/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/DOC/ Salariu de la Parlament, două mașini Bentley și o casă de peste 4 mln. de lei. Averea și datoriile impresionante declarate de Șor, care se vrea din nou deputat

missing
22 iunie 2021, ora 10:21

Declară salarii de la Parlament, Primăria Orhei, trei apartamente, o casă de peste 4 milioane de lei și mai multe automobile, dintre care două mașini Bentley. Este vorba de liderul Partidului Șor, Ilan Șor, care este în fruntea listei electorale a formațiunii. Mai mult, acesta declară și datorii impresionante.  

Ilan Șor declară că în 2019 a ridicat de la Parlament un salariu de peste 65 de mii de lei, iar în 2020 – 3400 de lei. Totodată, în 2019, acesta a primit și o indemnizație de peste 10 mii de lei, iar în 2020 – 1625 de lei. În 2019, a avut și o compensație de la Parlament – peste 7800 de lei. Asta deși Șor a participat doar la ședința de inaugurare a Parlamentului de legislatura a X-a. De la Primăria Orhei, Șor susține că a obținut  un salariu de peste 71 de mii de lei.

La capitolul bunuri imobile, Ilan Șor indică trei apartamente, iar cel mai scump valorează peste 940 de mii de lei. Casă care se regăsește în declarația de avere a lui Șor este de 201 metri pătrați și valorează peste 4 milioane de lei.

În declarația sa de avere se regăsesc patru automobile – un Bentley Continental de 2 576 720 de lei, un Gaz 2410 de 5000 de lei, o Toyota Runner de 400 de lei și un Bentley Mulsane Extend de 25 750 000 de ruble rusești ( aproximativ 6 313 900 de lei).

Candidatul la funcția de deputat declară și un ceas Rolex de 10 mii de euro, menționând că l-a primit cadou. Acesta mai spune că are 21 de conturi bancare deschide în Republica Moldova și Rusia. Astfel, pe conturile lui sunt depozitate sumele: 410 283 de mii de ruble rusești (100 601 de lei), 405 24 de lei și 118,29 de euro.

Acesta indică mai multe datorii. Cea mai recentă a fost contractată în 2019 și este de 30 milioane de lei. În 2019, acesta a contractat o datorie de 20 de milioane de lei.


Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, după ce democrații au pierdut guvernarea și a fost anunțat în căutare internațională. Recent, acesta și-a anunțat intenția de a reveni în țară pentru a participa la alegerile parlamentare și a declarat că este gata să plătească și cele 5,2 miliarde de lei pe care autoritățile pretind că le-ar fi sustras din sistemul bancar. Dar neagă în continuare faptul că a furat bani de la BEM.

Vedeți mai jos declarația integrală depusă la Comisia Electorală Centrală:

Recent, jurnaliștii de la Cutia Neagră au intrat în posesia hotărârii de judecată motivată în dosarul Șor, ținută în mare secret până în prezent. Pe cele 103 pagini ale sentinței motivate este descris tot caruselul tranzacțiilor fictive care au permis furtul de proporții de la BEM. Sunt enumerate probele acumulate de procurori și înregistrate declarațiile martorilor – oameni de încredere ai lui Șor, reprezentanți ai Băncii Naționale și foști angajați ai băncilor devalizate.

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. Mai mulți judecători de la Curtea de Apel Chișinău au invocat anterior diferite motive pentru a se abține de la examinarea dosarului. De atunci au fost amânate zeci de ședință de judecată.

Acesta a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram