/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Dosarul „frauda bancară”: Două persoane bănuite că ar fi spălat peste 13 miliarde de lei, trimise în judecată

missing
02 iulie 2021, ora 10:32

Urmărirea penală în dosarul „frauda bancară” este încheiată, iar dosarul este trimis în judecată. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), două persoane sunt învinuite de spălarea a peste 13 miliarde de lei.

Potrivit procurorilor, cele două persoane învinuite, în perioada anilor 2011-2014, activând în calitate de contabili, au participat la atribuirea aspectului legal al tranzacțiilor de sustragere a mijloacelor bănești, care au avut la bază obținerea a peste 40 de credite bancare neperformante.

Creditele au fost contractate pentru șapte companii, de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Acestea au fost acordate prin ignorarea criteriilor stabilite și prin derogarea totală de la procedurile și politicile băncilor comerciale și ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM), inclusiv prin influențarea de către conducătorii grupului criminal a factorilor de decizie din băncile menționate.

„Potrivit materialelor dosarului, banii au fost însușiți de membrii grupului criminal condus de Ilan Șor, ca parte a organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc. Mijloacele bănești obținute erau transferate către companii nerezidente, cu destinația: plăți pentru materiale de construcție, echipamente digitale, vestimentație de brand sau mobilier. Scopul urmărit era camuflarea tranzacțiilor financiare”, precizează Procuratura Generală printr-un comunicat.

Inculpații sunt un bărbat și o femeie, cu vârste cuprinse între 35-45 ani, originari din Chișinău și au studii financiar-bancare. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 5 la 10 ani. Urmărirea penală, întru stabilirea tuturor persoanelor implicate și individualizarea acțiunilor fiecăruia, este în desfășurare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram