/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Donatori fără salarii sau cu venituri mai mici decât sumele vărsate în pușculița partidelor, pentru campania electorală

missing
14 iulie 2021, ora 17:54

Donatori fără salarii sau cu venituri mai mici decât sumele pe care le-au vărsat în pușculița partidelor pentru campania electorală. Comisia Electorală Centrală a făcut publică lista abaterilor ce ține de modul în care unele paride și-au finanțat campania. Pentru a face claritate, CEC a sesizat Serviciul Fiscal de Stat și i-a cerut să verifice proveniența tuturor donațiilor.

Așadar, în cazul a 7 concurenți electorali, CEC a depistat neconcordanțe în listele donatorilor partidelor pentru campania electroalră. Printre aceștia se numără și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei. Potrivit CEC, trei din cele 26 de persoane, care au făcut donații de câte 53.000 de lei nu au avut niciun venit în ultima perioadă. Liderul formațiunii, Ion Chicu, nu ne-a răspuns, însă, la apel, pentru a ne oferi o explicație.

„Pentru Partidul Politic Acasă Construim Europa dintre cei doi donatori, persoane fizice din țară, un donator, care a făcut o donație de 26.000 de lei nu a avut nicio sursă de venit declarat la SFS”.

De partea cealaltă, purtătoarea de cuvânt a partidului, Victoria Kriukova susține că, cel mai probabil, este vorba despre un tânăr, prim-vicesecretar general în cadrul formațiunii, care a fost la studii în Japonia, timp de 5 ani, unde a primit bursă pentru rezultatele de excelență și salariu în calitate de profesor de limbă engleză. Tânărul a revenit din Japonia, în martie, după ce a absolvit universitatea cu diplomă de onoare. De atunci, s-a implicat activ în campania electorală și a făcut o donație de 26 000 lei. La efectuarea donației, acesta a atașat documentul ce atestă sursa de venit. Referitor la veniturile sale din Japonia tânărul le-ar fi declarat în anexă, la depunerea actelor pentru candidat la funcția de deputat.

„Pentrul Blocul Renato Usatîi, din cei 186 de donatori, opt donatori care au făcut donații de 71.500 de lei nu au avut nicio sursă de venit la Serviciul Fiscal de Stat, iar șase donatori au avut un venit declarat mai mic decât suma donată, în mărime de 53.000 de lei”.

Totodată, Comisia a avertizat, Blocul electoral „Renato Usatîi” pentru admiterea depășirii plafonului donațiilor în contul ”Fondul electoral” în numerar de către persoanele fizice și juridice și a mijloacelor financiare proprii. Am solicitat o reacție și din partea Blocului Electoral Renato Usatîi, însă până la această oră nu am obținut-o.

„Pentru PAS, dintre cele 184 de persoane fizice din țară, 12 donatori care au făcut donații în sumă de 18.650 de lei nu au avut nicio sursă de venit la Serviciul Fiscal”.

Într-o reacție pentru TV8, purtătoarea de cuvânt a PAS a spus că formațiunea va verifica informația suplimentar, dar a precizat că, în momentul recepției donațiilor, nu există instrumente care să le permită formațiunilor să verifice, în timp real, dacă aceștia au sau nu au venituri declarate la FISC. Între timp, potrivit președintelui CEC, pentru Partidul Șor, 31 dintre cei 385 de donatori, care au dat pentru partid câte 150.000 de lei nu au avut nicio sursă de venit declarată la Serviciul Fiscal de Stat, iar opt donatori au avut venituri mai mici decât suma donată, în mărime totală de peste 20.000 de lei. Am solicitat o explicație de la purtătoarea de cuvânt a partidului, însă nu am primit un răspuns. Între timp, CEC a sesizat Serviciul Fiscal de Stat să verifice sursele de proveniență a tuturor donațiilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram