/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Criză de carburanți. Expert: Noua metodologie ANRE duce la falimentarea rețelelor mici de benzinării

missing
13 iulie 2021, ora 18:22

Se aprofundează criză de pe piața petrolieră de la noi din țară. În ultimele zile, mai multe benzinării au anunțat că și-au epuizat stocurile de motorină. Într-un interviu pentru postul nostru de televiziune, reprezentanții unei companii petroliere au confirmat lipsa carburanților. Mai mult, aceștia susțin că riscă să dea faliment și cer autorităților să intervină. Experții economici dau vina pe noua metodologie de calcul a prețurilor la carburanți, elaborată de ANRE, care, potrivit lor, ar permite instaurarea monopolului pe piața petrolieră. 

Pentru a ne convinge că unele stații peco și-au epuizat stocurile de motorină, am mers să ne alimentăm la pompă, însă angajatul stației peco nea spus că disel nu mai este. În același scop, am mers la altă stație peco, însă acolo ne-au spus că alimentează doar persoanele juridice, care deja au achitat cantitatea de combustibil în avans.

Într-un interviu pentru TV8, reprezentanții unei rețele de benzinării au confirmat că au epuizat stocurile de motorină la unele stații. Mai mult decât atât, aceștia ne-au mai spus că sunt la un pas de faliment și cer autorităților să intervină. Și expertul economic, Veaceslav Ioniță, a criticat dur noua metodologie de calcul elaborată de ANRE.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „Vreau să le spun celor de la ANRE că noi am învățat fizica la școală prin calasa a 6-7. Astfel, gazul are proprietăți fizice diferite, în dependență de temperatura de afară. Simplu spus: iarna are un volum, vara – altul. Asta știe și un copil de clasa a 6. Când au făcut metodologia, au calculat prețul gazului și tariful la gaz, ținând cont de coeficientul pe perioada de iarnă. Gazul se importă în tone și se vinde în litri, ori la fiecare tonă de gaz, vara sunt cu 400 de litri în plus.”

Potrivit lui Ioniță, noua metodologie nu face decât să permită instaurarea monopolului pe piața petrolieră. Expertul a propus și o soluție, care, în opinia lui, nu este târziu de implementat.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: „Fac un apel către Consiliul Concurenței să intervină în regim de urgență asupra acestei metodologii. Această metodologie contravine legii concurenței și crează monopol pe piață.”

Iar cei de la ANRE susțin că operatorii de pe piața produselor petroliere activează în regim obișnuit și își ajustează politicile comerciale la noile prevederi ale Legii cu privire la piața produselor petroliere și ale Metodologiei de calcul. Potrivit lor, statistica privind cantitățile importate de carburanți în Republica Moldova se încadrează în limitele obișnuite și nu prezintă semne de risc, deoarece cantitățile totale de produse petroliere aflate în stocuri sunt suficiente pentru a acoperi integral necesarul tuturor categoriilor de consumatori.

La rândul său, reprezentanții ANRE spun că asigură public toți participanții pieței cu informații necesare, pentru o cunoaștere exactă a nivelului maximal permis al prețurilor. Agenția declară că va continua monitorizarea situației și la necesitate va interveni cu întreg instrumentarul disponibil, pentru a nu admite crearea de penurii sau abateri pe piața produselor petroliere.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram