După aproape un an de la incendiul care a mistuit Filarmonica Națională “Serghei Lunchevici”, lucrările de reconstrucție a edificiului încă n-au început. Conducerea Filarmonicii susține că a făcut tot ce le stă în puteri pentru ca lucrările să înceapă cât mai curând posibil, însă procesul durează, deoarece Ministerului Educației și Culturii, trebuie să anunțe lansarea concursului pentru a selecta cel mai bun proiect de reconstrucție. Chiar și așa, printre ruinele Filarmonicii, acum două zile, a avut loc un concert, difuzat online, cu ocazia închiderii stagiunii jubiliare a Filarmonicii Naționale 2020-2021.

Evenimentul a avut loc, acum două zile, și a fost difuzat online, în timp ce se desfășura pe o scenă improvizată, de pe locul în care cândva se afla sala mare a Filarmonicii Naționale. 

Iar oamenii care treceau prin preajmă ne-au spus că edificiul este valoros pentru întreaga cultură a țării și trebuie să fie reconstruit cât mai curând.

Potrivit directorului Filarmonicii, Svetlana Bivol, de la producerea incendiului și până în prezent, au fost făcute două expertize ample și minuțioase, în care au fost trecute inclusiv recomandări de a păstra pereții laterali ai vechiului edificiu: pe cel din strada Vaarlam și pe cel din strada Eminescu, însă o decizie definitivă în acest sens va fi luată de arhitectul care se va apuca de proiectare.

Totuși, pentru ca lucrările să poată începe, este nevoie de un concurs de proiecte, în urma căruia va fi selectat cel mai bun. Și pentru că Filarmonica Serghei Lunchevici este o instituție subordonată Ministerului Educației și Culturii, anume această instituție trebuie să vină cu un răspuns privind lansarea concursului pentru selectarea proiectului, lucru care nu a fost făcut deocamdată.

Suma cheltuielilor pentru reabilitarea edificiului va fi stabilită abia după realizarea proiectului de reconstrucție a clădirii. Filarmonica a fost distrusă în incendiul de pe 24 septembrie 2020. Au ars şi biblioteca instituţiei, două piane dar şi alte instrumente.

După aproape 10 luni de la incident, Ministerul Educaţiei încă nu a anunțat, când vor începe lucrările de reconstucţie. Sunt deschise mai multe conturi pentru donaţii, iar până acum s-au colectat peste 4 milioane de lei. 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!