Curtea de Conturi a procurat un sistem de securitate informațională cu două luni înainte de atacul cibernetic la care a fost supusă săptămâna trecută. Acesta a fost cumpărat de la cirma Daac System Integrator SRL şi aparţine în proporţie de 50 la sută omului de afaceri Vasili Chirtoca, consilier PSRM în Consiliul Municipal Chişinău. Contractul cu această companie a fost semnat în data de 21 mai 2021. 

La procedura de achiziție a participat doar  Daac System Integrator SRL, scrie Anticorupție.md.

Sursa mai menționează că începând cu anul 2017, firma lui Chirtoca a câştigat toate licitaţiile anunţate de Curtea de Conturi privind procurarea sistemelor de securitate cibernetică. Daac System Integrator SRL  a fost singurul participant la licitații, cu excepția uneia din anul 2018, la care au mai concurat doi agenți economici.

În ultimii cinci ani, Curtea de Conturi a cumpărat de la Daac System Integrator SRL sisteme de securitate informaţională în sumă de peste 1,6 milioane de lei.

Printre clienții Daac System Integrator se regăsesc mai multe instituții de stat, între care Președinția și Parlamentul.

Amintim că pagina oficială a Curții de Conturi a fost supusă săptămâna trecută unui atac cibernetic de proporții, în urma căruia au fost distruse toate bazele de date publice. Problema nu a fost remediată nici până la această oră. În urma atacului cibernetic, Curtea de Conturi a sesizat inclusiv Serviciul de Informații și Securitate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!