Război în Ucraina, ziua 173: Explozii la Zatoka: 3 morți și 2 răniți. Rusia dă acordul ca experții AIEA să meargă la centrala din Zaporojie

politic

CEC anunță ședință cu MAEIE după decizia CSJ privind secțiile de vot în diaspora. Cimil: „Sunt 40 de pagini care trebuie analizate”

22 iunie 2021, ora 21:58
Distribuie:

Mâine, 23 iunie, Comisia Electorală Centrală (CEC) se va întruni într-o nouă ședință de consultare cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) pe subiectul privind numărul secțiilor de vot din afara țării. Despre aceasta a anunțat președintele CEC, Dorin Cimil, într-un comentariu oferit pentru tv8.md.

Ședința va avea loc la ora 11:00, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins astăzi recursul Comisiei Electorale Centrale împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău privind deschiderea a 139 și respectiv 146 de secții de vot în străinătate. Astfel, CEC este obligat să-și revizuiască decizia.

„Numai ce am văzut decizia CSJ. Sunt 40 de pagini pe care trebuie să le citesc, să le analizez și deja, desigur că vor executa hotărârea de judecată. Nu fac nici un comentariu pe motiv că nu am analizat detaliat hotărârea CSJ, aceasta necesită a fi studiată și ulterior de emis o concluzie. Pentru mâine, ora 11:00, avem planificată ședința de consultare cu MAEIE și vom vedea modalitatea de executare a hotărârii”, a declarat Dorin Cimil pentru tv8.md.

Vineri CEC a atacat la CSJ decizia Curții de Apel privind numărul secțiilor de vot din străinătate. Pe 17 iunie, un complet de judecători de la Curtea de Apel a obligat CEC să-și revizuiască decizia privind numărul secțiilor de vot din străinătate, care a decis să organizeze în afara țării deschiderea a 146 de secții de votare.

După hotărârea Curții de Apel Chișinău, pe 18 iunie, reprezentanții Ministerul de Externe și membrii CEC au discutat într-o ședință, însă nu se anunțate nicio decizie. Potrivit informațiilor, MAEIE urma să expedieze CEC-ului o scrisoare în acest sens.

Inițial, deși Ministerul de Externe a propus să fie deschise 191 de secții de vot pentru diasporă, Comisia Electorală Centrală a adoptat decizia de a deschide în străinătate 139 de secții de votare, însă hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenți electorali și moldovenilor care se află în străinătate. Mai mult, în fața CEC-ului au fost proteste față de această decizie. Ulterior, membrii comisiei s-au întrunit într-o altă ședință, unde au hotărât să mai decidă în șapte secții de votare pentru moldovenii din diasporă, astfel numărul ajunge la 146 de secții.

Conform hotărârii CEC din 8 iunie, numărul secțiilor de votare a fost suplinit pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei unități. Totodată, au adăugate două secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.

Ambele hotărâri ale membrilor CEC au fost atacate la Curtea de Apel Chișinău. După mai multe amânări și recuzări, Curtea de Apel a decis să oblige membrii CEC să-și modifice decizia. Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe data de 11 iulie. Pentru scrutinul electoral, CEC a înregistrat 23 de concurenți electorali.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram