare a clădirii, deoarece nu este clar ce urmează să fie construit în locul acesteia. Arhitectul-șef se apără și declară că emiterea autorizațiilor de desființare a unor astfel de obiective nu este un proces la discreția sa și nici a viceprimarului.

Totodată, primarul Capitalei, Ion Ceban l-a acuzat la rândul său pe Victor Chironda că ar fi lipsit nemotivat zile întregi de la lucru și că nu au comunica eficient cu responsabilii direcțiilor din subordine.

Construcția hotelului cu 17 etaje a început în 1974 și a fost finalizată în 1978. Pe atunci, oaspeții capitalei se puteau bucura de ascensoare, frizerie, chioșcuri pentru suvenire, curățătorie chimică, birouri de bilete de avion și pentru călătoriile cu trenul, dar și de un restaurant, unicul din capitală fiind considerat și o carte de vizită a orașului. De-a lungul anilor, însă, mândria Chișinăului – Hotelul Național s-a transformat într-o clădire pustie și a devenit casă pentru oamenii fără adăpost.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram