/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/DOC/ Secțiile de votare pentru diasporă: CSJ a declarat inadmisibil recursul AUR în acest caz

01 iulie 2021, ora 21:18

Recursurile depuse de Partidul Politic „Alianța pentru Unirea Românilor”, reprezentat de Chirtoacă Dorin și Partidul Politic „Noua Opțiune Istorică”, reprezentat de președintele Chesari Ludmila, au fost declarate inadmisibile de CSJ. Încheierea judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție este irevocabilă. AUR s-a adresat la CSJ după ce Curtea de Apel Chișinău a respins contestația împotriva Comisiei Electorale Centrale de a decide 150 de secții de votare în străinătate. Un recurs în acest caz a fost depus și de reprezentanții Partidului NOI. 

În hotărârea publicată pe pagina oficială a instanței se menționează că: „Recursul declarat de Chirtoacă Dorin în interesele Partidului Politic „Alianța pentru Unirea Românilor”, este depus de către o persoană care nu este în drept să-l declare și urmează a fi declarat inadmisibil. Or, după cum s-a menționat supra, conform art. 246 alin. (2) lit. c) din Codul administrativ, recursul se declară inadmisibil în special când recursul este depus de o persoană neîmputernicită”.

Amintim că pe 27 iunie, magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au respins contestația Partidului Alianța pentru Unirea Românilor, care au cerut modificarea deciziei Comisiei Electorale Centrale din 23 iunie curent, care au hotărât să mai deschidă patru secții de votare în străinătate. Astfel, conform ultimei hotărâri a CEC, pentru moldovenii din diasporă, în total, vor fi deschise 150 de secții de votare.

Pe 23 iunie curent, Comisia Electorală Centrală a decis să deschidă în diaspora 150 de secții de votare. CEC a majorat astfel numărul secțiilor cu doar patru. Asta după ce marți, 22 iunie, CSJ a obligat Comisia să își revizuiască deciziile anterioare și să aprobe o hotărâre nouă, iar la stabilirea numărului secțiilor de votare din străinătate să se țină cont de avizul Ministerului de Externe.

Anterior, vineri, 18 iunie curent, CEC a atacat la CSJ decizia Curții de Apel privind numărul secțiilor de vot din străinătate. Pe 17 iunie, un complet de judecători de la Curtea de Apel a obligat CEC să-și revizuiască decizia privind numărul secțiilor de vot din străinătate, care a decis să organizeze în afara țării deschiderea a 146 de secții de votare.

Inițial, deși Ministerul de Externe a propus să fie deschise 191 de secții de vot pentru diasporă, Comisia Electorală Centrală a adoptat decizia de a deschide în străinătate 139 de secții de votare, însă hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenți electorali și moldovenilor care se află în străinătate. Mai mult, în fața CEC-ului au fost proteste față de această decizie. Ulterior, membrii comisiei s-au întrunit într-o altă ședință, unde au hotărât să mai decidă în șapte secții de votare pentru moldovenii din diasporă, astfel numărul ajunge la 146 de secții.

Conform hotărârii CEC din 8 iunie, numărul secțiilor de votare a fost suplinit pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei unități. Totodată, au adăugate două secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram