Avocatul Poporului salută decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ) prin care a fost menținută hotărârea Curții de Apel Chișinău privind numărul secțiilor de vot deschise în afara țării la alegerile parlamentare anticipate. Comisia Electorală Centrală (CEC) a fost obligată să-și revizuiască hotărârea prin care a decis să deschidă doar 146 de secții de votare în străinătate, deși Ministerul de Externe a propus 191.

Ombudsmanul consideră că prin implementarea deciziei în cauză va fi asigurat dreptul la vot tuturor cetățenilor, în special celor care se află în afara țării și care și-au manifestat voința de a-și exercita acest drept fundamental. Maia Bănărescu speră că CEC va lua cea mai judicioasă decizie care ar permite realizarea dreptului constituțional la vot al cetățenilor moldoveni aflați peste hotare.

Avocatul Poporului și-a expus poziția în problema dată în concluzia sa depusă în cadrul examinării cauze de către Curtea de Apel Chișinău. Ulterior, Maia Bănărescu a depus o notificare la CSJ în care și-a reiterat argumentele expuse la Curtea de Apel Chișinău. Curtea de Apel Chișinău la pronunțarea hotărârii din 17 iunie 2021 a ținut cont inclusiv de concluziile Avocatului Poporului depuse în vederea apărării drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale persoanelor.

Și în notificarea depusă la CSJ, Avocatul Poporului a menționat că rezultatul ultimelor scrutine electorale a demonstrat ineficiența eforturilor statului în asigurarea condițiilor necesare pentru exercitarea dreptului la vot. Cauza principală a încălcărilor admise este lipsa de acces la organele electorale deschise peste hotarele țârii, prin numărul insuficient a secțiilor de votare și a buletinelor de vot.

În raportul anual privind situația respectării drepturilor omului în Republica Moldova în 2020, Ombudsmanul a recomandat mărirea numărului de secții de votare deschise în afara țării și a buletinelor de vot pentru asigurarea dreptului la vot a tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Astăzi, la ora 11:00, CEC s-a întrunit într-o nouă ședință de consultare cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene pe subiectul privind numărul secțiilor de vot din afara țării.

Vineri CEC a atacat la CSJ decizia Curții de Apel privind numărul secțiilor de vot din străinătate. Pe 17 iunie, un complet de judecători de la Curtea de Apel a obligat CEC să-și revizuiască decizia privind numărul secțiilor de vot din străinătate, care a decis să organizeze în afara țării deschiderea a 146 de secții de votare.

După hotărârea Curții de Apel Chișinău, pe 18 iunie, reprezentanții Ministerul de Externe și membrii CEC au discutat într-o ședință, însă nu se anunțate nicio decizie. Potrivit informațiilor, MAEIE urma să expedieze CEC-ului o scrisoare în acest sens.

Inițial, deși Ministerul de Externe a propus să fie deschise 191 de secții de vot pentru diasporă, Comisia Electorală Centrală a adoptat decizia de a deschide în străinătate 139 de secții de votare, însă hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenți electorali și moldovenilor care se află în străinătate. Mai mult, în fața CEC-ului au fost proteste față de această decizie. Ulterior, membrii comisiei s-au întrunit într-o altă ședință, unde au hotărât să mai decidă în șapte secții de votare pentru moldovenii din diasporă, astfel numărul ajunge la 146 de secții.

Conform hotărârii CEC din 8 iunie, numărul secțiilor de votare a fost suplinit pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei unități. Totodată, au adăugate două secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.

Ambele hotărâri ale membrilor CEC au fost atacate la Curtea de Apel Chișinău. După mai multe amânări și recuzări, Curtea de Apel a decis să oblige membrii CEC să-și modifice decizia.

Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe data de 11 iulie. Pentru scrutinul electoral, CEC a înregistrat 23 de concurenți electorali.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!