/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Vlad Musteață, despre presupusa implicare a lui Dorin Damir în atacul asupra „Proimobil”. I s-ar fi cerut sume de bani pentru „aplanarea problemelor”

14 iulie 2021, ora 19:10

Fondatorul companiei „Proimobil”, Vlad Musteață, anterior cercetat penal pentru evaziune fiscală,  pentru că s-ar fi eschivat de la achitarea impozitelor în mărime de aproape 5 milioane de lei, lansează o serie de acuzații în adresa președintelui FEA, Dorin Damir, reținut săptămâna trecută și plasat în arest în dosarul care vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 din cadrul INI. Într-o conferință de presă, Musteață a precizat că încă din 2016, asupra sa, s-ar face presiuni, pentru a i se lua afacerea cu imobiliare, iar în spate ar fi chiar Dorin Damir. 

Directorul „Proimobil” a menționat că Dorin Damir, prin intermediul unui apropiat al său, Octavian Orheianu, i-ar fi cerut sume de bani, pentru „aplanarea problemelor de atunci din cadrul companiei”.

„În august 2017, aveam percheziții, peste 20-30 de procurori, polițiști de la PCCOCS și mascați, cu show mediatic, în toată perioada asta mergea o campanie de denigrare personală a mea. Imediat, în prima zi, două persoane au fost arestate. La majoritatea agenților imobilari, care sunt persoane de 20-23 de ani, li s-a transmis că minimum 10 persoane vor fi arestate. Toți, practic, au fost impuși să dea declarații împotriva mea. În baza acestor declarații, Fisc -ul  în două-trei săptămâni, a emis act fiscal cu amendă calculată în jur de 50 de milioane de lei. Și, în paralel, din partea lui Dorin Damir, prin intermediul apropiatului său, Octavian Orheianu, primeam mesaje că doar ei pot rezolva, toată situația e la control la dânșii și mi se imputau niște sume de bani să le transmit pentru aplanarea problemelor, adică pentru a nu mai fi închiși alți agenți. Paralel, se făceau percheziții la doamne însărcinate, mă sunau părinții persoanelor arestate. Mi s-a dat totuși de înțeles că scopul de bază este ca eu să cedez afacerea, pentru că ei erau interesați de domeniul imobiliar, era programată Prima Casă, trebuia să fie lansată, și regimul oligarhic dorea să dețină monopol pe piața imobiliară”, a povestit Vlad Musteață.

Directorul „Proimobil” a mai specificat că în urma perchezițiilor și controalelor fiscale, efectuate în acea perioadă, s-a confirmat că agenția imobiliară activa, de fapt, legal.

„Și atunci au început să se întâmple lucruri stranii – prin diferite persoane a început să-mi fie transmis mesajul că problema nu este în evaziune fiscală sau în activitatea firmei. Problema mea poate fi rezolvată doar de la GBC. Am rămas stupefiat, pentru mine era un șoc, nu știam pe nimeni. Ulterior, după mai multe luni, tot mai des primeam mesaje că pot fi arestat în orice zi, pentru că cineva din interiorul sistemului oligarhic dorește să-mi preia afacerea, ceea ce pentru mine la momentul ăla era inimaginabil. Și prin diferite mesaje ascunse, mi se dădea de înțeles că nemijlocit Dorin Damir e implicat în asta și că anume el dorește să fie proprietarul acestei afaceri. Vorbim de anul 2017, primăvara, toate instituțiile statului, capturate”, a spus Musteață.

Omul de afaceri a mai spus că în 2019, în toată administrația companiei erau oamenii lui Damir și omului de încredere al acestuia, Orheianu.

„În 2019, când deja s-a schimbat regimul, practic, am încercat cumva să scăp de ei și practic toată firma, toți agenții, am vrut să plecăm, la care am fost amenințați că la toți li se vor deschide dosare penale și că „o să veniți în genunchi la Orheianu și o să vă rugați să vă închidă dosarele. În acea perioadă, eram filat ilegal, apăreau diferite filmulețe pe Facebook, adică era din nou în 2019 o campanie de denigrare a mea personală și un atac de dosare penale, la fel ca în 2017”, a declarat Vlad Musteață.

Fondatorul „Proimobil” susține că continuă să primească tot felul de amenințări.

„Problema este că această situație nu se finalizează. Anii au trecut, regimul s-a schimbat, dar această grupare la moment există și îmi trimite mesaje de genul că „Orheianu  vrea să îți taie picioarele, că noi știm unde locuiește familia ta”. Suntem în 2021, dar primesc mesaje ca în anii 90”, mai spus Vlad Musteață.

Potrivit omului de afaceri, în prezent, sunt circa 10 dosare deschise pe numele său, ale unor rude și foști angajați ai companiei. Musteață solicită Proucraturii Generale să ia atitudine în acest caz.

Vlad Musteață și alți factori de decizie din cadrul companiei „ProImobil Grup” sunt acuzați că s-ar fi eschivat de la achitarea impozitelor în mărime de aproape 5 milioane de lei. Din 2016, oamenii legii au realizat o serie de percheziții, iar în urma efectuării măsurilor speciale de investigații, s-a constatat că la întreprindere activează neoficial circa 80 agenți de vânzări, salariul mediu nedeclarat constituind circa 2700 euro lunar per persoană.

Vlad Musteață a plecat din țară, iar ulterior a fost dat în căutare internațională.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram