/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

PAS îl acuză pe Dodon că vrea să cumpere 70 de mii de voturi: „Va plăti câte 25 de dolari. Se fac pregătirile”

missing
06 iulie 2021, ora 16:50

Partidul Acțiune și Solidaritate îl acuză pe liderul PSRM, Igor Dodon, care este numărul doi pe lista blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, că vrea să cumpere 70 de mii de voturi. Sergiu Litvinenco, candidat la funcția de deputat din partea PAS, a declarat că „informațiile pe care le deține sunt certe”, iar acum se fac pregătirile necesare pentru această „fraudă”. 

„Avem informația certă potrivit căreia Dodon vrea să cumpere 70 de mii de voturi. Cu bani, cu câte 25 de dolari. Acum se fac toate pregătirile în acest sens. Fiți atenți la cifră – 70 de mii de voturi cumpărate. Este cea mai mare fraudă care a existat în Republica Moldova. Sunt practic 5 la sută din voturile alegătorilor, care pot însemna vreo șapte mandate suplimentare pentru Dodon. Mandate cumpărate. Nu este vorba de oameni din regiunea transnistreană care merg să voteze liber și conștient. Este vorba de o corupere masivă a alegătorilor. Nu poate fi tolerat”, a menționat Litvinenco într-o conferință de presă.

„Informațiile sunt certe. Acum se fac pregătirile necesare. Informațiile sunt de la persoane care locuiesc în zonă, care au tangență cu persoane din regiunea transnistreană, cu care Dodon pune la cale această fraudă masivă”, a adăugat Litvinenco.

În context, Olesea Stamate a făcut un apel către membrii CEC, îndemnându-i să aprobe proiectul de hotărâre înaintat de PAS care ar reglementa transportarea alegătorilor din regiunea transnistreană în ziua de 11 iulie. „Deja de două ori s-a încercat introducerea pe ordinea de zi, dar de fiecare dată nu s-a ajuns un vot. Arhitectorul acestei blocări este Maxim Lebedinschi. Și de această dată se încearcă o șmecherie. Pentru introducerea pe ordinea de zi sunt necesare cinci voturi. Când unul dintre membrii CEC nu vine, când altul. Alții se contează când proiectul a fost blocat. Se văd de la o poștă acțiunile concertate ale celor pe care îi controlează Lebedinschi. Nu ascultați de Lebedinschi. Propunerile lui sunt dictate de Dodon. Faceți ce trebuie să faceți”, a mai spus Stamate.

„Mă adresez și eu membrilor CEC, decât cei ai lui Dodon, nu îndeplinești ceea ce spune Dodon prin Lebedinschi. Faceți ceea ce trebuie, faceți ceea ce prevede legea. Adoptați această hotărâre. Mă adresez instituțiilor de forță – aplicați legea în ziua de 11 iulie. Nu ascultați de ordinile celor mai mari din poliție. Nu vă cerem decât să aplicați legea”, a adăugat Litvinenco.

Pentru o reacție în acest sens, am contactat-o pe purtătoarea de cuvânt a PSRM, Carmena Sterpu, dar nu ne-a răspuns. Totodată, am transmis un mesaj în legătură cu declarațiile deputatului Sergiu Litvinenco, însă la publicarea știrii nu am primit un răspuns.

Contactat pentru un comentariu, membrul Comisiei Electorale Centrale Maxim Lebedinschi a declarat pentru tv8.md că nu comentează declarațiile concurenților electorali.

Amintim că astăzi, 6 iulie, Comisia Electorală Centrală nu a introdus pe agenda de lucru a ședinței un proiect de hotărâre al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care ar reglementa transportarea alegătorilor din regiunea transnistreană în ziua alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Documentul nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi inclus pe ordinea de zi și ulterior votat de către CEC.

Tot astăzi, 6 iulie, Coaliția civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) face un apel repetat către Comisia Electorală Centrală să adopte în regim prioritar o decizie care să prevină transportare organizată a alegătorilor la scrutinul din 11 iulie. Astfel, reprezentanții CALC spun că transportarea organizată a alegătorilor poate fi o sursă de corupere și, în aceste condiții, trebuie adoptată o decizie în acest sens.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram