/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

Un deputat PAS a sesizat Curtea Constituțională, în legătură cu ancheta inițiată de ANI pe numele lui Manole

missing
25 iunie 2021, ora 09:56

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco a depus o sesizare Înalta Curte în care a rugat magistrații să verifice constituționalitatea unor prevederi din legea cu privire la Curtea Constituțională (CCM).  

Mai exact, alesul poporului s-a referit la articolul 19, ridicarea mandatului, alineatul 1, litera e, care prevede că mandatul judecătorului CCM încetează prin ridicarea imunității judecătorului în caz de… stabilire, prin actul de constatare rămas definitiv, a încheierii directe sau prin intermediul unei persoane terțe a unui act juridic, luării sau participării la luarea unei decizii fără soluționarea conflictului de interese real în conformitate cu prevederile legislației privind reglementarea conflictului de interese.

„Autoritatea Națională de Integritate (ANI) înțelege această prevedere prin faptul că poate analiza/controla un presupus conflict de interese nu doar în cazul adoptării actelor administrative ale Curții, ci și în cazul actelor jurisdicționale hotărâri, decizii, avize. Ceea ce, după mine, reprezintă un atentat la independența CCM și a judecătorilor ei. Or actele jurisdicționale ale Curții potrivit Constituției sunt definitive și nu pot fi atacate. A admite că ANI poate verifica dacă aceste acte jurisdicționale au fost sau nu adoptate cu încălcarea regimului juridic a conflictului de interese înseamnă de facto să-i acorzi ANI dreptul de a pune la îndoială caracterul definitiv și neatacabil a actelor CCM. Fapt care contravine flagrant prevederilor Constituției”, a scris alesul poporului pe rețelele sociale.

Alesul poporului a depus sesizarea după ce a devenit cunoscut că la două săptămâni, după ce ANI a inițiat un control în privința președintei CCM, Domnica Manole, inspectorul de integritate încă nu a finalizat ancheta, aceasta fiind în derulare.

Cu privire la cererea Curții Constituționale care a spus că ANI nu deține competența constituțională și legală de a verifica participarea magistraților constituționali la judecarea cauzelor de pe rolul Curții, Dastic a spus că ANI nu comentează aceste afirmații.

Ancheta în privința judecătoarei Domnica Manole a fost inițiată, după ce deputatul socialist Grigore Novac a sesizat ANI-ul și a spus că Manole, în calitate de judecător și președinte al CCM, a participat și a luat decizie într-un subiect care o viza pe ea personal.

Este vorba despre ședința din 27 aprilie curent, când Curtea a declarat neconstituțională hotărârea Parlamentului, prin care s-a anulat prin retragere decizia din 16 august 2019, în baza căreia Domnica Manole a fost numită judecătoare la CCM.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram