/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/DOC/ Înalta Curte s-a expus! Controlul inițiat de ANI în privința Domnicăi Manole este neconstituțional

missing
09 iulie 2021, ora 13:54

Controlul inițiat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) în privința președintei Înaltei Curți, Domnica Manole, este neconstituțional. O hotărâre în acest sens a fost emisă de către magistrații Curții Constituționale (CCM), după sesizarea depusă de către deputatul Sergiu Litvinenco, tot el candidat la anticipate din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Astfel, magistrații au declarat neconstituțional prevederea din legea cu privire la CCM potrivit căreia, mandatul judecătorului CCM încetează prin ridicarea imunității judecătorului în caz de stabilire, prin actul de constatare rămas definitiv, a încheierii directe sau prin intermediul unei persoane terțe a unui act juridic, luării sau participării la luarea unei decizii fără soluționarea conflictului de interese real, în conformitate cu prevederile legislației, privind reglementarea conflictului de interese.

Mai exact, a fost declarat neconstituțional textul articolului 19 din Legea cu privire la CCM, care ar autoriza ANI să constate faptul că un judecător constituțional a participat la examinarea unei cauze și la luarea unei decizii în situația în care trebuia să se abțină din motivul existenței unui conflict de interese. Sergiu Litvinenco spune că legea nu face distincție între deciziile cu caracter jurisdicțional și cele administrative, la adoptarea cărora poate participa un judecător constituțional.

După ce Curtea s-a expus, candidatul PAS a venit cu un comentariu pe rețelele sociale. „Asta înseamnă că încercările vădit abuzive ale ANI de a verifica modul de adoptare a actelor cu caracter jurisdicțional ale CCM încetează de drept. Chiar dacă lucrul acesta era clar din start – am impresia că doar ANI nu a citit Constituția și jurisprudența CCM –, mă bucur că a fost punctul final. Sugerez ANI – deja nu mai știu a câta oară – să se apuce de realizat ceea ce au de făcut potrivit legii”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram