/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/DOC/ Un judecător de la CSJ consideră greșită decizia ce vizează Hotelul Național și optează pentru întoarcerea clădirii în proprietatea statului

07 iulie 2021, ora 17:11

Unul dintre cei cinci magistrați ai Curții Supreme de Justiție care au examinat recursul Agenției Proprietății Publice (APP) privind rezlierea contractului de privatizare a Hotelului Național a avut opinie separată, considerând că imobilul trebuie întors în proprietatea statului. Judecătorul Dumitru Mardari este de părere că agentul economic nu și-a onorat obligațiile investiționale și astfel APP are tot dreptul să rezilieze contractul cu SRL „Alfa-Ingineering”.

Opinia magistratului Dumitru Mardari este total diferită de decizia completului de judecată din care a făcut parte și care a respins, pe 2 iunie curent, recursul APP și astfel Hotelul Național a rămas în proprietatea „Alfa-Ingineering”. Compania intenționează să demoleze hotelul și să construiască în loc un complex grandios cu locuințe, oficii și un centru comercial.

Opinia separată a judecătorului nu a fost publicată pe site-ul Curții Supreme de Justiție, dar TV8 a intrat în posesia documentului.

„Consider acțiunea înaintată de Agenția Proprietății Publice împotriva ÎCS „Alfa-Engineering” SRL cu privire la rezoluțiunea contractului de vânzare-cumpărare nr. 6 din 21 noiembrie 2006, cu modificările operate prin Acordul Adițional nr. 1 din 28 iulie 2008 și obligarea de a restitui în proprietatea statului a obiectului contractului de vânzare-cumpărare, drept una întemeiată. În opinia mea, Agenția Proprietății Publice deține dreptul de desființare retroactivă a Contractului nr. 6 … și de a pretinde restituirea obiectului contractului de vânzare-cumpărare, din motivul neexecutării de către ÎCS „Alfa-Engineering” SRL a obligațiilor contractuale”, a scris judecătorul CSJ Dumitru Mardari.

Magistratul consideră că este greșită opinia majoritară a Colegiului CSJ care a ajuns la concluzia că „Alfa-Ingineering” a întreprins toate măsurile pentru realizarea proiectului investițional, dar nu l-a inițiat din cauza reținerii eliberării autorizaților din partea administrației publice locale. Completul de judecată a acceptat ca probă decizia Consiliului Municipal Chișinău din 2019 prin care „Alfa-Ingineering” a primit dreptul de arendă asupra a 1,2 ha de teren adiacent Hotelului Național pentru realizarea proiectului investițional, în condițiile în care APP a cerut rezilierea contractului de privatizare mai devreme, încă în decembrie 2017, iar în ianuarie 2018 s-a adresat în judecată.

Judecătorul Dumitru Mardari a pus la baza deciziei sale o scrisoare trimisă de Primăria Chișinău, pe 30 noiembrie 2017, prin care autoritatea locală informa Agenţia Proprietăţii Publice că, în perioada anilor 2008 – 2017, din partea „Alfa-Engineering” nu a parvenit nicio cerere privind obținerea autorizațiilor necesare reconstrucției Hotelului Național. Această scrisoare este o probă concludentă că agentul economic nu a încercat până în 2017  să  facă investiții în Hotelul Național, așa cum obliga contractul de privatizare.

În contextul în care „Alfa-Engineering” SRL a procurat 83,248% din numărul total al acţiunilor statului în SA „Moldova-Tur” în rezultatul concursului investițional, în procesul privatizării proprietății publice și o condiție imperativă determinată prin lege este asumarea de către cumpărător a investițiilor stabilite în contractul de vânzare-cumpărare, contrar opiniei majoritare, apreciez că obligația de efectuare a investițiilor în societatea emitentă a valorilor mobiliare, ține de esența raportului juridic de vânzare-cumpărare şi a condițiilor obligatorii de privatizare a bunurilor proprietate publică… Apreciez că decizia în prezenta cauză este greșită, în realitate soluția impunându-se a fi pronunțată în favoarea Agenția Proprietății Publice”, a scris magistratul Dumitru Mardari.

O invetigație realizată de „CUTIA NEAGRĂ PLUS” a arătat cum s-a plimbat Hotelul Național prin offshor-uri, ajungând pe rând în proprietatea lui Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Ilan Șor și cine este actualul beneficiar al hotelului, care vrea să construiască un complex grandios pe teren municipal, fără a plăti zeci de milioane de lei pentru un hectar de pământ în inima capitalei.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram