/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Ultimul tun! Cum au scurs Plahotniuc și Șor sute de milioane de lei din companiile de asigurări

missing
07 septembrie 2021, ora 17:32

Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor au știut de mai bine de un an înainte că vor pierde puterea și vor fi nevoiți să fugă din Moldova. Înainte de a ceda conducerea statului și a fugi din Republica Moldova, Plahotniuc și Șor au dat o ultimă lovitură, de peste jumătate de miliard de lei. Banii au fost sustrași după același scenariu ca și în cazul „furtului miliardului”. Ținta principală – marile companii de asigurări, pe care le-au pus pe burtă după ce au scurs din ele aproape 300 de milioane de lei prin împrumuturi neperformante. Banii au fost transferați de pe un cont pe altul până s-au pierdut în jurisdicții off-shore. După ce a analizat zeci de tranzacții și documente, Cutia Neagră PLUS vă prezintă o investigație amplă despre „ULTIMUL TUN” tras de Plahotniuc și Sor în sistemul financiar din R. Moldova.

La fel ca și în cazul furtului miliardului din sistemul bancar, devalizarea sistemului de asigurări a fost pregătit mai întâi prin modificări de lege care au deschis portițele. Acestea au fost operate încă din vara anului 2018, prin intermediul deputatului democrat Corneliu Dudnic, cunoscut opiniei publice prin mai multe declarații și ieșiri scandaloase. La 10 iulie 2018, în contextul adoptării mai multor modificări la Legea cu privire la asigurări, Corneliu Dudnic a venit cu un amendament care a permis, în premieră, companiilor de asigurări să ofere împrumuturi.

Amendamentul lui Dudnic stabilește că dreptul de acordare a împrumuturilor vor avea doar companiile de asigurări a căror rată a solvabilității înregistrează mărimi duble peste limita stabilită de autoritățile de supraveghere, adică peste 400 de milioane de lei. Deputatul democrat își argumenta propunerea printr-un scop nobil – noi oportunități pentru companiile de asigurări care întrunesc condițiile de a câștiga, și mai mulți bani. Astăzi, fostul deputat susține că nu-și amintește despre acel amendament.

CORNELIU DUDNIC, ex-deputat PDM:

– Am avut mai multe inițiative și nu mai țin minte despre ce este vorba.

-Dvs ați propus un amendament prin care companiile de asigurri au primit în premieră dreptul de a oferi împrumuturi.

– Vă repet încă o dată că nu țin minte despre ce este vorba.

– După acele modificări legislative au fost oferite împrumuturi foarte mari. Acum sunt dosare penale pe acele acțiuni. Dvs nu ați fost chemat la Procuratură să dați careva explicații?

– Niciodată nu am fost chemat, nici vizat, nici nu am auzit de dosarele despre care vorbiți”.

În mod surprinzător, la acel moment, singura companie de asigurări care întrunea condițiile propuse de Dudnic era Moldasig. La scurt timp, acesteia i s-a alăturat și ASITO, după ce Comisia Națională a Pieței Financiare i-a oferit undă verde. Instituția de stat și-a abrogat niște decizii din 2015, prin care a interzis extragerea banilor din conturile de depozit ale ASITO fără permisiunea prealabilă a CNPF. Hotărârea CNPF a fost emisă în septembrie 2018, pe când amendamentul lui Dudnic mai aștepta votarea în Parlament. Documentul a fost votat abia în noiembrie 2018 și a intrat în vigoare în ianuarie 2019.

VALERIU CHITAN, președinte CNPF : „Sancțiunile aplicate participanților profesioniștiai pieței de regulă au un caracter temporar, scopul în sine fiind remedierea lucrurilor. În doi ani, CNPF practic a adus societatea la ,,new normal”, soluționând toate litigiile cu clienții, indicatorii-cheie de activitate operațională întrunind cerințele prudențiale. Retragerea administrării speciale și anularea interdicțiilor asupra operațiunilor bancare, de rând cu raționamentele profesionale, au fost întemeiate și pe deciziile judecătorești și ale organelor de anchetă care au ridicat sechestrul aplicat la timpul respectiv față de mijloacele bănești ale companiei ,,ASITO” în conturile bancare”.

Achiziții de acțiuni în firme fictive

În așteptarea legii care să permită furtul de bani prin împrumuturi din companiile de asigurări, Moldasig și ASITO au fost stoarse în toamna lui 2018 de aproape 150 de milioane de lei printr-o altă schemă. Cele două companii de asigurări, aflate sub administrarea specială a statului, au investit zeci de milioane de lei în procurarea de acțiuni în companii fictive, apărute peste noapte, cu administratori dubioși. Banii plătiți pentru aceste acțiuni au ajuns la firme asociate lui Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, iar o parte din ei au fost folosiți de ultimul pentru a privatiza compania AIR Moldova.

Primele milioane din Moldasig pleacă spre conturile firmelor asociate lui Vlad Plahotniuc la început de septembrie 2018. Compania de asigurări transferă peste 38 de milioane de lei către o companie de brokeri la bursa de valori – Valinvest, pentru procurarea unor acțiuni, conform unui contract de intermediere. Imediat ce primește banii, firma de brokeri îi transferă pe conturile REAL CONCEPT IMOBIL, companie fondată cu două luni mai devreme de vestitul Finpar Invest al lui Plahotniuc. In proprietatea acestei firme, Finpar transmite mai multe „imobile de suflet” ale lui Vlad Plahotniuc – clădirea GBC, vila urbană cu statut de monument istoric din preajma Parlamentului și un teren de zece hectare din preajma Autogării de Nord.

Îndată ce banii de la Moldasig, vă amintim că era vorba de 38 de milioane de lei, ajung pe conturile firmei proprietară a GBC, aceasta îi transferă, sub formă de împrumut, unei alte companii creată cu o lună mai devreme – Investment Management Group, fondată și administrată de un oarecare Andrei Găgăuz.

Sediul firmei într-o benzinărie

„În cei trei ani de existență, Investment Management Group nu a înregistrat nicio activitate economică și nu a avut venituri.  În schimb, tocmai prin această firmă, au fost scoase din Moldova peste 200 de milioane de lei și transferate în off-shoruri controlate de Vladimir Plahotniu. Banii au fost sustrași de la companiile de asigurări Moldasig și Asito. Pentru a-l întreba cum a fost posibil acest lucru am venit să-l căutăm pe administratorul firmei la sediul companiei care, potrivit actelor, se află pe adresa bulevardul Decebal 99/3. Dar aici în prezent este o benzinărie. Am consultat între timp și documentele cadastrale și am identificat o altă legătură cu Vladimir Plahotniuc. În trecut, terenul și o construcție de peste 200 de metri pătrați s-au aflat în proprietatea firmei Finpar Invest, afiliată lui Plahotniuc. În 2018, imobilul a fost demolat, iar în locul acestuia a fost construită benzinăria”.

L-am căutat pe administratorul Investment Management Group, Andrei Găgăuz, și acasă, câteva zile la rând, dar nimeni nu ne-a deschis. Andrei Găgăuz  are domiciliul într-un apartament micuț, de 37 metri pătrați din sectorul Telecentru. În acte, ca proprietară a imobilului figurează o femeie cu același nume.

Vecinii ne-au spus că apartamentul se dă în chirie de câțiva ani:

„- Noi căutăm proprietarii din apartamentul 1. Locuiește aici cineva că venim de câteva zile și nu deschide nimeni, dacă îi cunoașteți pe vecini?

– Sunt niște fetișoare la gazdă.

– Dar un băiat Andrei Găgăuz nu trăiește aici, nu-l cunoașteți?

– El a trăit mai înainte.

– Dar de mult timp ei nu mai trăiesc aici?

– Au vreo 2-3 ani”.

La doar o lună de la prima tranzacție, pe 28 septembrie 2018, sub același pretext de procurare a unui pachet de acțiuni, Moldasig mai scoate din conturile sale încă 59 de milioane de lei pe care îi transferă către o altă firmă fictivă, creată peste noapte – Style Design Imobil. Către aceeași companie, trei săptămâni mai târziu, imediat ce conturile sale de depozit sunt scoase de sub interdicții de către CNPF, ASITO direcționează alte 49 de milioane de lei, cu același pretext – plata pentru acțiuni. În total, spre această firmă-fantomă, cele două companii de asigurări au transferat 108,5 milioane de lei!

Banii urmau a fi folosiți pentru procurarea acțiunilor companiei fiice a Style Design Imobil – Style Design Company, iar singurul bun pe care firma urma să îl aibă în proprietate este o clădire din preajma magazinului Gemenii, deținută anterior de Confederația Sindicatelor și cumpărată în 2015 de firme interpuse ale lui Ilan Șor. Imobilul a ajuns în proprietatea Style Design Company prin aport de capital social de la casa de comerț Gemenii. La sfârșitul anului 2020, Comisia Națională a Pieței Financiare a pus interdicție de înstrăinare a clădirii de pe str. Puskin.

În cei trei ani de existență, compania Style Design Company, în care Asito și Moldasig au cumpărat acțiuni la prețul de peste un milion de lei per acțiune, nu a obținut niciun leu profit.

Style Design Imobil a fost creat pe 12 septembrie 2018, chiar în ajunul tranzacțiilor prin care a primit 108,5 milioane de lei de la Moldasig si Asito.

Compania își are sediul în aceeași clădire de pe Puskin, iar administrator şi asociat unic este Roman Mișcenkov, cetățean al Federației Ruse, fratele soţiei noului beneficiar, în acte, al Aeroportului Internaţional Chişinău, Andrei Goncearenko. Tot el beneficiar, în acte, al companiilor off-shore care în toamna lui 2018 au procurat de la Plahotniuc firma Real Concept Imobil, deținătoare a GBC, a conacului de lângă Parlament și a terenului de 5 hectare de lângă Autogara Nord. Acest teren de pe str. Tudor Vladimirescu a fost folosit drept gaj în tranzacțiile de procurare de acțiuni încheiate de ASITO și Moldasig cu Style Design Imobil. Imediat ce cele două companii au transferat banii către firma-anonimă a cumnatului lui Goncearenko, ultimul a vândut terenul către Exfactor-grup. Astăzi, deja pe acest teren se pregătește construcția unui complex de blocuri locative.

Ce a făcut Style Design Imobil cu cei peste o sută de milioane de lei pompați din Asito și Moldasig?  49,2 milioane de lei i-a transferat către aceeași firmă asociată lui Plahotniuc – Investment Management Group. La scurt timp, pe conturile companiei mai ajung și banii de la vânzarea terenului de lângă Autogara de Nord, de către Real Concept Imobil, și toate sumele adunate, peste 8 milioane de euro, sunt transferate pe conturile unor firme off-shore din Hong-Kong și Insulele Virgine Britanice, asociate de presă cu numele lui Vlad Plahotniuc. 8 milioane de lei, administratorul companiei, Andrei Gagauz, i-a extras în numerar. Restul de 59 de milioane de lei obținuți de firma cumnatului miliardarului rus Andrei Goncearenko ar fi fost folosiți, potrivit procurorilor, pentru privatizarea singurei companii aeriene de stat AIR Moldova.

Bani pentru privatizarea AIR Moldova

În seara zilei de 28 septembrie 2018, Olga Evdochimova, o pensionară din sectorul Botanica al capitalei a mers la un oficiu al „Moldova Agroindbank” și a primit, în numerar, 60 de milioane de lei. Banii îi fuseseră oferiți ca împrumut de același Style Design Imobil. Potrivit procurorilor, acești bani erau tocmai cei primiți de firmă de la Moldasig. Geanta cu cei aproape 60 de milioane de lei au fost eliberați bătrânei după încheierea zilei operaționale a băncii, contrar cerințelor de prevenire și combatere a spălării banilor. Ulterior acești bani, potrivit anchetei penale, ar fi fost folosiți pentru privatizarea AIR Moldova.

Luni, la distanța de două zile de la aceste evenimente, la oficiul aceleiași bănci comerciale, cu o geantă doldora de bani se prezintă Andrei Ianovici. Bărbatul este co-fondator al firmei  Civil Aviation Grup, cea care în aceeași zi a cumpărat Air Moldova. Ianovici depune, fără niciun obstacol, 50 de milioane de lei pe contul său și imediat îi acordă ca împrumut din partea fondatorului către Civil Aviation Grup, iar ultima îi transferă în aceeași zi către Trezoreria de Stat ca plată pentru privatizarea AIR Moldova.

Cutia Neagră a trimis o solicitare la Procuratură pentru a afla care este soarta dosarului penal ce vizează privatizarea companiei „Air Moldova”, dar nu am primit deocamdată un răspuns.

Pensionara care a luat cash la bancă 50 milioane lei

Am mers și acasă la pensionară ca sa discutăm despre misteriosul împrumut de aproape 60 de milioane pe care l-a primit de la firma implicată în tranzacții cu ASITO și Moldasig. Nici aici nu am găsit pe nimeni acasă. O vecină ne-a declarat că Olga Evdochimova nu ar locui aici:

„- Așa persoană eu nu cunosc.

– Dar cine locuiește în apartamentul 12, cunoașteți? Nu locuiește o doamnă în vârstă?

– Nu cunosc. Îmi cer scuze, am oaspeți”.

Acum doi ani, jurnaliștii de la Rise Moldova au vorbit cu Olga Evdochimova. Femeia a confirmat că a primit banii pe contul său, i-a ridicat în numerar de la bancă și i-a transmis mai departe unei cunoștințe de-a fiului său, care a decedat între timp, fiind grav bolnav.

Pe Andrei Ianovici nu l-am putut găsi pentru a-i adresa întrebări și nici pe administratorul Style Designe Imobil, Roman Mișcenkov. La sediul firmei activează de fapt administratorul Style Designe Company, Iurie Cumatrenco, dar nici acesta nu era la birou.

Împrumuturi pentru companii din „grupul Șor”

În primăvara anului 2019, la scurt timp după ce Legea cu privire la asigurări care conținea amendamentul deputatului democrat Corneliu Dudnic a intrat în vigoare, a început cea de-a doua fază a operațiunii de devalizare a Moldasig și ASITO. Timp de o lună, din cele două companii de asigurări au fost scoase alte 160 de milioane de lei –  pentru două companii controlate de Ilan Șor – D.F.I. și Gemenii. Alți 184 de milioane de lei, la început de 2019, sunt scoși prin intermediul Gemenii dintr-o bancă comercială moldovenească.

Pe 22 martie 2019, a doua zi după constituirea Parlamentului votat în februarie, companiile de asigurări ASITO și Moldasig oferă câte un împrumut a câte 40 de milioane de lei casei de comerț Gemenii. În calitate de garant al împrumutului în acte figureaza SRL DFI, o companie-fiică a cunoscutului Dufremol al lui Ilan Șor. Imediat ce ajung pe conturile Gemenii, banii sunt transferați la Ground Avia Partner, o altă companie din imperiul lui Ilan Șor. Mai departe, banii se scurg în off-shore. Peste o lună, Gemenii restituie împrumuturile. 

Acest împrumut de 80 de milioane de lei, a fost precedat de alte tranzacții. Pe 6 februarie 2019, Gemenii primește un împrumut de 184 de milioane de lei de la Moldova Agroindbank, iar peste două zile transferă acești bani și încă aproape 55 de milioane de lei către aceeași Ground Avia Partner pentru procurarea întreprinderii care livrează mâncare la bordul aeronavelor – „Aeroport Catering”. Cu doar trei ani mai devreme, Ground Avia Partner a privatizat de la stat „Aeroport Catering” cu doar 5 milioane de lei.

Toți banii primiți din vânzarea companiei de catering aerian, Ground Avia Partner i-a transferat spre alte companii din grupul Șor, iar cea mai mare parte din bani pleacă pe conturile din Elveția ale unui off-shore din Cipru – Proteas Trustee Services Limited. La acest off-shore vom reveni și mai târziu.

Aviz pozitiv de la CNPF

Compania-fiică a Dufremol, D.F.I. SRL a luat alte două împrumuturi în valoare de 80 de milioane de lei de la ASITO și Moldasig pe 24 și 25 aprilie 2019. Împrumuturile au fost acordate pe o lună, iar garant al returnării banilor în acte figureaza „Avia Invest”, compania care a luat în concesiune Aeroportul Chișinău.

Pentru a putea acorda acest împrumut, directorul ASITO a solicitat un aviz din partea CNPF. Documentele consultate de Cutia Neagră arată că președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare a eliberat avizul chiar a doua  zi, fără a consulta Consiliul CNPF. Pe de altă parte, Valeriu Chițan neagă acest lucru.

VALERIU CHIȚAN, președinte CNPF: „Societatea a depus licența focusându-se doar pe deservirea portofoliului de contracte format de-a lungul anilor. Prin urmare, în condițiile unei activități nelicențiate, demersul ASITO referitor la împrumutul enunțat nu se încadrează în calificativul de prudențialitate, rolul regulatorului limitându-se doar la verificarea întrunirii cerințelor de solvabilitate și siguranță financiară pentru onorarea angajamentelor asumate. Avizul corespunzător emis de CNPF a fost coordonat de departamentele de profil și contrasemnat de membrii bordului. Respectiv, împrumutul nu afectează rezervele de obligații și nu expune societatea la riscuri de neplăți. Vreau să remarc că la moment sunt achitate 11 milioane de lei”.

ALEXANDRU SLUSARI, ex-deputat Platforma DA: „Principalul operator care a permis acest lucru evident că este CNPF, care a admis modificarea legislației, care a abrogat propriile ordonanțe, care a permis ca compania, precum ASITO, fără licență, fiind în stare gravă financiară să transfere minimum 100 de milioane, dar noi vorbim de ceea ce este probat, pentru mine cel puțin, să fie scoase din compania care se află aproape în insolvabilitate cu permisul CNPF, după mine este strigător la cer. Și desigur iarăși revenim la inacțiunile organelor de anchetă. Faptul că Procuratura și CNA știe de mai bine de 2 ani despre această schemă infracțională și nu acționează, invocând diferite motive, pentru mine este ceva de nepermis.

Tranzacție cu acordul BNM

Banii sustrași de DFI de la ASITO și Moldasig au fost transferați după aceeași schemă prin mai multe companii din grupul Șor, iar în final au ajuns la AIR INVESTMENTS SRL care a oferit, în aceeași zi, un împrumut de 2 milioane de euro miliardarului rus Andrei Goncearenko. Peste nouă luni, în decembrie 2019, presa din R. Moldova avea să afle că Goncearenco este noul beneficiar al Aeroportului Internațional Chișinău. În iunie 2019, Goncearenco ar fi depus cerere de dobândire a cetățeniei moldovenești prin investiții. Împrumutul acordat lui Goncearenco a fost autorizat în aceeași zi de 24 aprilie 2019 și de Banca Națională a Moldovei, care a permis efectuarea tranzacției.

Am solicitat explicații de la Banca Națională despre această tranzacție, dar instituția ne-a oferit un răspuns evaziv.

„Eliberarea autorizațiilor pentru efectuarea operațiunilor valutare se face strict în conformitate cu cerințele actelor normative în vigoare. În acest sens, Legea privind reglementarea valutară și Regulamentul privind autorizarea unor operațiuni valutare prevăd că Banca Națională autorizează sau refuză eliberarea autorizațiilor pentru efectuarea operațiunilor valutare ținând cont de obiectivul fundamental al BNM stipulat în Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei. În același timp, se iau în considerare condițiile curente ale pieței monetare, de credit și valutare, de situația balanței de plăți a Republicii Moldova, și în mod implicit informațiile prezentate de către autoritățile competente ale statului privind caracterul suspect al operațiunii supuse autorizării și/sau al activității solicitantului în contextul legislației  privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului”.

Avocatul lui Vladimir Plahotniuc nu cunoaște despre existența vreunui dosar penal ce vizează împrumuturi acordate de companiile de asigurări.

LUCIAN ROGAC, avocat: „Poate sunt pornite anumite cauze penale, dar până la moment nu a fost dat careva statut clientului meu, din câte cunosc eu”.

Am încercat să obținem comentarii și de la Ilan Șor vizavi de împrumuturile pe care le-au luat companiile sale de la Moldasig și ASITO. I-am scris mesaje pe Facebook, unde deputatul fugar este activ în fiecare zi. Deși a văzut întrebările noastre nu am primit niciun răspuns.

Ceilalți 40 de milioane de lei împrumutați de DFI de la companiile de asigurări au ajuns în Cipru, tranzitând firma proprietară a hotelului Național. Dar despre această companie, prin care au fost spălați peste 6 milioane de euro și cum s-a implicat controversatul deputat Vladimir Andronache în scoaterea a 200 de milioane de lei din Moldova Gaz și Victoria Leasing în interesul lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, vă spunem în ediția de duminica viitoare a Cutiei Negre PLUS.

 

 

 

 

 

 

 

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

Oamenii legii vor continua și mâine căutările Anei-Maria! „Fiecare dintre voi ne poate fi de mare ajutor. Mizăm pe suport”
Oamenii legii vor continua și mâine căutările Anei-Maria! „Fiecare dintre voi ne poate fi de mare ajutor. Mizăm pe suport”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Polițiștii au găsit lucruri pentru femei în casa și mașina suspectului în cazul dispariției Anei-Maria. Apelul oamenilor legii
/VIDEO/ Polițiștii au găsit lucruri pentru femei în casa și mașina suspectului în cazul dispariției Anei-Maria. Apelul oamenilor legii
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările
/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările

investigații

/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA

08 aprilie 2024, ora 08:06

Un complex locativ din Chișinău, construit cu mari năbădăi în baza unui parteneriat public-privat, se află în centrul unui scandal despre care vă povestim astăzi. Terenul de 36 de ari a fost oferit de Uniunea Scriitorilor unei companii de construcții în schimbul a 7 apartamente cu o cameră în viitorul complex locativ. A urmat o istorie cu scenariu trist. Firma a intrat în faliment, construcția a fost înghețată, iar investitorii și-au așteptat apartamentele timp de 14 ani. Unii dintre ei au rămas și fără bani, și fără locuințe, chiar dacă proiectul imobiliar a fost dus la bun sfârșit în anul 2020. Oamenii au fost deposedați de apartamente printr-o schemă pusă la cale de un administrator de insolvabiliate, cu implicarea unei renumite companii de construcții. Iar totul a fost posibil datorită unor acțiuni întârziate ale instanțelor de judecată. După ce Cutia Neagră PLUS a pornit o investigație, la biroul administratorului de insolvabilitate au descins cu percheziții și ofițerii Centrului Anticorupție, care aveau un dosar penal  încă din toamna anului 2022.

Zece familii din Chișinău bat de ani de zile pragul instanței de judecată în speranța de a-și recupera apartamentele procurate în urmă cu 17 ani. Oamenii au plătit zeci de mii de euro, dar urmare a unor manipulări operate de un administrator de insolvabilitate numit de instanța de judecată, aceștia au rămas și fără bani, și fără apartamente.

Printre cei păgubiți se regăsește și fostul viceprimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu: „ Eu nu am crezut că în R. Moldova asta se poate întâmpla, atunci când se vorbește de reforma justiției și corupție. Uitați-vă, caz simplu de escrocherie și de hoție, de la oameni s-au luat bani, s-au semnat acorduri adiționale că oamenii trebuie să-și primească apartamentele și au fost vândute apartamentele altor terțe persoane”.

Istoria vizează două blocuri de locuit situate pe strada Pietrarilor 10/5 și 10/6.  Construcția a fost inițiată încă în anul 2006 de către compania „Fame CV Construction”, pe un teren ce aparținea Uniunii Scriitorilor. La 3 ani de la începutul lucrărilor, firma a falimentat, iar proiectul a fost stopat. Compania reușise până la acel moment să ridice doar carcasa unui bloc și primele două etaje din cea de-a doua clădire. Mai mulți ani, construcția a stat de izbeliște. 

Sursa foto: timpul.md  Așa arătau blocurile din str. Pietrarilor în anul 2010 

În 2013, „Fame CV Construction” a intrat în proces de restructurare, iar noul administrator de insolvabilitate numit de instanță, Nicolae Bostan, a căutat o companie de construcție care să termine blocurile. În 2017 a fost selectată compania „Exfactor Grup”, iar proprietarii imobilelor nefinalizate au acceptat să plătească bani suplimentari doar să-și vadă locuințele. S-a ajuns la un preț de 920 de euro pentru un metru pătrat de apartament.

Eduard Hadei, avocat și păgubit: „În cadrul procedurii  de insolvabilitatate întotdeauna acceptăm niște concesii. Am acceptat să mi se micșoreze valoarea investiției, să mi se micșoreze bunul care urma să mi se transmită în cadrul valorificării creanțelor garantate. De la un apartament de 100 de metri am ajuns la un apartament de 41 de metri, care într-un final mi-a fost pur și simplu luat fără justificare”.

Tărăgănarea procesului de judecată, fără aplicarea măsurilor de asigurare pe apartamente

Eduard Hadei este avocat și un alt păgubit care a rămas fără apartamentul cumpărat în complexul din strada Pietrarilor. El a fost primul care s-a adresat în judecată pentru a-și recupera locuința. În aprilie 2021, avocatul a cerut în instanță obligarea administratorului Nicolae Bostan să-i transmită apartamentul în care investise.

Cererea a ajuns la magistratul Gheorghe Mîțu de la Judecătoria Chișinău, sediul Central. Judecătorul are în gestiune dosarul de insolvabilitate al companiei „Fame CV Construction”. Abia peste 3 luni, Gheorghe Mîțu a emis o încheiere prin care a primit în procedură cererea lui Eduard Hadei. Pe apartamentul aflat în litigiu însă, nu au fost aplicate măsuri de asigurare. Iar la scurt timp, imobilul a fost vândut la o licitație, împreună cu alte 14 apartamente.

Decizia Comitetului Creditorilor, falsificată

La 2 august 2021, administratorul special al „Fame CV Construction” Nicolae Bostan a convocat o ședință a Comitetului Creditorilor companiei, pentru a informa că mai multe persoane nu au achitat toată suma pentru apartamente. S-a format o datorie de 1,7 milioane de lei față de „Exfactor Grup”. Bostan a propus ca mai multe imobile să fie transmise către „Exfactor” din contul datoriilor la un preț de 360 de euro pentru un metru pătrat. Acest cost a fost prevăzut din start în contractul de antrepriză pe care l-au semnat cei doi agenți economici. Contractul stipula că, în situația în care „Fame CV Construction” nu va putea achita pentru lucrări, va transmite către „Exfactor” imobile, la prețurile convenite la începutul demarării proiectului.

Potrivit procesului-verbal al ședinței, propunerea a fost votată unanim de cei 3 membri prezenți la adunare din 5 pe care îi are Comitetul Creditorilor. Am reușit să aflăm că procesul-verbal al ședinței a fost de fapt falsificat. Unul dintre creditori, numele căruia figurează în document, ne asigură că nu a participat la acea ședință, pentru că de mai mulți ani se află peste hotare.

Petru Zelenco, membru al Comitetului Creditorilor „Fame CV Construction”:  - Vreau să vă confirm că nu am fost prezent la ședință. În 2017, iunie dacă nu greșesc, am plecat din țară și de atunci nu m-am întors.

Reporter TV8: - Dar dvs ați știut că vă sunt folosite numele și semnăturile?

P. Zelenco: - Nu, nu am știut. Am aflat asta când mi-a spus dl avocat că ceva nu este în regulă și deja am început să ne informăm ce se întâmplă.

Reporter TV8: - Dar în perioada asta cu dl Bostan ați discutat la telefon sau prin e-mailuri?El știa că dvs sunteți peste hotare?

P.Zelenco: - Nu. Am încercat să aflu care este situația, dar din păcate nu am avut niciun succes. 

Licitație fictivă

În baza acelei decizii trucate a Comitetului Creditorilor, la 23 august 2021, Nicolae Bostan a organizat o licitație, fiind scoase la vânzare 15 apartamente. Compania „Exfactor” a fost singura participantă și le-a cumpărat pe toate, în lot unic, cu 355 de mii de euro.

Din Comisia de licitație au făcut parte aceiași membri ai Comitetului Creditorilor: Lucia Cazacu și Vasile Dolma. Ultimul susține că nu-și amintește nimic despre licitația organizată în biroul lui Nicolae Bostan.

Vasile Dolma: - Noi am avut foarte multe adunări și nu-mi amintesc anume la care adunare și ce hotărâri s-au luat.

Reporter TV8: - Dar ce vă amintiți despre acea licitație? Nu cred că nu țineți minte licitația prin care s-au vândut către „Exfactor” 15 apartamente. Măcar să ne spuneți cum au fost selectate anume aceste 15 apartamente din toate care sunt în complexul ăsta?  

Vasile Dolma: - Nu, nu pot să-mi amintesc. Nu-mi amintesc așa amănunte.

Reporter TV8: - Dar pe dl Petru Zelenco îl cunoașteți?

Vasile Dolma: - La câteva adunări noi ne-am întâlnit cu dânsul.

Reporter TV8: - Dar la adunarea ceea care viza transmiterea apartamentelor din contul datoriilor către „Exfactor”, el a fost?

Vasile Dolma: - Mie mi-e greu să vă spun, anume pe data ceea. Vă spun, noi am avut mai multe adunări la care dl Zelenco a fost prezent.

Proprietarii apartamentelor transmise către „Exfactor” în urma așa-zisei licitații declară că nu au știut nimic despre vânzarea locuințelor.

Fostul viceprimar al capitalei Ruslan Codreanu a investit împreună cu părinții peste 47 de mii de euro într-un apartament din blocurile cu bucluc.

Ruslan Codreanu: „Ca cetățean simplu, în 2007, am investit într-o construcție. Suntem în 2024 și am rămas și fără apartament și fără bani. Nu am primit nicio invitație nici de la instanța de judecată, nici de la Bostan, nici de la „Exfactor”, nicio înștiințare care să-mi zică foarte clar: Ruslan Codreanu, dacă nu faci 1,2,3 noi îți înstrăinăm apartamentul. Nu am primit nimic. Am aflat, după ce am achitat toate tranșele, că apartamentul nu-mi aparține. Mai mult ca atât, am mers să văd apartamentul, am cerut cheile și mi s-a zis că trăiește altcineva acolo”.

Unchiul lui Anatolie Berbeca, care muncește în străinătate, a investit 61 de mii de euro într-un apartament, tot în anul 2007.

Anatolie Berbeca: „Toate ratele sunt achitate. Sunt actele confirmative. În acordul adițional nr.2 care este la contract anexat și este semnat de către administrator și este și ștampila umedă a organizației administrată de el, se recunoaște această sumă. Sunt acte confirmative și pentru sumele adăugătoare care trebuiau achitate. Era deja inițiată o procedură de judecată și în cadrul acestei proceduri, când  s-a solicitat într-un moment dat extrasul de la Cadastru, în acel extras s-a identificat că deja apartamentul are alt proprietar”.  

Chiar dacă există un act ce arată că ar fi fost organizată o licitație cu strigare, directorul „Exfactor Grup” recunoaște că nu a existat nicio licitație. Tonu susține că a primit apartamentele legal, din contul datoriei acumulate de „Fame CV Construction”. 

 Vladimir Tonu: -Eu nu vreau să o numesc licitație din considerentul că compania „Exfactor” a avut un contract de antrepriză și urma să finalizeze blocurile locative din strada Pietrarilor. Contractul prevedea  două forme de achitare. Prima: achitarea pentru lucrările îndeplinite conform proceselor verbale aprobate de către Comitetul Creditor prin varianta financiară și varianta nr.2, în caz că ei nu au bani, prin varianta de barter. Varianta de barter presupunea apartamente, parcări, debarale, spații comerciale.

Reporter TV8: - Dvs știați că aceste 15 apartamente au investitori, persoane fizice care au plătit toate ratele și își așteptau locuințele?

Vladimir Tonu: - Eu nu puteam să cunosc, pentru că în cadrul companiei care nu ne aparține nouă nu cunoșteam cum stau lucrurile, că ele sunt vândute, că ele sunt la cineva. Eu nu cunosc.

Înregistrare dubioasă la Cadastru

Pentru ca pseudo-licitația organizată de administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan și compania „Exfactor Grup” să producă efecte juridice, pe fir a trebuit să mai intervină un jucător. E vorba despre o registratoare de la Cadastru, care a radiat din Registrul Bunurilor Imobile înscrisurile despre contractele de investiții ale oamenilor care cumpăraseră apartamentele încă în momentul construcției și în loc a indicat „Exfactor” drept proprietar.

Investitorii păgubiți o acuză pe registratoarea de la Cadastru că ar fi acționat în cârdășie cu Nicolae Bostan și „Exfactor”, contribuind la deposedarea lor de locuințe.

Dubios este faptul că, în aceeași perioadă, un apartament de 71 de metri pătrați din complexul Pietrarilor a ajuns în proprietatea funcționarei de la Cadastru, fiind cumpărat chiar de la „Exfactor”.

Fiind sesizat anterior de avocatul Hadei despre aceste circumstanțe, Departamentul Cadastru din cadrul Agenției Servicii Publice nu a văzut temei pentru inițierea unei anchete de serviciu pe numele registratoarei vizate. Aceasta lucrează și astăzi la Cadastru.

La solicitarea Cutiei Negre, Instituția Publică Cadastrul Bunurilor Imobile ne-a dat asigurări că registratoarea  a acționat legal.  

„Potrivit actului privind ridicarea bunurilor adjudecate din 1 octombrie 2021, întocmit de administratorul procesului de insolvabilitate a „Fame CV Construction”, Nicolae Bostan, bunurile adjudecate s-au transmis libere de orice sarcină, precum ipoteca, garanția reală imobiliară, ori măsuri asiguratorii și conțin garanție contra viciilor ascunse, cu excepția dreptului de răscumpărare asupra bunurilor imobile conform procesului-verbal cu privire la desfășurarea licitației (...) Registratorul din sistemul cadastral nu are competența de a verifica activitatea administratorului de insolvabilitate sau temeinicia actelor întocmite de acesta”, a explicat instituția.

A comentat acuzațiile și Vladimir Tonu, directorul „Exfactor Grup”.

V. Tonu: - Eu nu cunosc toți investitorii care vin la „Exfactor”. Cei care vin la „Exfactor”, ei nu au venit după casă la Pietrarilor sau la altă adresă. Eu consider că ei au venit direct sau prin intermediari, așa cum se face, că avem companii care prestează servicii de vânzare a apartamentelor, au adus cumpărătorul, au făcut contract.

Reporter TV8: - Dvs susțineți că e pură coincidență că fix în acea perioadă, exact registratorul care v-a înregistrat dvs dreptul de proprietate pe aceste apartamente, a cumpărat un apartament în acest complex chiar de la „Exfactor”? 

V. Tonu: - Dar dvs nu credeți că în afară de registratori acolo pot să fie și polițiști, și procurori. Noi nu punem în discuție cine vine la noi ca să facă o achiziție.

Acțiuni cu semne de întrebare în instanțele de judecată

După ce a ajuns proprietara celor 15 apartamente, compania „Exfactor Grup” le-a vândut în mare grabă. Ulterior, locuințele au fost revândute de mai multe ori. Tranzacțiile au avut loc chiar în timp ce în judecată, Eduard Hadei și un alt proprietar păgubit luptau pentru a obține anularea licitației. Hadei a obținut câștig de cauză abia în decembrie 2022. 

Chiar dacă încheierea emisă de judecătorul Gheorghe Mîțu era irevocabilă, administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan  a atacat-o cu recurs la Curtea de Apel. Iar instanța i-a acceptat cererea. Bostan a trimis o sesizare și la Curtea Constituțională pentru verificarea constituționalității unui articol din Legea insolvabilității care e referă la contestarea încheierilor judecătorești. Curtea de Apel Chișinău nu a așteptat verdictul Curții Constituționale și la scurt timp după depunerea recursului, pe 21 martie 2023 a emis o decizie în favoarea lui Bostan. În toamna anului trecut, Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Bostan, dar decizia nu a mai produs efect.

Astăzi, în instanța de judecată mai mulți investitori și-au unit forțele pentru a-și putea recupera banii pe care I-au plătit pentru apartamentele de pe strada Pietrarilor. Nicolae Bostan nu vine niciodată la ședințe. Investitorii sunt obligați să prezinte tot felul de acte, care cu greu pot fi obținute și costă bani.

Eduard Hadei, avocat: - Dacă administratorul de insolvabilitate ar fi prezentat toate rapoartele la timp în ceea ce se referă la întreg procesul de insolvabilitate, probabil că noi nu am fi avut astăzi în discuție alergarea după probe, care de fapt stau în sarcina administratorului să le prezinte.

Gheorghe Mîțu, judecător: - În măsura în care nu o să puteți voi (n.r. să obțineți actele), este instituția reclamării probelor. Puteți să solicitați concursul instanței. Până la urmă noi trebuie să stabilim cu exactitate maximă care este statutul juridic al bunurilor prin prisma deținătorilor drepturilor asupra acestora.

Eduard Hadei: - Administratorul, atâta vreme cât stă pe tușă și râde de noi cum ne certăm aici, atâta vreme o să avem amânări și complicități. Trei ani de zile deja avem termenul de prescripție de bună credință a dobânditorilor ulteriori de apartamente. Sigur că da, o să mai amânăm încă 3 luni de zile, o să mai aducem alte acte, o să punem hârtii peste hârtii și într-un final o să ajungem la aceeași situație în care Bostan o să râdă de noi dintr-o parte. O să facem rost, sigur, am înțeles poziția instanței.

Ruslan Codreanu: - Ceea ce mă doare pe mine ca om simplu este că acest hoț, Bostan Nicolae, care se consideră administrator de insolvabilitate, care trebuie să reprezinte interesele mele ca și creditor, nu se prezintă în instanță de 3 ani de zile. El nu vine să dea explicații mie și celorlalți pătimași în dosarul respectiv”.  

Judecătorul și avocatul lui Bostan refuză să comenteze

Am încercat să aflăm de la judecător de ce nu l-a penalizat pe Nicolae Bostan, pentru că nu prezintă rapoartele obligatorii în procesul de insolvabilitate și nu vine la ședințe, dar Gheorghe Mîțu  a refuzat să comenteze.

Gheorghe Mîțu: - Eu nu dau declarații în privința dosarelor care se află la mine în procedură. Legea interzice.

Reporter TV8: - Dar e vorba despre prezența unei părți la ședințe.

Gheorghe Mîțu: - Eu mă retrag în deliberare.

L-am sunat pe Nicolae Bostan, dar telefonul acestuia este închis. Avocatul care îl reprezintă la ședințele de judecată a refuzat să vorbească cu reporterul Cutiei Negre. Ba mai mult, a cerut judecătorului să ne interzică accesul în sala de ședințe.

Reporter TV8: - Vreau să vă întreb dacă țineți legătura cu clientul dvs și unde este el? De ce nu se prezintă la ședințe?

Sergiu Capbătut, avocat: - Este reprezentant. S-a discutat lucrul acesta la ședință.

Reporter TV8: - Dl administrator este obligat să vină la ședințe.

Sergiu Capbătut: - Alte comentarii nu formulez.

Reporter TV8: - Țineți legătura cu dl Bostan? Dumnealui este în țară? Cum comunică instanța cu clientul dvs, prin email-uri, prin telefon?

Sergiu Capbătut: - Astea sunt toate comentariile.

De 3 ani de zile, administratorul de insolvabilitate al companiei „Fame CV Construction” nu poate fi găsit nici de investitorii care mai au de primit apartamente în complexul din strada Pietrarilor.

De exemplu, Iulian Cojuhari se chinuie să obțină cheile de la câteva imobile. Mama sa, care are astăzi o vârstă înaintată, a investit 230 de mii de euro în 4 apartamente.   

Iulian Cojuhari: „Trei apartamente sunt astăzi scrise pe mama la Cadastru, dar unul e vândut de Bostan prin licitația asta. Care-i vândut deja e vândut, dar pentru cele trei care au rămas noi nu putem să primim cheile. Noi nu-l putem găsi pe Bostan. Nu a dat niciun răspuns. Mai mult de zece ori ne-am adresat la dânsul și nimic”.

Nicolae Bostan a scăpat de sancțiuni disciplinare

Despre acțiunile administratorului de insolvabilitate Nicolae Bostan a fost informat și Ministerul Justiției. Sesizarea trimisă de avocatul Eduard Hadei s-a prăfuit un an la Comisia de Disciplină a Administratorilor Autorizați, fără a fi examinată. Din comisie face parte și soția administratorului vizat, Tatiana Bostan.

Eduard Hadei, avocat: „Nu am explicații din care motiv se tergiversează. Ministerul Justiției, prin comisie, urma să examineze, dacă nu mă greșesc, în cel mult 10 zile. Iată avem un an din momentul în care a fost depusă sesizarea . Explicații nu se oferă.

La solicitarea Cutiei Negre, Comisia de Autorizare și Disciplină a Administratorilor Autorizați a precizat că a fost intentată o procedură disciplinară, dar examinarea cauzei a fost amânată de mai multe ori la solicitarea părților. Pentru a evita un conflict de interese, Tatiana Bostan a declarat abținere și a fost înlocuită cu un alt membru supleant al comisiei. 

Pe 29 martie curent, sesizarea lui Eduard Hadei a ajuns să fie examinată, iar Comisia a stabilit că nu există abateri disciplinare în acțiunile administratorului de insolvabilitate Nicolae Bostan.

Trei dosare penale la CNA, dar ancheta a bătut pasul pe loc

Ilegalitățile de care se plâng investitorii în complexul Pietrarilor sunt anchetate și de Centrul Național Anticorupție. Două cauze penale au fost deschise încă la finele anului 2022, dar ancheta a bătut pasul pe loc.  

Ruslan Codreanu: „Am făcut demersuri la CNA. A trecut mai mult de jumătate de an de când nu am primit niciun răspuns de la CNA. Este un caz evident de hoție și escrocherie. S-au luat bani, este contract, s-au promis apartament și nu sunt nici banii, nici apartamentul. Omul își desfășoară mai departe activitatea în R. Moldova ca administrator de insolvabilitate când de fapt sunt oameni pe care el i-a jefuit”.

La 27 februarie, reporterul Cutiei Negre a trimis o solicitare la CNA în care a întrebat ce acțiuni de urmărire penală au fost efectuate timp de un an și jumătate și câte persoane au statut de bănuit sau învinuit în dosare. Instituția a refuzat să ofere aceste informații.

„Luând în considerare că urmărirea penală este în fază de desfășurare, fiind efectuat un spectru larg de acțiuni procesuale, îndreptate spre acumularea probelor pe caz, conducându-ne de prevederile Codului de procedură penală, nu vă putem oferi mai multe detalii”, a motivat CNA.

Peste două săptămâni de la expedierea acestui răspuns către TV8, ofițerii CNA au descins cu percheziții în biroul lui Nicolae Bostan. Instituția a informat că administratorul de insolvabilitate este bănuit într-o cauză penală pornită pentru abuz de putere, exact pentru faptele prezentate în investigația noastră.

Potrivit probelor gestionate, administratorul desemnat de instanța de judecată, în complicitate cu unii membri ai Comitetului Creditorilor și factori de decizie din mediul privat, ar fi înstrăinat mai multe spații locative de pe strada Pietrarilor, prin organizarea procedurii de licitație, în valoare de 7,6 milioane de lei, desfășurată contrar Legii insolvabilității. În vederea administrării probatoriului pe cauza penală, administratorul autorizat urmează a fi audiat în calitate de bănuit și cercetat în stare de libertate”, anunța CNA pe 19 martie.

Ofițerul de caz din cadrul CNA ne-a informat ulterior că la 1 martie curent a fost deschisă a treia cauză penală pe faptul comiterii abuzului de serviciu și dosarele au fost comasate. Nicolae Bostan are deja statut de bănuit și se prezintă la audieri.  

Presupușii complici neagă acuzațiile

Potrivit CNA, Nicolae Bostan ar fi acționat în complicitate cu membri ai Comitetului Creditorilor companiei „Fame CV Construction”. Președintele comitetului, Vasile Dolma neagă acuzațiile și chiar îl apără pe Bostan.

Vasile Dolma: „Ce complicitate? Complicitate dacă dl Bostan mi-ar fi dat vreun apartament, dar eu am fost pătimit tot așa ca toți creditorii. Eu nu recunosc niciun fel de complicitate. Toate hotărârile care le-am luat erau legale. Tot timpul cât am fost noi legați de problema asta a Pietrarilor, el  (n.r. Nicolae Bostan) mi-a produs o impresie de administrator onest. Nu a fost un șmecher, un hoț care să încerce să fure ceva bani”. 

Neagă orice implicare într-o schemă ilegală și directorul companiei de construcții „Exfactor Grup”, Vladimir Tonu: „Eu consider că noi nu am fost complicii absolut la nimic. Noi nu am fost complici nici cu dl Nicolae, nici cu nimeni. Noi am fost complici ce ține de construcția și finalizarea complexului locativ din strada Pietrarilor 10/5, 10/6. Noi am fost complicii cu toți muncitorii care au lucrat de dimineață până în seară pe șantiere să primim oamenii, să le dăm cheile și oamenii să-și poată primi bunul pe care îl așteptat de 10 ani”.

Pe Nicolae Bostan nu l-am găsit nici la telefon, nici la biroul său unde s-au făcut percheziții.

Am insistat să aflăm cu ce s-a ales Uniunea Scriitorilor în urma realizării proiectului imobiliar din strada Pietrarilor, după ce a oferit terenul pentru construcție. Am fost informați că antreprenorul și-a respectat obligațiile și chiar a fost mai generos.  Deoarece a construit două blocuri, în loc de unul prevăzut inițial în proiect, a transmis uniunii, în loc de 7 apartamente cu o cameră, 16 garsoniere cu o suprafață de 731 de metri pătrați. Toate au fost repartizate membrilor Uniunii Scriitorilor.

Administratorul de insolvabilitate Nicolae Bostan are legătură și cu alte proiecte imobiliare dubioase, unde oamenii riscă să rămână fără bani și fără apartamente. Anul trecut, Ziarul de Gardă a scris despre un bloc situat pe strada Nicolae Titulescu, unde lucrările de construcție au fost stopate.

Investitorii acuzau firma de construcții că a făcut evaziune fiscală și a intrat artificial în insolvabilitate. Companiile vizate în litigiu sunt administrate de soții Nicolae și Tatiana Bostan, pe care investitorii îi acuză de conflict de interese și implicare într-o schemă de escrocherie, pentru a-i deposeda de apartamente.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram