Renato Usatîi, liderul Blocului electoral care-i poartă numele, a acuzat doi concurenți electorali că beneficiază ilegal de consultarea unor polit-tehnologi străini. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BECS). Solicitați pentru reacții, reprezentanții PAS au respins acuzațiile, catalogându-le drept minciuni. Deputatul PSRM Nichita Țurcan a spus să apelăm la serviciul de presă, care deocamdată nu ne-a răspuns. 

Marți, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, Renato Usatîi a dat numele a patru consilieri din Federația Rusă, care potrivit lui se află la Chișinău și oferă servicii pentru BECS. „Ei consiliază atât candidați de stânga cât și de dreapta… BECS nu are niciun contract semnat cu acești consilieri”, a spus Renato Usatîi.

Am apelat la serviciul de presă al PSRM și la anticamera Partidului Comuniștilor, însă nimeni nu ne-a răspuns la telefon. Solicitat pentru o reacție, deputatul socialist Nichita Țurcan ne-a spus de asemenea să apelăm la serviciul de presă.

Mai mult, Renato Usatîi a acuzat și PAS că beneficiază ilegal de serviciile unui consilier român. „Este vorba despre cetățeanul român Lucian Despoiu, din compania „Majoritas”, care se află în R. Moldova și cu care PAS nu are niciun contract semnat”, a declarat politicianul.

Reprezentanții PAS au respins acuzațiile și au spus că toate serviciile primite de PAS au la bază contracte și toate cheltuielile sunt raportate la Comisia Electorală Centrală (CEC).

„Regretăm șirul de minciuni referitor la cheltuielile PAS în campanie. În ultimele săptămâni vor mai fi minciuni despre PAS în intenția de a ne denigra… Am pornit o campanie curată și corectă și astfel vom proceda și mai departe”, a comunicat serviciul de presă al PAS.

În toamna 2020, RISE Moldova a scris că în pragul campaniei pentru prezidențiale, mai mulți consultanți politici din Federația Rusă au aterizat în Republica Moldova. Așa-numiții polit-tehnologi au debarcat la Chișinău cel mai probabil cu acordul Kremlinului, după cum sugerează un expert rus, într-o discuție cu un reporter RISE incognito.

RISE Moldova a reușit să identifice opt dintre ei, surprinzându-i în compania mai multor deputați socialiști, dar și a purtătoarei de cuvânt a candidatului Igor Dodon. Mai mult, unii dintre ei au vizitat frecvent sediul central al PSRM și chiar au intrat ziua în amiaza mare la Președinție.

Staff-ul lui Igor Dodon a negat contactele cu consultanții ruși pe tot parcursul primului tur al scrutinului prezidențial. Asta, deși însuși Igor Dodon a „deconspirat” trei polit-tehnologi, după ce i-a filmat în noiembrie 2019, când socialistul Ion Ceban a câștigat Primăria capitalei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!