/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Decizia CEC de a deschide 150 de secții de votare în străinătate, contestată de AUR la Curtea de Apel

missing
24 iunie 2021, ora 18:14

Decizia Comisiei Electorale Centrale privind suplinirea numărului de secții de votare din străinătate cu patru secții, adică să fie deschise 150, a fost contestată la Curtea de Apel de către Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Un anunț în acest sens a fost făcut de către Dorin Chirtoacă, care se regăsește pe lista electorală a formațiunii politice, care participă la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. 

„Am contestat la Curtea de Apel hotărârea ilegală, din 23 iunie, a CEC cu privire la deschiderea a numai 150 secții de votare peste hotare, deși instanțele de judecată au spus deja, că nu pot fi mai puțin de 190 de secții. CEC comite abuz în serviciu, repetat și în formă agravată”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Ieri, 23 iunie, Comisia Electorală Centrală a decis să deschidă în diaspora 150 de secții de votare. CEC a majorat astfel numărul secțiilor cu doar patru. Asta după ce marți, 22 iunie, CSJ a obligat Comisia să își revizuiască deciziile anterioare și să aprobe o hotărâre nouă, iar la stabilirea numărului secțiilor de votare din străinătate să se țină cont de avizul Ministerului de Externe.

Vineri, 18 iunie curent, CEC a atacat la CSJ decizia Curții de Apel privind numărul secțiilor de vot din străinătate. Pe 17 iunie, un complet de judecători de la Curtea de Apel a obligat CEC să-și revizuiască decizia privind numărul secțiilor de vot din străinătate, care a decis să organizeze în afara țării deschiderea a 146 de secții de votare.

Inițial, deși Ministerul de Externe a propus să fie deschise 191 de secții de vot pentru diasporă, Comisia Electorală Centrală a adoptat decizia de a deschide în străinătate 139 de secții de votare, însă hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenți electorali și moldovenilor care se află în străinătate. Mai mult, în fața CEC-ului au fost proteste față de această decizie. Ulterior, membrii comisiei s-au întrunit într-o altă ședință, unde au hotărât să mai decidă în șapte secții de votare pentru moldovenii din diasporă, astfel numărul ajunge la 146 de secții.

Conform hotărârii CEC din 8 iunie, numărul secțiilor de votare a fost suplinit pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei unități. Totodată, au adăugate două secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.

Ambele hotărâri ale membrilor CEC au fost atacate la Curtea de Apel Chișinău. După mai multe amânări și recuzări, Curtea de Apel a decis să oblige membrii CEC să-și modifice decizia.

Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe data de 11 iulie. Pentru scrutinul electoral, CEC a înregistrat 23 de concurenți electorali.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram