/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Protest la SIS! Zeci de unioniști de la AUR și-au instalat corturi în fața sediului și au înnoptat acolo

30 iunie 2021, ora 10:55

Zeci de membri ai formațiunii politice „Alianța pentru Unirea Românilor” și-au petrecut noaptea trecută sub ușa Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Aceștia și-au instalat corturi în fața sediului SIS în semn de protest după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a cerut SIS să verifice sursele de finanțare ale formațiunii politice, iar Serviciul de Informații și Securitate a informat CEC – ul, printr-o scrisoare oficială, că a constatat o bănuială rezonabilă privind imixtiunea externă cât privește finațarea AUR-ului în campania electorală. Atunci, AUR a acuzat CEC și SIS că încearcă să îi scoată din cursa electorală.

Potrivit AUR, Serviciul de Informații și Securitate i-ar fi filat ilegal membrii.

„Am înnoptat în fața SIS, în semn de protest față de poliția politică reprezentată de SIS, care ne-a filat ilegal și a cerut CEC scoaterea AUR din cursa electorală, pentru că eu și dl Bilețchi am băut ceai la o terasă cu „cetățeni români” care ne-au consultat electoral. Prostii. AUR nu cedează…”, a scris pe pagina sa de Facebook Valeriu Munteanu, candidat electoral pe lista AUR.

„AUR protestează! AUR nu cedează! Nu tolerăm atacurile asupra democrației și libertății, ne batem pentru democrație, drepturi și libertăți. Spunem NU – dictaturii și persecutării securiste!”, a menționat și liderul AUR, Vlad Bilețchi pe pagina sa de Facebook.

Menționăm că deși Comisia Electorală Centrală a precizat într-o scrisoare adresată șefului SIS, Alexandr Esaulenco, că nu a identificat mijloace externe de finanțare a formațiunii, a specificat totuși că va examina suplimentar corectitudinea și modul de reflectare a cheltuielilor concurentului electoral AUR.

AUR a calificat acțiunea CEC drept „un abuz” care are scopul de a „scoate formațiunea politică din cursa electorală”.

„SIS-ul este folosit politic pentru a scoate AUR din campania electorală. Condamnăm aceste tentative grave de a utiliza resursele statului în scopul de a intimida un partid politic înscris în cursa electorală…”, au precizat cei de la AUR într-un comunicat de presă.

A urmat răspunsul oficial al SIS pentru CEC, în privința AUR.

„Se constată o bănuială rezonabilă a imixtiunii factorului extern întreburile interne ale statului, prin prisma susținerii materiale camuflate sub orice formă a campaniei electorale a concurentului AUR, precum și implicarea sub orice formă a persoanelor care nu sunt cetățeni ai Republica Moldova în acțiuni de pregătire a informațiilor ce conțin agitație electorală, se arată în scrisoarea SIS adresată CEC.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, liderul AUR, VLad Bilețchi a declarat că scrisoarea SIS adresată CEC este un fals și o minciună și că se urmărește excluderea formațiunii unioniste din cursa pentru parlamentarele anticipate din 11 iulie.

Reprezentanții formațiunii susțin că au sesizat instituțiile internaționale și misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova cu privire la acest caz.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram