/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace

/VIDEO/ Vor fi sau nu recunoscute certificatele de vaccinare din Republica Moldova în UE? Răspunsul autorităților

missing
25 iunie 2021, ora 14:39

Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 în Republica Moldova vor primi certificate de vaccinare, atât pe suport hârtie cât și în format electronic. Chiar dacă autoritățile au ajustat datele din certificatul de vaccinare conform celor din Uniunea Europeană, la moment acestea nu sunt recunoscute în afara țării, doar cu unele excepții. Potrivit responsabililor de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) în prezent se lucrează la realizarea certificatelor electronice, care în scurt timp vor putea fi descărcate de pe platforma oficială.

Certificatul de vaccinare, care este o dovadă a imunizării împotriva coronavirusului, va putea fi folosit și cu scop de traversare a frontierelor.  Vaccinul anti COVID-19 și certificatul care confirmă administrarea serului sunt gratuite. Specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSA) menționează că dovada vaccinării este eliberată pe suport de hârtie  la moment, dar va putea fi descărcată și în format electronic sub formă de PDF sau va putea fi folosit electronic prin intermediul scanării QR codului.

„Vor fi datele personale ce țin de nume, prenume, vârstă, IDNP, sex, domiciliul persoanei și datele despre vaccinare care conțin numărul de doze, avem doza I și doza II pentru aproape toate tipurile de vaccin, și doar pentru tipul de vaccin Johnson&Johnson este de o singură doză. La compartimentul de doze, este specificat producătorul, adică ce fel de vaccin este administrat, dar și evidența persoanelor și a stocului. Certificatul este eliberat în trei limbi, română, rusă și engleză”, a precizat Alexei Ceban, epidemiolog în cadrul ANSP.

Certificatul național de vaccinare este deja recunoscut în unele state membre ale Uniunii Europene, precum Spania, dar și în Ucraina. Dovada vaccinării din statele membre ale Uniunii Europene sunt conectate la sistemul digital intern, iar certificatul național emis de autoritățile moldovene nu va fi inclus în acest sistem, deoarece țara noastră nu este membră a blocului comunitar. Totuși, autoritățile duc tratative cu reprezentanții UE.

De asemenea, dacă o persoană deține două certificate de vaccinare, unul cu doza făcută în România și al doilea cu a doza făcută în Republica Moldova, nu va putea fi inclusă în sistemul informațional, deoarece este complicat de a valida un certificat de vaccinare căruia nu-i poți verifica veridicitatea

Autoritățile îndeamnă persoanele care intenționează să plece în străinătate să ia legătura cu ambasadele Republicii Moldova în țara de destinație pentru a afla mai multe detalii în acest sens. Precizăm că, campania de vaccinare în țara noastră a început la 2 martie, după ce autoritățile au recepționat o donație de peste 21 de mii de doze de AstraZeneca din partea Guvernului României.

Potrivit datelor MSMPS, până în prezent 667 835 doze de ser au fost administrate. Din acestea, 417 565 au primit prima doză, iar 250 270 au primit rapelul. Mai jos puteți urmări conferința de presă susținută de reprezentanții MSMPS și ANSA.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram