Curtea Supremă de Justiție va examina astăzi recursul Comisiei Electorale Centrale, care a atacat decizia Curții de Apel Chișinău din 17 iunie curent. Atunci, CEC a fost obligată să-și revizuiască hotărârea prin care a decis să deschidă doar 146 de secții de votare în străinătate, deși Ministerul de Externe a propus deschiderea a 191. Ședința a început la ora 15:00.
UPDATE 21:08: Magistrații Curții Supreme de Justiției au respins recursul Comisiei Electorale Centrale împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care au fost anulate anexele CEC privind deschiderea a 139 și respectiv 146 de secții de vot în străinătate. Astfel, CEC este obligată să-și revizuiască hotărârile privind numărul secțiilor de vot din afara țării.
Sursa: Facebook/Sergiu LitvinencoUPDATE 15:46. Ședința de la Curtea Supremă de Justiție a început, fiind depusă o cerere de recuzare a judecătoarei Tamara Chișca-Doneva. Cererea a fost depusă de PAS, însă a fost respinsă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac.
Totodată, o cerere de recuzare în acest sens a fost depusă și de reprezentantul Partidului Platforma DA, care la fel a fost respinsă.
Mai mult, a fost respinsă și cererea de recuzare a judecătorilor Victor Burduh și Nina Vascan.
***
Vineri CEC a atacat la CSJ decizia Curții de Apel privind numărul secțiilor de vot din străinătate. Pe 17 iunie, un complet de judecători de la Curtea de Apel a obligat CEC să-și revizuiască decizia privind numărul secțiilor de vot din străinătate, care a decis să organizeze în afara țării deschiderea a 146 de secții de votare.
După hotărârea Curții de Apel Chișinău, pe 18 iunie, reprezentanții Ministerul de Externe și membrii CEC au discutat într-o ședință, însă nu se anunțate nicio decizie. Potrivit informațiilor, MAEIE urma să expedieze CEC-ului o scrisoare în acest sens.
Inițial, deși Ministerul de Externe a propus să fie deschise 191 de secții de vot pentru diasporă, Comisia Electorală Centrală a adoptat decizia de a deschide în străinătate 139 de secții de votare, însă hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenți electorali și moldovenilor care se află în străinătate. Mai mult, în fața CEC-ului au fost proteste față de această decizie. Ulterior, membrii comisiei s-au întrunit într-o altă ședință, unde au hotărât să mai decidă în șapte secții de votare pentru moldovenii din diasporă, astfel numărul ajunge la 146 de secții.
Conform hotărârii CEC din 8 iunie, numărul secțiilor de votare a fost suplinit pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei unități. Totodată, au adăugate două secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.
Ambele hotărâri ale membrilor CEC au fost atacate la Curtea de Apel Chișinău. După mai multe amânări și recuzări, Curtea de Apel a decis să oblige membrii CEC să-și modifice decizia.
Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe data de 11 iulie. Pentru scrutinul electoral, CEC a înregistrat 23 de concurenți electorali.