/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Ion Ceban îi cere viceprimarului Victor Chironda să își dea demisia, or, îl dă el însuși afară. „Regret că l-am invitat în echipă”

missing
22 iunie 2021, ora 11:06

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban îi cere viceprimarului Victor Chironda, responsabil de problemele de arhitectură ale Capitalei, să își dea demisia. În caz contrar, spune edilul, îl va demite el însuși. Solicitarea vine după scandalul din jurul demolării „Hotelului Național” și ancheta de serviciu inițiată pe numele lui Chironda, după ce acesta ar fi lipsit mai multe zile de la serviciu. Deși Chironda se află încă oficial în funcție, Ceban susține că va semna curând o dispoziție privind distribuirea altor persoane a atribuțiilor care îi revin viceprimarului.

Într-o conferință de presă, Ion Ceban l-a acuzat pe Victor Chironda de faptul că nu și-a făcut bine munca și a menționat că majoritatea proiectelor inițiate de acesta au restanțe mari, iar în cazul multora dintre ele, lucrurile s-ar fi mișcat din loc abia după ce s-ar fi implicat personal.

„Singurul lucru pe care mi-l poate reproșa e că l-am pus să muncească, iar rezultatele sunt foarte timide. Dacă se respectă, ar trebui să își dea demisia. Dacă nu o va face, voi iniția eu procedurile care se impun”, a declarat primarul Capitalei.

Primarul a trecut în revistă și o serie de proiecte de care ar fi fost responsabil Victor Chironda, dar care ar fi fost cu greu duse la capăt sau chiar deloc.

„Conceptul cu privire la comerțul stradal: trebuia să vină cu soluții în martie, nu a venit nici în iunie, când am avut acel balamuc cu gheretele. L-a preluat Inga Ionesii și pe acel segment l-a dus la bun sfârșit. Reparația drumurilor: calitatea lucrărilor, implicare zero. L-ați văzut undeva? a fost ilie ceban, care e responsabil de segmentul juridic. Reabilitarea parcurilor și zonelor verzi: sunt multe pe care le-am făcut. implicare zero”, a specificat Ceban.

Ceban a menționat că regretă că l-a invitat pe Chironda în echipă.

„Îi compătimesc pe cei care îl vor vrea pe Chironda în echipă, pentru că nu a făcut nimic, nici în echipă, nici pe cont propriu”, a mai spus Ion Ceban, care l-a mai acuzat pe Victor Chironda de aroganță și de faptul că nu a reușit să colaboreze eficient cu departamentele din subordine.

Potrivit lui Ceban, Chironda ar încerca să se victimizeze.

„Am urmărit o isterie a unui viceprimar care se vrea rămas în funcție. A venit cu mai multe acuzații și lumea azi e un pic nedumerită. S-a creat impresia că doar el lurează, iar restul sunt niște funcționărași care nu au altceva ce face decât să îl supere. El este cel care își persecutează colegii și îi cheamă în instanță, dar sunt atâtea proeicte în oraș de care nu se preocupă”, a menționat primarul Capitalei, Ion Ceban.

Demolarea hotelului Național, aflat de ani buni în paragină, a devenit mărul discordiei între funcționarii Primăriei Chișinău. După ce arhitecta – șefă a municipiului a permis, prin semnătură, demontarea construcției, viceprimarul Victor Chironda a cerut suspendarea acesteia din funcție și inițierea unei anchete de serviciu, pentru că nu ar fi elaborat documentele de urbanism necesare. Potrivit lui Victor Chironda, în timp ce se afla în concediu, viceprimarul Ilie Ceban a semnat autorizația de demolare a Hotelului Național, lucru pe care el a refuzat anterior să-l facă. Chironda a precizat că este împotriva autorizației de demolare a clădirii, deoarece nu este clar ce urmează să fie construit în locul acesteia. Arhitectul-șef se apără și declară că emiterea autorizațiilor de desființare a unor astfel de obiective nu este un proces la discreția sa și nici a viceprimarului.

Totodată, primarul Capitalei, Ion Ceban l-a acuzat la rândul său pe Victor Chironda că ar fi lipsit nemotivat zile întregi de la lucru și că nu au comunica eficient cu responsabilii direcțiilor din subordine. Construcția hotelului cu 17 etaje a început în 1974 și a fost finalizată în 1978. Pe atunci, oaspeții capitalei se puteau bucura de ascensoare, frizerie, chioșcuri pentru suvenire, curățătorie chimică, birouri de bilete de avion și pentru călătoriile cu trenul, dar și de un restaurant, unicul din capitală fiind considerat și o carte de vizită a orașului. De-a lungul anilor, însă, mândria Chișinăului – Hotelul Național s-a transformat într-o clădire pustie și a devenit casă pentru oamenii fără adăpost.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram