/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ Feroviarii, îndemnați să ia credite de la bancă, în mărimea restanței salariale. CFM se angajează să achite dobânda

missing
10 iulie 2021, ora 20:09

Angajații de la „Calea Ferată” din Moldova sunt nemulțumiți de noua metodă propusă de întreprindere pentru a rezolva problema salariilor. Aceștia ar urma să-și ia credite de la bancă în mărimea restanței salariale, iar apoi, timp de cel mult cinci ani, să le plătească. Între timp, CFM se angajează să achite dobânda, toate comisioanele, dar și lefurile. Feroviarii, însă, se plâng că sunt obosiți de promisiuni și împovărați de împrumuturi. De cealaltă parte, noul director recunoaște că, deocamdată, nu există o soluție mai bună și roagă angajații să aibă încredere în întreprinderea pe care o conduce. 

În urmă cu câteva zile, CFM a anunțat că a indentificat o soluție pentru ca angajații care nu și-au văzut salariile de jumătate de an să poată fi ajutați. Mai exact, întreprinderea le-a propus muncitorilor să meargă la bancă și să semneze un contract de credit de consum în mărimea restanței salariale, pentru un termen de la 36 până la 60 de luni. În scurt timp, angajatul ar urma să primească pe card suma, iar compania se obligă să achite dobânda creditului și comisionul de administrare, în timp ce persoanele vor plăti lunar creditul. Ulterior, când CFM se va afla într-o situația financiară mai bună, ar urma să le plătească oamenilor salariile. Ideea însă nu este văzută cu ochi buni de către unii angajați.

„Eu cred că întreprinderea s-a întors cu spatele la noi. Sper că o să înțeleagă că asta nu e corect”.

Adelina muncește la CFM de patru ani. Tânăra povestește că atunci când s-a angajat spera că va reuși să-și ajute financiar părinții. Acum, însă, părinții sunt nevoiți să o ajute pe ea.

„Mulți se miră că-s persoană tânără, am perspective, pot să-mi schimb locul de muncă. Dar am rămas pentru că îmi place lucrul. Poate se va schimba totuși ceva la noi și va fi bine”.

Acum, tânăra spune că regretă decizia de a se angaja la CFM după ce, de mai bine de jumătate de an nu și-a văzut salariul. Mai exact, ea spune că salariul care nu ajunge nici la cinci mii de lei nu și l-a primit încă din luna ianuarie, iar propunerea întreprinderii de a lua credite îi pare dubioasă.

„Mulți din colegii mei deja au credite și nu văd rost să mai luăm un credit, ca în caz de ceva, tot noi să-l achităm”.

Președintele federației sindicale care apără drepturile feroviarilor susține că angajații se plâng că și așa au credite luate din cauza că nu și-au primit salariile, iar garanții că întreprinderea le va achita – nu le dă nimeni.

„Mai este și altceva. O lună îți dă salariu, pe urmă 2-3 luni nu-ți dă. Ești nevoit să vinzi ceva din casă, să te achiți cu banca, că nu iartă așa ceva. Și iese că 6 ani nu ai primit salariu, iar apoi mai ești nevoit să vinzi ceva”.

Crede că nu este o soluție tocmai potrivită și avocata Doina Ioana Străisteanu, care a declarat recent, pe rețelele de socializare, că salariații ar trebui să acționeze în judecată CFM și să solicite încasarea salariilor restante și a penalităților pentru fiecare zi de întârziere a plății. Și asta pentru că propunerea de a lua credite ar invoca și anumite riscuri, crede avocata.

„Contractul de creditare ar putea avea prevederi care să vă oblige sa le achitați din cont propriu dacă CFM întârzie cu plata. Studiați atent contractul dacă vă decideți să luați un astfel de credit. Nu vă lăsați măguliți și înșelați, caci un credit este un împrumut de bani care trebuie întors.”

De cealaltă parte, proaspătul director al Căii Ferate, Oleg Tofilat susține însă că luarea unui credit este cea mai bună soluție pentru angajații săi, care va rezolva rapid problema restanțelor salariale. Iar pe cei care au deja credite la bancă, îi sfătuie să le refinanțeze.

„În loc de creditul din altă parte, pot să-l ia pe acesta, care este la condiții foarte avantajoase și care are tot costul de deservire acoperit de Calea Ferată. Are toată ocazia să-și ridice datoriile de la bancă și să nu rămână cu ochii în soare până noi vindem activele sau ne înțelegem cu noul Guvern, care nu știm când va fi”.

Directorul companiei este convins că CFM va reușit să achite salariile restante mai târziu, când situația financiară se va îmbunătăți. Acum, însă, cât timp întreprinderea înregistrează pierderi și nu poate lua creditul asupra sa, acesta solicită înțelegere și susținere din partea muncitorilor.

„Eu sunt sigur că după ce primii 100-200 de angajați se vor decide, va trece o lună sau două și vor vedea și ceilalți că totul merge bine, probabil va lua amploare”.

La finele anului 2020, datoria creditoare a CFM constituia peste 459 milioane de lei, iar restanțele salariale 35,5 milioane de lei. În prezent, Procurorii din cadrul PCCOCS exercită urmărirea penală privind delapidarea patrimoniului Întreprinderii de Stat, în proporții deosebit de mari, acțiuni comise de un grup criminal organizat, cu abuz în serviciu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram