Război în Ucraina, ziua 168: Ucraina își propune să recucerească Herson până la sfârșitul anului

timp liber

/VIDEO/ A decorat un pian pentru Lady Gaga. Dumitru Țurcan, florist moldovean recunoscut la nivel internațional

08 iulie 2021, ora 07:30
Distribuie:

O lume întreagă îl știe ca pe unul dintre cei mai buni florari de pe glob, însă foarte puțini cunosc că este originar din Moldova. Astăzi vorbim despre Dumitru Țurcan, cel care a fost responsabil de decorul unor evenimente de importanță europeană. Tot el a ornamentat un pian special pentru Lady Gaga și a colaborat cu alte zeci de celebrități, cărora le-a ornamentat sărbătorile. Și-a început cariera, lucrând la piața de flori de pe strada Bănulescu Bodoni din Capitală. Mia apoi, în căutarea unei vieți mai bune, ca mulți alți tineri de la noi, a apucat calea străinătății. Chiar și așa, ori de câte ori îi reușește, revine acasă, în satul natal, despre care spune cu mândrie că nu se compara cu niciun alt loc din toată lumea.

Pasiunea pentru flori Dumitru a moștenit-o de la părinții săi, despre care spune că și-au dedicat viața frumosului. Aceștia aduceau flori din Olanda, pe timpurile când orhideele sau eustomele erau considerate încă soiuri exotice în Moldova.

Bărbatul glumește că s-a născut în flori. Așa că, fiind adolescent, a mers să lucreze la un florar, la piața de pe strada Bănulescu Bodoni din Chișinău. Și acum ține minte primul buchet pe care l-a vândut. De fapt, deja atunci, cu 20 de ani în urmă, el avea o intuiție apart ce ține de combinațiile de culori, arome și forme de petale. 

A învățat rapid și, ca mulți alți tineri de la noi, a decis să-și construiască o viață mai bună pe tărâmuri străine. A lucrat, timp de opt ani, într-un chioșc din Milano, care și astăzi este considerat unul dintre cele mai bune din orașul italian. Mai apoi, a primit o ofertă în Azerbaidjan, așa că alți șase ani i-a petrecut la Baku. Acolo, a participat la decorarea evenimentelor de rang internațional, precum ar fi deschiderea jocurilor europene din Baku în 2015. Atunci, personal Dumitru Țurcan a fost responsabil de ornamentarea unui pian cu sute de flori, la care a cântat renumita cântăreață Lady Gaga. 

 Acum trei ani s-a stabilit în St. Petersburg, acolo unde și-a deschis un studiou floral și o școală de florărie. Are deja mii de absolvenți din toată lumea, care se înscriu anume la cursurile lui din dorința de a învăța și ei cum să creeze buchete vaporoase, ușoare și irepetabile. L-am rugat și noi să facă un astfel de buchet, așa că Dumitru a ales să lucreze doar cu flori ce cresc în Moldova. 

Ne-a spus că se mai află încă sub impresia vizitei în satul său natal – Rașcov, din raionul Camenca. Din cauza pandemiei, de doi ani nu a mai trecut pe acolo, așa că a fost profund marcat de starea în care a ajuns casa în care cândva au trăit bunicii săi. 

A decis să facă ceea ce știe mai bine și a decorat toată casa cu flori, ascunzând imperfecțiunile, care i-au amintit de trecerea nemilostivă a timpului. 

Iar rădăcinile sale l-au inspirat să revină acasă pentru a dezvolta localitatea de baștină. 

Deoarece crede că poate vorbi în limbajul florilor și poate transmite orice mesaj cu ajutorul lor, Dumitru spune că buchetul pe care l-a creat la rugămintea noastră reprezintă copilăria pe care a petrecut-o acasă, în Moldova.

Dumitru Țurcan are o experiență de peste 25 de ani în domeniu. În acest timp, a reușit să instruiască peste 5000 de floriști, care acum activează în 35 de țări ale lumii. La nivel mondial, acesta este recunoscut pentru simplitatea compozițiilor sale, dar în același timp, pentru combinațiile neordinare dintre flori și alte materiale.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram