/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/DOC/ Averile de milioane ale candidaților blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Lebedinschi indică venituri de aproape 10 mln 

missing
02 iulie 2021, ora 14:55

Și unii candidați ai blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor declară averi „grase”, iar printre ei se regăsesc și mai mulți milionari în lei. PSRM și PCRM au decis să meargă împreună la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, deși anterior liderii celor două partide și-au adus acuzații reciproce. Pe lista blocului electoral se regăsesc 102 candidați la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Primul pe listă este liderul PCRM, Vladimir Voronin, care este urmat de președintele PSRM, Igor Dodon.

Vladimir Voronin declară mai multe venituri, printre care salariul din 2019 de la Parlament, adică peste 78 de mii de lei, de unde a primit și un premiu anul de 1163 de lei. Liderul PCRM indică pensia din 2019, care este de 178 de mii de lei, și cea din 2020 – 175 500 lei. În declarația de avere se regăsesc șapte terenuri, un apartament de peste 230 de metri pătrați, valoarea căruia ajunge la 1 884 120 de lei, două case de locuit. Voronin mai declară și un automobil de 10 mii de euro. Mai mult familia liderului PCRM declară obligațiuni de la FinComBank din 2019 și 2020, care depășesc suma de 1 300 000 de lei. Voronin indică că are deschise 15 conturi bancare, dintre câteva depozite bancare.

În declarația liderului PSRM, Igor Dodon, care este numărul doi pe lista blocului electoral, sunt indicate venituri de 1 321 503 lei. Acesta declară salariile din 2019 și 2020 de la Președinție. Potrivit documentului, acesta a ridicat în 2019 un salariu de peste 226 de mii de lei, iar în 2020 – peste 321 de mii de lei. Mai mult, Dodon indică că deține un teren în valoare de peste 451 de mii de lei, care a fost dobândit în 2013. Familia liderului socialiștilor are în proprietate o casă cu o suprafață de peste 422 metri pătrați, care costă peste două milioane de lei. Igor Dodon indică în declarația sa de avere și o datorie de 1 477 000 lei.

Conform portalului alegeri.md, care a analizat declarațiile de avere a candidaților blocului Comuniștilor și Socialiștilor, cel mai mare venit este declarat de deputatul socialist Adrian Lebedinschi. În declarația de la CEC, acesta indică venituri de peste 9 milioane de lei. Lebedinschi precizează că a obținut peste 400 de mii de lei din salariile de la Parlament și indemnizații. Socialistul susține că a primit 1 400 000 de lei drept moștenire. Alți 86 de mii de euro au fost obținuți din vânzare unui apartament și unei mașini, se arată în document. Acesta mai indică că soția lui a vândut alte două apartamente, pentru care a obținut 49 de mii de euro.

La alte venituri, Lebedinschi indică că a obținut din pensii, indemnizații, despăgubiri, penalități și alte plăți următoarele sume – peste 544 de mii de lei și peste 116 mii de euro. Familia socialistului mai deține și trei terenuri agricole, dar și un apartament de 221,6 metri pătrați, care valorează 57 500 de euro, și două mașini, dintre care un Lexus cumpărat anul trecut.

Adrian Albu, care în prezent este secretar general al Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova, se regăsește printre candidații milionari ai blocului electoral. Acesta se regăsește pe poziția 35 de pe lista blocului electoral și declară un venit de 2 572 587 lei. Adrian Albu indică că a obținut 400 de mii de lei din vânzarea unui automobil, iar peste 874 de mii de lei ar fi obținut din vânzarea unui apartament. Familia acestuia are în proprietate două apartament de 951 773 lei și, respectiv, 120 de mii de lei.

Ivanna Koksal, care se regăsește pe lista electorală din partea PSRM, declară venituri de peste două milioane de lei. Acesta indică că anul trecut a obținut peste 210 mii de lei din salariul de la Legislativ, iar soțul său 48 de mii de dolari. Totodată, aceasta a primit compensații și indemnizații de la Parlament în valoare de peste 242 de mii de lei. Familia deputatei deține un teren agricol de peste 122 de mii de lei. Candidata de pe lista blocului electoral deține și două apartamente. În declarație se precizează că are în proprietate și o altă avere imobilă cu o suprafață de 248 de metri pătrați.

Venituri de milioane indică și socialistul Corneliu Furculiță, care se regăsește pe poziția 13 în lista electorală. În declarația de avere depusă la CEC sunt indicate venituri de 2 208 388 lei. Socialistul declară că în 2020 a primit un salariu de la Parlament de peste 208 mii lei, iar în 2019 a ridicat o leafă de peste 178 de mii de lei. Conform documentului, în 2020, Furculiță a vândut un apartament, obținând astfel 35 700 de euro. Șapte mii de euro au fost obținuți din vânzarea unei mașini, indică candidatul blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

Familia lui Furculiță mai deține și un teren la Durlești, care are o valoare de 165 671 lei. Socialistul mai indică în declarația de avere o casă de peste 230 de metri pătrați care se află la Durlești. Potrivit documentului depus la CEC, casa a fost dobândită anul trecut și valorează 976 291 lei. Acesta mai indică și două mașini.

Conform averii.md, candidatul sub numărul 82 din partea blocului electoral, Iurie Prisacari, indică venituri de aproape 2 milioane de lei. Membrul PSRM mai deține trei automobile. Acesta susține că cele mai multe  venituri le-a obținut din dividente de la compania la care activează în calitate de director, adică aproape un milion de lei.

Printre milionarii blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor este și socialistul Vasile Bolea, care are un venit de peste un milion de lei, potrivit declarației de avere. Bolea indică un salariu de la Parlament de peste 381 de mii de lei. Acesta a primit și indemnizații și compensații de la Parlament, care au depășit suma de 354 de mii de lei.

Totodată, venituri de milioane indică și candidații:  Gheorghii Para, Vlad Batrîncea, Bogdan Țîrdea, Alla Pilipețcaia, Alexandru Suhodolski, Tatiana Cunețchi, Petru Burduja și Grigore Novac.

În lista finală a blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care se află pe poziția șase în buletinul de vot, se regăsesc 102 candidați, dintre care 70 dețin calitatea de membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și 32 – al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM).

Alegerile parlamentare anticipate se vor desfășura pe data de 11 iulie curent.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram