Război în Ucraina, ziua 471: Lupte grele, risc atomic, alerta lui Prigojin și explozie în Rusia! Zelenski: Putin e un dezastru

Când vor fi validate rezultatele alegerilor parlamentare? Precizările făcute de președintele CEC

14 iulie 2021, ora 17:56

Comisia Electorală Centrală (CEC) urmează să aprobe luni, 19 iulie, rezultatele finale ale alegerilor parlamentare anticipate de pe 11 iulie. Informația a fost confirmată de către președintele CEC-ului, Dorin Cimil.  

„La noi acum merge procedura de recepționare a proceselor verbale în original. Pe acestea le vom contrapune cu cele primite în format electronic, ca să nu apară erori de calcul sau alte categorii de erori. Spre exemplu, din alte localități sau țări am primit doar foto-copiile și sunt într-o stare nu foarte bună. De aceea, nici nu le-am plasat pe site, pentru că nici nu sunt conforme ca calitate”, a spus pentru tv8.md, președintele CEC.

Dorin Cimil a precizat că luni CEC-ul intenționează să examineze și să adopte procesul verbal totalizator, unde vor fi reflectate rezultatele scrutinului. După aceasta, timp de 24 de ore, CEC va trebui să prezinte Curții Constituționale (CCM) toate actele și materialele, în baza cărora se va analiza corectitudinea și legalitatea petrecerii scrutinului. Ulterior, CCM, în termen de cinci zile de la recepționarea actelor, urmează să se expună.

Menționăm că, Parlamentul nou-ales trebuie să se întrunească în ședința de constituire, la convocarea președintei Maia Sandu, în cel mult 30 de zile de la alegeri. Legislativul se va considera legal constituit, din data primei ședințe, care va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat.

În cadrul primei întruniri, preşedintele şedinţei va oferi cuvânt preşedintelui CCM pentru prezentarea raportului privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.

Marți, în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari de la TV8, deputatul ales din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Andrei Spînu a spus că, cel mai probabil, până la finalul lunii iulie Parlamentul va fi deja cu organele de conducere ales.

Pe 11 iulie 2021, în Republica Moldova au avut loc alegeri anticipate în Parlamentul țării. Conform rezultatelor preliminare, trei formațiuni politice trec pragul electoral și intră în noul Parlament al Republicii Moldova: Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) și Partidul “Șor” (PPȘ). PAS obține majoritate parlamentară cu 52,8% din voturi – cel mai mare scor înregistrat de un concurent electoral în istoria alegerilor parlamentare din Republica Moldova.

TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram